URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 26 NOIEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În primul rând, cred că ar trebui să definim ce însemnă drum de centură. O centură în adevăratul sens al cuvântului ar trebui să fie suficient de îndepărtată de oraş, încât, atunci când o străbaţi, abia să întrezăreşti localitatea pe care o ocoleşti. Practic, nici Oradea nu mai are centură, şoseaua e deja un inel interior al oraşului. Dar aşa cum e, centură sau nu, ne foloseşte de minune şi fără ea am fi fost cu nervii la pământ!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ce-a făcut şeful CJ Bihor săptămâna trecută, când a prezentat cele 12 criterii pentru alocarea banilor către primăriile din judeţ, este începutul celei mai importante reforme administrative din ultimii 30 de ani. Poate singura pe bune, nu formală, pentru că ţinteşte la rădăcina relelor din administraţia noastră. Dacă va fi adoptat - şi va fi - setul de reguli va scoate Bihorul, pur şi simplu, din feudalismul politic în care băltesc, de fapt, toate judeţele, oraşele şi comunele României.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Perioada asta de mare încercare psihică scoate din oameni nu atât lucrurile bune, cât, mai ales, pe cele rele, în fruntea lor aflându-se perechea cea mai groaznică din bagajul uman - răutatea şi prostia. Autopropulsate de propriile lipsuri, acestea colindă mână în mână în spaţiul public, înjurând şi blestemând tot ceea ce nu este după chipul şi asemănarea lor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre modul în care își face campania electorală Viorel Cataramă, candidatul Pro România Bihor pentru Senat?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Având în vedere faptul că în curând chiar se vor desfăşura alegeri parlamentare în România, în ciuda crizei sanitare, cred că este important să se cunoască cele mai importante aspecte prevăzute în Constituţie în legătură cu rolul şi activitatea Parlamentului, precum şi cu statutul senatorilor şi deputaţilor. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.
10 Noiembrie 2018, 11:42

"D’ale porcului", din nou la ERA Park: Se plănuieşte stabilirea recordului pentru "cel mai lung caltaboş din lume"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ediţia a V-a a festivalului concurs "D’ale porcului" se va desfăşura pe 24 şi 25 noiembrie în parcarea ERA Shopping Park şi va reuni competitori din Bihor, Satu Mare, precum şi din Ungaria. Anul acesta, organizatorii au anunţat că se doreşte doborârea recordului pentru "cel mai lung caltaboş din lume".

Bunătăţi de vânzare

Concursul care are ca scop promovarea tradiţiilor populare va reuni la start echipe din Oşorhei, Boianu Mare, Sânmartin, Pomezeu, Nojorid, Girişu de Criş, Valea lui Mihai, Tileagd, Dobreşti, Căbeşti, Borş, Vadu Crişului, Mădăras, Diosig, precum şi una a Ocolului silvic "Sf. Maria" Oradea.

O echipă va veni din Căuaş (Satu Mare) şi altele din Ungaria (Berekböszörmény, Bedő, Körösnagyharsány).

Vizitatorii festivalului vor putea degusta toate produsele din concurs. Acest lucru se va face pe baza unor tichete puse în vânzare de organizatori, care vor asigura obţinerea unor porţii de toroş, cârnaţi, caltaboşi, jumări sau alte produse preparate de echipele concurente.

Premii de la Chef

Juriul va fi format din Ştefan Bercea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T. România), Bogdan Vandici - câştigătorul "Chefi la cuţite" 2018, Dan-Teodor Găvruţa – bucătar-şef "Lotus Therm" Băile Felix, Silviu Zetea – proprietarul brandului "Zetea de Transilvania" şi Uhrin Sándor – preşedintele Clubului Cârnatului Csabai (Csabai Kolbászklub Egyesület).

Se vor acorda premii pentru cea mai bună palincă, cel mai mai bun cârnat, cel mai bun caltaboş, cel mai bun toroş, cel mai bun produs special. De asemenea se vor acorda şi trei mari premii (I, II şi III) şi un premiu de popularitate.

În cadrul festivalului va avea loc şi un târg cu mici producători de mezeluri şi brânzeturi, mici producători de conserve (zacuscă, dulceţuri, siropuri, sucuri etc.), mici producători de miere, producători artizanali de decoraţiuni şi bijuterii, producători de produse din lavandă, sculptorul Radu Lazăr, mici producători de covoare şi împletituri şi alţii.

Record cu caltaboşi

Organizatorii au transmis că pe 25 noiembrie vor încerca să doboare recordul mondial pentru "cel mai lung caltaboş din lume".

Recordul mondial "Cel mai lung caltaboş din lume" este deţinut, din 2013, de oraşul spaniol Burgos şi este de 187,2 m (crud). Este vorba de caltaboşul cunoscut în România sub denumirea de "sângerete", respectiv în a cărui compoziţie intră şi sânge de porc.

Caltaboşul "clasic" românesc este în faţa primului record serios. În 2013, în Parcul Herăstrău din Bucureşti s-a încercat realizarea unui caltaboş de aproximativ 55 de metri, dar rezultatul nu a fost dat publicităţii. În 2009, la Euromall Piteşti, restaurantele Morevents şi Grandi Gusti din Târgovişte au realizat un caltaboş de 31,1 m.

Potrivit organizatorilor, echipa "D’ale porcului", condusă de Ioan Covaci, va încearca să facă un caltaboş de 200 m! Prepararea acestuia se va face după o reţetă tradiţională bihoreană, cu mare vechime, iar îmbinarea membranelor naturale se va face după un procedeu propriu.

Recordul va fi omologat de Asociaţia Cartea Recodurilor. Vizitatorii festivalului vor putea achiziţiona, în limita "stocului", câte un metru din caltaboşul-record, acesta urmând să fie însoţit de un document oficial.

În cadrul festivalului vor avea loc şi mai multe concerte cu invitaţi precum Dan Helciug şi Aurel Tămaş. 

Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală D’ART, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor (Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte; Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale), Asociaţiei Comunelor din România – Filiala Bihor, Asociaţiei Firmelor Bihorene şi ERA Shopping Park.


PROGRAM D’ALE PORCULUI

SÂMBĂTĂ, 24 noiembrie

08.00-16.00 Prelucrare tradiţională porc

09.30-10.00 Degustare pălincă - CONCURS

10.00-10.30 DESCHIDERE FESTIVĂ

10.00-18.30 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE

10.30-11.30 Pârjolire tradiţională porc - PREZENTARE

10.30-11.30 Degustare toroş – CONCURS

11.30-12.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS

12.30-13.30 Degustare preparate locale speciale – CONCURS

14.30-15.30 Demonstraţie de artă culinară - Bogdan VANDICI

15.30-16.15 RECITAL Dan HELCIUG

16.15-16.30 Extragere Tombolă public

16.30-17.30 Festivitate de premiere

DUMINICĂ, 25 noiembrie

09.00-18.00 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE

10.00-13.30 Atentat la recordul "Cel mai lung caltaboş din lume"

13.00-14.00 Trupa D’ART - Teatru pentru copii: Hänsel şi Gretel (la Cupolă)

13.30-14.30 Demonstraţie de artă culinară - Bogdan VANDICI

14.30-15.30 Orchestră dirijată de Liviu Buţiu, Ansamblul "Nuntaşii Bihorului", Maria Haiduc, Maria Sidea, Antonela Ferche

15.30-16.30 RECITAL Aurel TĂMAŞ

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0969 RON
  • 1 EUR = 4.873 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON