URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 21 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Noiembrie 2018, 11:42

"D’ale porcului", din nou la ERA Park: Se plănuieşte stabilirea recordului pentru "cel mai lung caltaboş din lume"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ediţia a V-a a festivalului concurs "D’ale porcului" se va desfăşura pe 24 şi 25 noiembrie în parcarea ERA Shopping Park şi va reuni competitori din Bihor, Satu Mare, precum şi din Ungaria. Anul acesta, organizatorii au anunţat că se doreşte doborârea recordului pentru "cel mai lung caltaboş din lume".

Bunătăţi de vânzare

Concursul care are ca scop promovarea tradiţiilor populare va reuni la start echipe din Oşorhei, Boianu Mare, Sânmartin, Pomezeu, Nojorid, Girişu de Criş, Valea lui Mihai, Tileagd, Dobreşti, Căbeşti, Borş, Vadu Crişului, Mădăras, Diosig, precum şi una a Ocolului silvic "Sf. Maria" Oradea.

O echipă va veni din Căuaş (Satu Mare) şi altele din Ungaria (Berekböszörmény, Bedő, Körösnagyharsány).

Vizitatorii festivalului vor putea degusta toate produsele din concurs. Acest lucru se va face pe baza unor tichete puse în vânzare de organizatori, care vor asigura obţinerea unor porţii de toroş, cârnaţi, caltaboşi, jumări sau alte produse preparate de echipele concurente.

Premii de la Chef

Juriul va fi format din Ştefan Bercea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T. România), Bogdan Vandici - câştigătorul "Chefi la cuţite" 2018, Dan-Teodor Găvruţa – bucătar-şef "Lotus Therm" Băile Felix, Silviu Zetea – proprietarul brandului "Zetea de Transilvania" şi Uhrin Sándor – preşedintele Clubului Cârnatului Csabai (Csabai Kolbászklub Egyesület).

Se vor acorda premii pentru cea mai bună palincă, cel mai mai bun cârnat, cel mai bun caltaboş, cel mai bun toroş, cel mai bun produs special. De asemenea se vor acorda şi trei mari premii (I, II şi III) şi un premiu de popularitate.

În cadrul festivalului va avea loc şi un târg cu mici producători de mezeluri şi brânzeturi, mici producători de conserve (zacuscă, dulceţuri, siropuri, sucuri etc.), mici producători de miere, producători artizanali de decoraţiuni şi bijuterii, producători de produse din lavandă, sculptorul Radu Lazăr, mici producători de covoare şi împletituri şi alţii.

Record cu caltaboşi

Organizatorii au transmis că pe 25 noiembrie vor încerca să doboare recordul mondial pentru "cel mai lung caltaboş din lume".

Recordul mondial "Cel mai lung caltaboş din lume" este deţinut, din 2013, de oraşul spaniol Burgos şi este de 187,2 m (crud). Este vorba de caltaboşul cunoscut în România sub denumirea de "sângerete", respectiv în a cărui compoziţie intră şi sânge de porc.

Caltaboşul "clasic" românesc este în faţa primului record serios. În 2013, în Parcul Herăstrău din Bucureşti s-a încercat realizarea unui caltaboş de aproximativ 55 de metri, dar rezultatul nu a fost dat publicităţii. În 2009, la Euromall Piteşti, restaurantele Morevents şi Grandi Gusti din Târgovişte au realizat un caltaboş de 31,1 m.

Potrivit organizatorilor, echipa "D’ale porcului", condusă de Ioan Covaci, va încearca să facă un caltaboş de 200 m! Prepararea acestuia se va face după o reţetă tradiţională bihoreană, cu mare vechime, iar îmbinarea membranelor naturale se va face după un procedeu propriu.

Recordul va fi omologat de Asociaţia Cartea Recodurilor. Vizitatorii festivalului vor putea achiziţiona, în limita "stocului", câte un metru din caltaboşul-record, acesta urmând să fie însoţit de un document oficial.

În cadrul festivalului vor avea loc şi mai multe concerte cu invitaţi precum Dan Helciug şi Aurel Tămaş. 

Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală D’ART, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor (Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte; Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale), Asociaţiei Comunelor din România – Filiala Bihor, Asociaţiei Firmelor Bihorene şi ERA Shopping Park.


PROGRAM D’ALE PORCULUI

SÂMBĂTĂ, 24 noiembrie

08.00-16.00 Prelucrare tradiţională porc

09.30-10.00 Degustare pălincă - CONCURS

10.00-10.30 DESCHIDERE FESTIVĂ

10.00-18.30 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE

10.30-11.30 Pârjolire tradiţională porc - PREZENTARE

10.30-11.30 Degustare toroş – CONCURS

11.30-12.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS

12.30-13.30 Degustare preparate locale speciale – CONCURS

14.30-15.30 Demonstraţie de artă culinară - Bogdan VANDICI

15.30-16.15 RECITAL Dan HELCIUG

16.15-16.30 Extragere Tombolă public

16.30-17.30 Festivitate de premiere

DUMINICĂ, 25 noiembrie

09.00-18.00 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE

10.00-13.30 Atentat la recordul "Cel mai lung caltaboş din lume"

13.00-14.00 Trupa D’ART - Teatru pentru copii: Hänsel şi Gretel (la Cupolă)

13.30-14.30 Demonstraţie de artă culinară - Bogdan VANDICI

14.30-15.30 Orchestră dirijată de Liviu Buţiu, Ansamblul "Nuntaşii Bihorului", Maria Haiduc, Maria Sidea, Antonela Ferche

15.30-16.30 RECITAL Aurel TĂMAŞ

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON