URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2011, 12:14

Daiana Gender a fost mazilită de la conducerea Grădinii Zoologice

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Daiana Gender a fost demisă din funcţia de administrator al Grădinii Zoologice. Directorul Regiei Autonome a Pieţelor Agrement şi Salubritate, Liviu Andrica, a decis desfacerea contractului de muncă din motive disciplinare începând cu data de 17 mai.

Ignoranta

Conform deciziei de desfacere a constractului de muncă, Daiana Gender a refuzat să se prezinte în faţa comisiei de disciplină pe data de 12 mai, unde a fost convocată de conducerea RAPAS în urma auditului făcut la regie la sfârşitul anului trecut.

Aceasta este cea de-a treia abatere disciplinară a Daianei Gender, după ce în ianuarie 2011 a fost sancţionată cu 10% din salariu pentru refuzul categoric de a prelua inventarul Grădinii Zoologice, iar în aprilie conducerea regiei a dispus reducerea salariului cu 10% pe două luni, ca urmare a minusurilor de 127 de animale descoperite în inventarul Zoo şi a faptului că Gender a folosit autoutilitara RAPAS în interes personal.

Abuzuri cu nemiluita

Gender a preluat conducerea Grădinii Zoologice în aprilie 2009, iar neregulile săvârşite de aceasta au fost dezvăluite în repetate rânduri de BIHOREANUL. În vara anului 2010 ziarul nostru dezvăluia că, deşi oficial grădina era închisă, administratorul a montat la intrare o cutie pentru donaţii, iar banii intrau în buzunarul unei fundaţii condusă de ea. Vizitatorii erau încurajaţi să dea bani asociaţiei SOS Zoo, al cărui vicepreşedinte era tocmai Gender. Deşi colecta se făcea de aproape un an, nimeni din conducerea RAPAS nu fusese informat despre ea şi nici despre sumele colectate.

Ulterior, BIHOREANUL a mai arătat că din aprilie 2009, când a avut loc ieşirea la pensie a fostului administrator Viorel Aştilean, şi până la inventarul din noiembrie 2010 din inventarul Zoo au dispărut nu mai puţin de 150 de animale.

Administratorul s-a ocupat personal de relocarea unui număr de 17 lei din inventarul Zoo în parcuri din Africa şi Marea Britanie. Deşi transportul a fost făcut public inclusiv prin intermediului BBC, fostul administrator nu poate face dovada că a cerut acordul Consiliului Local pentru realizarea donaţiei. La fel, Gender nu a putut prezenta acte doveditoare privind donaţia făcută şi nici acte justificative pentru majoritatea animalelor care lipsesc din inventar, fapt pentru care conducerea RAPAS a chemat-o în instanţă pentru recuperarea prejudiciului.

E nedrept !

De cealaltă parte, Daiana Gender consideră că a fost dată afară pe nedrept, dând vina pe RAPAS pentru faptul că Grădina şi-a pierdut autorizaţia de funcţionare şi că ţine animalele în condiţii improprii. Din acest motiv, susţine ea, unele animale au ajuns să se automutileze şi să se mănânce între ele.

Fosta şefă a Grădinii cataloghează ca un nonsens faptul că actuala conducere a RAPAS îi impută animalele lipsă, de vreme ce toate notele de control ale autorităţilor vorbesc de ani buni despre "obligaţia RAPAS de a înstrăina excedentul populaţional". Aberaţia e cu atât mai mare, zice ea, cu cât prin deciziile sale, animalele au ajuns să trăiască mai bine. "Acum noul director al RAPAS vrea să-mi impute o aberantă «valoare de piaţă» a leilor. Oricum, e mai mică decât valoarea transportului, a tratamentelor medicale şi a hranei pe care ar fi cheltuit-o între timp, pe cei 16 lei. Fiindcă doi ani m-am zbătut, pe lege, să ofer animalelor o viaţă mai bună, RAPAS m-a concediat abuziv. Vor să scape de mine fiindcă le încurc planurile de a "gestiona" fondurile destinate şantierului noii Gradini Zoologice", susţine Daiana Gender.

Aceasta respinge şi acuzaţiile potrivit cărora s-a folosit de maşina de serviciu în interes personal, susţinând că deplasările care i se impută au fost de fapt transporturi de animale moarte din alte localităţi, pentru a asigura hrană animalelor de la Zoo. În acelaşi scop, susţine ea, a folosit şi banii colectaţi de la vizitatori prin fundaţia SOS Zoo.

Mai mult, fostul administrator susţine că s-a prezentat la două dintre cele trei comisii disciplinare ale RAPAS, iar de la a treia a absentat doar pentru faptul că era în concediu. În schimb, a depus la sediul regiei explicaţii scrise reprezentând punctele ei de vedere, dar susţine că la RAPAS nu are cu cine comunica.

Gender poate ataca decizia conducerii RAPAS în instanţă în termen de 30 de zile de la comunicare, ceea ce se va şi întâmpla, promite ea. "Oricum a fost deja sesizat Parlamentul European cu privire la relele tratamente aplicate animalelor de Zoo şi la nerespectarea legislaţiei europene din domeniu", afirmă Daiana Gender.

În urma concedierii , Grădina Zoologică va fi condusă interimar de Radu Aştilean angajat la Zoo, fiul fostului administrator Viorel Aştilean, pensionat în 2009.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
vai de ei
Speram ca Andrica sa faca ceva...dar se pare ca e ca si ceilalti , promoveaza oamenii pe criteriul fiul lui, nevasta lui....etc...oare acest domn venit din neant cu mari abilitati de politician taciturn cand isi va da seama ca nu e de neinlocuit?
Postat 23 Iunie 2011, 10:16 de hdfaefv
stai linistit urmeaza:))
doar nu credeti ca ea singura a facut ce a facut, totul se face in turma , cade unul cad totii
Postat 21 Mai 2011, 15:01 de @Charles Darwin
Deprimant!
Jalnic articol. Cred ca a fost scris pe genunchi in biroul lui Bolojan, sau poate chiar pe genunchii lui. Trist, dragi copii! La cele 150 de animale ati numarat si puriii din blana leilor relocati? Parca la vremea respetiva si voi ati salutat mutarea lor. Nu mai aveti arhiva?
Postat 20 Mai 2011, 17:26 de Tristan
?????
Hei, Bihoreanul, unde va este profesionalismul? Nii macar o afirmatie de-a dnei Gender? Ati primit materialul gata redactat de la Primărie? Rusinos! Nici macar un mârlan asultător de manele nu își permite să dea un asemenea subtitlu, mai ales când e vorba despre o doamnă : Ignoranta! Ați dus nivelul presei locale mai jos a oricând... Merită, măi, băieți? Reformulez: vă mai iese ceva, e rentabil?
Postat 20 Mai 2011, 17:16 de sheepripper
udemeristii....
astia au fost promovati de bolojan. alte comentarii sunt de prisos.
Postat 20 Mai 2011, 17:07 de com
nu uitati un lucru...
Nu omiteti faptul ca daiana gender a fost nevasta lu pista bandi narcis fekete. impreuna au facut multe nasoale prin intermediul jdd. cunoscatorii stiu bine la ce ma refer. pt ceilalti oricum nu conteaza, necunoscand ce-i poate capul respectivei persoane, tot ce vor ei cred.
Postat 20 Mai 2011, 15:25 de unu
replica la articol
O cunosc de multa vreme pe Daiana Gender si nu ca ash tine partea Daianei Gender,dar a fost gasita tzapul ispasitor pentru toate ilegalitatile si potlogariile si celelat lucruri rele petrecute in gradina zoologica si faptele imputate de RAPAS,a fost la locul nepotrivit la timpul nepotrivit .Acum acestia cu imputarile ,o sa-i impute si raspundere penala si pentru lucruri dinainte savirsite ,intr-un cuvint a fost lucrata bine de tot catre Consiliul Local Oradea si RAPAS.:))=))Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 20 Mai 2011, 14:24 de Romanul Simplu
e bine
Ca fost medic veterinar in barurile din Arad, "a facut "destule lucruri buneeeeeeeeeeeeee pentru Oradea
Postat 20 Mai 2011, 14:23 de luly
chiar asa?
spuneti mai bine ca postul e rivnit de altcineva,oricum nu conteaza daca se pricepe sau nu,gradina zoologica arata si inainte de a dona animale ca o puscarie,sau mai bine zis ca un adapost pt ciini comunitari care-si asteptau eutanasierea,dar cred ca sefii de la RAPAS se pricep mai bine sa-si imparta neamurilor unele posturi prin piete si stranduri,prin parcuri ,unde se nimereste numai sa fie platiti de la stat,de ce nu consulta specialisti din alta parte daca nu se pricep, nu stie nimeni dar nu stiu cum se face ca toate conducerile aterioare ale RAPAS au ajuns in instanta,deci inseamna ca ciolanul e barosan si lupta e dura
Postat 20 Mai 2011, 14:13 de luky
Veriga lipsa
Trebuia promovata fatuca asta, daca asa de bine stie sa faca sa dispara "dobitoacele" din Regiile de stat si alte institutii bugetare. In loc s-o dea afara trebuia s-o puna sa se ocupe si de "gutzanii" din Consiliul local, de "rozatorii" din Consiliul judetean, de "lipitorile" din Apa- canal, de "vampirii" din Electrocentrale, de "parazitii" din Spitale, de "copro-fagii" din cultura-invatamant, de "serpii-constrictori" din Administratia locala.
Postat 20 Mai 2011, 13:41 de Charles Darwin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON