URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2021, 13:40

Curtea de Apel Oradea a anulat concursul prin care Liviu Sabău Popa a câștigat funcția de director economic al Ambulanței Bihor. PSD-istul rămâne, totuși, pe poziție

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a decis anularea concursului prin care fostul consilier local PSD Liviu Sabău Popa a câștigat în 2019 funcția de director economic al Serviciului de Ambulanță al Județului Bihor, pe care o ocupase până atunci ca interimar, în urma unei numiri din 2015, și a obligat SAJ Bihor să organizeze un nou concurs.

Culmea este, însă, că Sabău Popa își păstrează funcția tocmai în baza numirii provizorii de acum șase ani, conform căreia o poate exercita până la... organizarea unui nou concurs.

Probleme cu vechimea

Prin sentința pronunțată luni, 20 septembrie, Curtea de Apel Oradea a menținut, practic, o hotărâre a Tribunalului Bihor din octombrie 2020, adoptată într-un proces pe care Serviciul de Ambulanță al Județului Bihor a fost obligat să-l deschidă împotriva directorului economic Liviu Sabău Popa.

În toamna anului trecut, Tribunalul Bihor constatase nulitatea absolută a concursului prin care acesta a câștigat funcția, concurs desfășurat în perioada 25 iunie – 25 iulie 2019. Așa cum BIHOREANUL a scris la vremea respectivă, Liviu Sabău Popa a fost admis la concurs cu toate că nu avea vechimea necesară în specialitatea studiilor, de minimum 6 ani și 6 luni.

Absolvent al Facultății de Științe Economice din Oradea în 2005, Sabău Popa depusese la dosarul de candidatură o adeverință emisă de SAJ Bihor, conform căreia acesta acumulase până atunci o vechime de 4 ani și 10 luni în specialitatea studiilor, datorită faptului că în 2015, în baza unui Ordin al ministrului Sănătății de atunci (PSD-istul Niculae Bănicioiu), fusese numit director economic interimar al SAJ Bihor, de către DSP Bihor, „până la organizarea unui concurs”.

Pe de altă parte, Sabău Popa a mai depus la dosarul de candidatură și o adeverință eliberată de fostul său angajator, Telekom România, potrivit căreia lucrase la această firmă ca „reprezentant vânzări” timp de 7 ani și 10 luni, însă această poziție nu necesita în mod obligatoriu studii superioare în domeniul economic.

DNA: n-a fost fraudă

După cum BIHOREANUL relata cu trei ani în urmă, concursul pentru funcțiile de conducere din cadrul SAJ Bihor a fost contestat de câțiva angajați, care au reclamat fraudarea acestuia inclusiv la DNA Oradea, fără succes însă: în noiembrie 2019, procurorii anticorupție au clasat dosarul, stabilind că procedura nu a fost viciată prin fapte penale.

De altfel, inclusiv procesul civil recent încheiat la Curtea de Apel Oradea a avut loc doar pentru că Ministerul Sănătății, sub conducerea Sorinei Pintea, a obligat SAJ Bihor să se îndrepte împotriva lui Liviu Sabău Popa, considerând că acesta nu avea vechimea necesară în specialitatea studiilor, așa încât să poată fi acceptat la concursul din vara anului 2019.

La acea vreme, Comisia de concurs decisese inițial respingerea dosarului de candidatură al lui Sabău Popa, dar ulterior, în urma unei contestații formulate de acesta, dosarul i-a fost acceptat, iar PSD-istul a și câștigat concursul.

Rămâne director

Contactat de BIHOREANUL, Liviu Sabău Popa afirmă că va ataca decizia adoptată luni de către Curtea de Apel Oradea, chiar dacă aceasta este executorie, dar și că va rămâne director economic, în pofida faptului că magistrații au anulat concursul și au obligat SAJ Bihor să organizeze un nou concurs.

„Deocamdată sunt în concediu încă două săptămâni, iar la revenire voi vedea cum poate fi atacată sentința Curții de Apel printr-o cale extraordinară de atac. Chiar dacă sentința este executorie, voi continua ca director economic, în baza deciziei de numire din 2015”, a declarat Liviu Sabău Popa.

Acesta a făcut referire, astfel, la decizia prin care în 2015 a fost numit ca interimar de către Direcția de Sănătate Publică Bihor, în baza Ordinului ex-ministrului Niculae Bănicioiu.

Potrivit respectivului Ordin, Sabău Popa, care ulterior avea să-i devină consilier onorific următorului ministru, Florian Bodog, fusese numit interimar ca director economic al SAJ Bihor „până la organizarea unui concurs pentru ocuparea postului”, la fel cum tot interimar fusese numit, pe poziția de director tehnic, un alt PSD-ist, Adrian Stângă, și el câștigător al concursului organizat în 2019 pentru ocuparea acestei funcții, însă necontestat.

Cu proteste

Câștigarea concursului desfășurat în urmă cu trei ani de către exponenți ai PSD care nu ar fi îndeplinit condițiile legale privind vechimea a generat de-a lungul anilor mai multe proteste, cel mai constant contestatar fiind ambulanțierul Adrian Marcon, care, împreună cu câțiva colegi, a și depus în 2019 plângerea penală la DNA Oradea acuzând fraudarea procedurii.

Cel mai recent, Marcon a protestat împotriva clasării de către DNA Oradea a dosarului penal privindu-l pe Liviu Sabău Popa chiar la începutul acestei luni, când și-a parcat în fața Palatului de Justiție mașina personală, acoperită cu bannere pe care a inscripționat mesaje potrivit cărora magistrații „favorizează mafia”, numele acestora fiind și ele menționate pe bannere.

Ambulanțierul a declarat atunci că magistrații „îi apără pe infractori” deoarece „clasează și închid dosare privind infracțiuni”, făcând referire atât la angajarea directorului economic Liviu Sabău Popa și a directorului tehnic Adrian Stângă, cât și la încheierea unor contracte cu Telekom România la prețuri de 10 ori mai mari decât cele anterioare cu RDS&RCS, tocmai pentru că Sabău Popa fusese agent de vânzări la Telekom România, prejudiciul – de peste 200.000 lei – fiind constatat la vremea respectivă inclusiv de către Camera de Conturi Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON