URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2019, 10:29

Ambulanţa la DNA: Angajaţi ai SAJ Bihor au depus plângere pentru fraudarea concursului pentru posturile de directori adjuncţi, ocupate ilegal de oamenii PSD (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La prima oră a dimineţii de vineri, după exact o săptămână de la încheierea concursului pentru ocuparea celor patru posturi de directori adjuncţi ai Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor, un ambulanţier şi un medic au depus la sediul DNA Oradea o pângere privind fraudarea acestuia de către managerul SAJ Bihor şi şeful Departamentului pentru Medicina de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Doi din şase

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, concursul pentru ocuparea posturilor de director economic, director tehnic, director de îngrijiri şi director medical la SAJ Bihor, câştigat de Liviu Sabău Popa (consilier local PSD Oradea), Adrian Stângă (fost consilier local PSD Oradea) şi Gencsi Laszlo (fost candidat la Consiliul Local Oradea din partea PSD), respectiv de dr. Tiberiu Bondar (fost manager SAJ Bihor până în 2009, condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pentru un prejudiciu de 120.000 lei prin contracte atribuite şi plătite ilegal, prejudiciu pe care încă îl mai plăteşte în rate, dar reabilitat legal între timp), s-a desfăşurat din a doua decadă a lunii iulie până vinerea trecută.

Pentru că a fost fraudat "cap-coadă", după cum acuză mai mulţi angajaţi ai SAJ, şase dintre aceştia au anunţat că vor depune o plângere la DNA Oradea, însă vineri, 2 august, la sediul acestei instituţii s-au prezentat doar doi: dr. Nicu Buciuman, care candidase pentru postul de director medical, şi ambulanţierul Adrian Marcon, care a mai depus o plângere la DNA Oradea şi anul trecut. "Ceilalţi colegi probabil nu s-au putut învoi. Noi suntem ieşiţi din tură", a explicat Marcon jurnaliştilor.

Nemulţumit de DNA

Ambulanţierul s-a declarat nemulţumit de atitudinea procurorilor DNA Oradea Lucian Rus şi Felicia Popovici (şefa Serviciului Teritorial), afirmând că anul trecut a mai înregistrat o plângere, sesizând ilegalităţi în achiziţia serviciilor de telecomunicaţii de către SAJ Oradea, "patronate" de directorul economic Liviu Sabău Popa şi confirmate de însăşi Camera de Conturi Bihor printr-un Raport pe această temă.

Concret, în condiţiile în care până atunci SAJ Bihor plătea pentru aceste servicii suma de 40.000 lei pe an furnizorului RDS&RCS, din 2016 a ajuns să achite anual peste 200.000 lei firmei Telekom, la care Sabău Popa fusese angajat până să fie pus director economic la Ambulanţă, fără nicio nicio procedură de licitaţie ori cerere de ofertă.

"Iniţial, cei doi procurori mi-au spus că nu-i de competenţa lor cazul, dar le-am demonstrat cu articol de lege că cercetarea şefilor de instituţii este de competenţa DNA. Apoi mi-au spus că trimit dosarul la Poliţie, iar de un an habar nu am ce au făcut", a explicat Adrian Marcon jurnaliştilor.

De altfel, el a adăugat că dacă nici acum procurorii nu îşi vor îndeplini atribuţiile legale, va sesiza Inspecţia Judiciară. "Inspecţia Judiciară, până acum, a cercetat procurori pentru că şi-au făcut datoria, de data asta este cazul să-i cerceteze pentru că nu îşi fac treaba", a mai spus ambulanţierul.

Concurs cu dedicaţie

În ce priveşte plângerea depusă vineri, Marcon şi dr Buciuman au acuzat fraudarea concursului pentru funcţiile de directori adjuncţi ai SAJ Bihor încă din faza acceptării dosarelor de candidatură.

Ei au arătat că Liviu Sabău Popa a fost primit la concurs deşi nu îndeplinea condiţia legală privind vechimea în specialitatea studiilor economice, chiar dacă a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, la fel nici Adrian Stângă, absolvent de Electroenergetică, în condiţiile în care fişa postului de director tehnic este gestionarea parcului auto al SAJ Bihor.

De asemenea, Marcon a dezvăluit că, aşa cum BIHOREANUL a mai scris, împreună cu Gencsi Laszlo, cei doi au fost numiţi ilegal în 2015 printr-un Ordin al ministrului Sănătăţii Nicu Bănicioiu, ca interimari, iar de atunci păstraţi în funcţii cu încălcarea legii, care interzice prelungirea interimatelor pe mai mult de 6 luni.

Un alt abuz în funcţie s-a consumat în 2016, sesizat şi acesta DNA Oradea, deocamdată degeaba: în calitate de director tehnic, Stângă a organizat un concurs pentru postul de Şef Serviciu Mişcare Auto, la care s-a putut înscrie doar el, nu şi alţi doi ingineri din cadrul SAJ, specialişti în domeniul auto, deoarece a impus drept condiţie obligatorie absolvirea unui curs ANCOM (în telecomunicaţii).

"Aşa e"

Marcon s-a arătat nemulţumit şi de atitudinea ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, care a fost informată în legătură cu toate neregulile de la concursul pentru cele patru posturi de directori adjuncţi. A fost, de altfel, singurul examen care nu a fost filmat (pentru că un membru al comisiei de concurs a refuzat, pretinzând că nu voia să fie filmat din motive de "date personale", deşi camerele trebuiau orientate nu spre comisie, ci spre candidaţi) şi la care cei patru "aleşi" s-au plasat în ultimul rând de bănci, predând lucrările scrise în 10, 15 şi 20 de minute (în condiţiile în care proba scrisă a durat 2 ore).

"I-am cerut, nu doar eu, ci şi alţi colegi, încă din timpul desfăşurării concursului, să trimită Corpul de Control la SAJ Bihor şi mi-a răspuns că "am trimis deja", iar după ce i-am sesizat că dr. Melinte Petru (n.r. – şeful Departamentului Medicină de Urgenţă al Ministerului, membru în comisia de concurs) este implicat în fraudare, a răspuns că "aşa este" şi că va lua măsuri. Nu cred că a luat nicio măsură, pentru că de ieri (n.r. - de joi) toţi cei patru au fost puşi în funcţii", a spus ambulanţierul, precizând că managerul SAJ Bihor, dr. Liciniu Venter, le-a încheiat contracte pe posturi cu începre din 1 august.

Şeful Serviciului a confirmat că în data de 1 august a semnat contractele celor patru directori adjuncţi. "Ieri am semnat contractele de administrare, conform procedurilor legale. În ce priveşte corectitudinea concursului pentru ocuparea acestor funcţii, asupra ei urmează să se pronunţe Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii", a declarat dr. Venter.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON