URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 22 SEPTEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E foarte traumatizant să ți se dărâme casa, chiar dacă aceasta este amplasată între blocuri, unde vecinii știu exact ce mănânci la cină. Oricât s-ar strădui Primăria să-i despăgubească civilizat pe cei care își vor pierde locuințele, nicio sumă de bani nu va putea acoperi disconfortul unei mutări și neplăcerile schimbării modului de viață.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nefirească, în şarada jucată la ceas de seară de Cuc, Mang şi Rus, e intersectarea dintre propaganda politică şi profitul privat, ambele cam forţate. Ce căuta ministrul acolo unde treaba merge ca unsă, nu pe restul celor 415 kilometri ai autostrăzii începute acum 15 ani? Dar şeful PSD Bihor, despre care nu ţin minte să se fi tras în poză şi pe selenarul drum judeţean DJ191B Popeşti-Suplac? Răspunsul poate ar trebui căutat nu în relaţia de amour-à-trois dezinteresat, ci în preţul piperat pentru cei 5,35 km dintre Borş şi Biharea...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am intrat în magazin uşor ezitant. Era prima dată când trebuia să cumpăr un candelabru şi mă simţeam nesigur. Nu e genul de obiect pe care să îl cumperi prea des. De obicei stau 2 ore să mă hotărăsc asupra unei perechi de pantaloni şi nici atunci nu sunt sigur că am făcut alegerea corectă. În cazul unui candelabru, cu care poţi înfrumuseţa sau distruge o cameră, alegerea părea mult mai dificilă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă intrat în vigoare la 15 februarie 2013 prevede, pentru prima dată în România, posibilitatea formulării unei contestații în cazul în care se apreciază că procesul se prelungește nejustificat. Conform articolului 522 din Codul de procedură civilă, oricare dintre părţi, precum şi procurorul care participă la judecată, pot face o contestaţie prin care, invocând încălcarea dreptului la soluţionarea procesului într-un termen optim şi previzibil, să solicite luarea măsurilor legale pentru ca această situaţie să fie înlăturată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
30 Iulie 2019, 09:40

Salvarea PSD: Câştigat de trei pesedişti şi de un fost manager condamnat, concursul pentru funcţiile de adjuncţi la Ambulanţă va sfârşi la DNA

Salvarea PSD: Câştigat de trei pesedişti şi de un fost manager condamnat, concursul pentru funcţiile de adjuncţi la Ambulanţă va sfârşi la DNA CAREU DE (N)AŞI. Consilierul local Liviu Sabău Popa, fostul consilier Adrian Stângă, fostul candidat la Consiliu Gencsi Laszlo, toţi trei membri PSD, şi-au adjudecat în condiţii controversate funcţiile de director economic, tehnic şi de îngrijiri după ce au fost ilegal interimari vreme de patru ani, iar fostul manager Tiberiu Bondar după ce a suferit o condamnare la închisoare cu suspendare pentru un prejudiciu produs SAJ Bihor prin atribuirea de lucrări fără licitaţii, pe care încă îl restituie în rate
Salvarea PSD: Câştigat de trei pesedişti şi de un fost manager condamnat, concursul pentru funcţiile de adjuncţi la Ambulanţă va sfârşi la DNA NEMURITORII. Numiţi în 2015 şi de atunci menţinuţi contrar legislaţiei care le permitea să fie interimari doar 6 luni, directorul economic Liviu Sabău Popa şi cel tehnic Adrian Stângă au şansa "eternizării" pe funcţii. Asta, deşi ilegalitatea numirii şi păstrării lor ca interimari o constatase până şi Camera de Conturi Bihor astă-primăvară, după ce politrucii încasaseră deja salarii de peste 350.000 lei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Serviciul de Ambulanţă al Judeţului a ajuns o afacere de partid. De săptămâna trecută, pe lângă poziţia de manager deţinută de dr. Liciniu Venter, altele trei sunt ocupate prin concurs de colegi ai săi din PSD, iar una de un fost manager condamnat la închisoare cu suspendare şi obligat să achite prejudiciile provocate instituţiei. La fel ca în atâtea alte instituţii, concursul a fost însă fraudat, acuză competitorii defavorizaţi, dar şi un simplu ambulanţier care de doi ani demască numeroase abuzuri din SAJ Bihor.

Surpriza e că ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, le dă dreptate, deocamdată "parţial", ce-i drept, deşi ea însăşi face parte tot din PSD. "Pot fi şi din partidul vieţii, mă interesează doar să fie corect", a declarat ea BIHOREANULUI, promiţând o anchetă ce poate duce la anularea concursului, dar şi la deschiderea unor dosare penale.

În pixurile miniştrilor

Politizarea făţişă a SAJ Bihor a început în 2015, când PSD şi UNPR şi-au împărţit funcţiile de conducere prin ordine de numire semnate de ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu. Cea de manager era vânată de Liviu Sabău Popa, consilier local şi şef PSD Oradea, dar socotelile i-au fost încurcate de aliaţi, postul fiind dat "pe algoritm" UNPR-istului Gheorghe Pintea. Sabău a fost recompensat cu poziţia de director economic, în timp ce alţi doi colegi de partid, Adrian Stângă şi Gencsi Laszlo, s-au ales cu posturile de director tehnic şi respectiv de îngrijiri.

dr. Liciniu Venter, manager AmbulanțăTrecut ulterior la ALDE, Pintea a rezistat ca manager doi ani şi, spre surpriza multora, a transparentizat activitatea, a implementat sisteme informatice eficiente şi, mai ales, a făcut ordine în achiziţii, folosite până atunci spre beneficiul firmelor ce asigurau repararea maşinilor. În noiembrie 2017, însă, Pintea a intrat în conflict cu Sabău, fiind "zburat" de ministrul Florian Bodog, căruia colegul PSD-ist îi era "consilier onorific" şi care l-a numit manager, tot interimar, pe dr. Liciniu Venter (foto), şi el membru PSD. După 13 luni, în decembrie 2018, acesta a fost primul din garnitura de partid "legitimat" prin câştigarea unui concurs pe post. De săptămâna trecută, i-au urmat şi ceilalţi tovarăşi...

Careu de aşi

Cele patru funcţii de directori adjuncţi au fost scoase la concurs în 25 iunie în baza Ordinului Ministerului Sănătăţii 157/2019 emis de Sorina Pintea, iar dosarele de candidatură s-au depus până pe 12 iulie.

Pentru funcţiile de director economic s-au înscris interimarul Sabău Popa, dar şi predecesorul său, Gheorghe Pintea, şi al acestuia, Remus Cacuci (2010-2015). Stângă a fost singurul pretendent al postului pe care l-a ocupat şi ca interimar, de director tehnic, la fel şi Gencsi pentru cel de director de îngrijiri, în timp ce pentru poziţia de director medical s-au înscris trei candidaţi: dr. Nicolae Buciuman, dr. Szabo Edit şi dr. Tiberiu Bondar, fost manager până în 2009, când a fost destituit pentru "management defectuos", iar ulterior trimis în judecată şi condamnat la închisoare cu suspendare pentru un prejudiciu de peste 100.000 lei rezultat din încredinţarea fără licitaţie şi plata dublă a unor lucrări la substaţia Salonta, între timp reabilitat judiciar, chiar dacă încă achită prejudiciul în rate lunare.  

Deliberări în toalete

Pentru corectitudinea concursului, la Oradea au fost trimişi o mulţime de funcţionari din Ministerul Sănătăţii, manageri şi directori adjuncţi de SAJ-uri din alte judeţe.

Prima etapă a fost evaluarea dosarelor, pe 17 iulie aceasta producând o primă surpriză: prezidată de managerul SAJ Bihor şi având în componenţă, de asemenea, pe dr. Diana Vasile din partea Ministerului şi pe directorul economic al SAJ Caraş Severin, plus şeful orădean al Sindicatului Naţional Ambulanţa, Gheorghe Chiş (observator), comisia a invalidat dosarele lui Sabău Popa şi Pintea, pentru lipsa vechimii cerute prin OMS 157/2019, de minimum 6 ani şi 6 luni în specialitatea studiilor, adică pe posturi de economişti. "Le-au trebuit 6 ore să decidă, timp în care s-au dat telefoane, inclusiv din spălătorie şi din WC-uri, ca să nu fie auziţi", zic angajaţi ai SAJ Bihor.

La stânga-mprejur

Decizia a fost întoarsă, însă, a doua zi, când o altă comisie, condusă de jurista SAJ Bihor, Patricia Salomie, şi din care au mai făcut parte dr. Petru Melinte, din Minister, şi directorul economic al SAJ Arad, a admis atât contestaţia lui Sabău Popa, cât şi a lui Pintea.

În ce-l priveşte pe acesta din urmă, motivarea a fost simplă: Pintea avea adeverinţe emise de ITM Bihor, care i-au atestat vechimea în specialitatea studiilor economice, dar în cazul lui Sabău motivarea n-a fost făcută publică, deci nu se ştie de ce, după ce prima comisie i-a constatat o vechime insuficientă, a doua a găsit-o îndestulătoare.

Pentru Sabău a făcut "lobby" nu doar dr. Melinte (care participase şi la discuţiile din prima comisie), ci şi propria nevastă, Diana Sabău Popa, prodecăniţă la Facultatea de Ştiinţe Economice şi patroană a unei firme de consultanţă abonată la banii Consiliului Judeţean, prin contracte cu Societatea de Pază şi Protecţie Bihor şi cu Fundaţia Euroregiunea Bihor - Hajdu Bihar. "Chiar managerul Liciniu Venter s-a plâns în instituţie că Diana l-a sunat să-l ia la rost de ce nu i-a admis candidatura lui Liviu", afirmă sursele BIHOREANULUI. Culmea, Venter a recunoscut "intervenţia" şi reporterului...

Cei din urmă, cei dintâi

Prima probă a concursului propriu-zis, cea scrisă, pentru verificarea cunoştinţelor din legislaţia (sanitară, a muncii, achiziţiilor publice, finanţelor şi contabilităţii), a avut loc luni, 22 iulie, când a devenit clar că posturile vor reveni favoriţilor: Liviu Sabău Popa a fost notat cu 9.80 (Pintea a luat doar 8.60 şi Cacuci 7.40), Adrian Stângă cu 9.60, Gencsi Laszlo cu 9.50, iar dr. Tiberiu Bondar cu 9.00 (dr. Szabo a primit doar 8.00, iar dr. Buciuman 7.60).

Gheorghe Pintea, fost manager al Serviciului de Ambulanță BihorExaminarea s-a desfăşurat cu cântec. De 10 zile, sistemul de supraveghere video al SAJ Bihor nu mai funcţiona deloc, iar camerele din sala de examinare nu au fost pornite, dintr-un pretext halucinant: un membru din comisii, managerul SAJ Prahova, a declarat că refuză să fie filmat, invocând protecţia datelor cu caracter personal! "Din 2016, toate concursurile au fost filmate, doar acesta nu. Şi nimeni n-a cerut să fie orientate camerele spre comisie, ci spre candidaţi", spune Pintea (foto).

De asemenea, cei patru "aleşi" au ocupat ultimele locuri pe cele patru rânduri de bănci şi toţi au predat lucrările în timp record: Gencsi în 10 minute, Stângă după 12 minute, iar Sabău în 20, deşi timpul alocat pentru a răspunde celor 50 de întrebări era de două ore.

Ulterior, miercuri, proba de interviu n-a schimbat nimic din ierarhia deja stabilită, câştigătorii celor patru posturi de directori adjuncţi devenind Liviu Sabău Popa (nota generală 9.45), Adrian Stângă (9.66), Gencsi Laszlo (9.57) şi dr. Tiberiu Bondar (9.57).

Ilegali dovediţi

Vineri, 20 iulie, imediat după admiterea candidaturii lui Sabău, fostul manager interimar Gheorghe Pintea a trimis un memoriu ministrului Sorina Pintea, cerând suspendarea concursului, iar marţi, 23 iulie, după proba scrisă, încă unul, pentru anularea acestuia, adresat şi managerului Liciniu Venter, acuzând "suspiciuni de fraudare" şi precizând că în caz contrar va deschide un proces şi va sesiza DNA.

La fel a procedat şi un simplu ambulanţier, Adrian Marcon, fără niciun interes personal, dar care a mai sesizat nereguli în ultimii doi ani atât la DNA Oradea, cât şi la Camera de Conturi Bihor şi la Ministerul Sănătăţii, reclamând că Sabău, Stângă şi Gencsi au fost numiţi ilegal în 2015 şi tot ilegal păstraţi de atunci în funcţii. Motivele? Primul nu avea vechimea necesară în specialitatea studiilor, iar al doilea, deşi răspunde de parcul auto, are studii de Energetică, nu de inginer în autovehicule, fiind ţinuţi în posturi în ciuda OUG 79/2016 şi OUG 8/2018, care limitează la maxim 6 luni interimatele, fără posibilitatea de prelungire. De altfel, în martie 2019, Camera de Conturi a confirmat aceste ilegalităţi, dar şi altele, ca de pildă în achiziţiile de servicii de la firma Romtelecom, unde Sabău lucrase anterior.

"Dacă validaţi dosarele de candidatură sunteţi complice la fraudarea concursului. Eu voi sesiza organele competente, adică DNA", a scris Marcon, învinuind organizatorii concursului de abuz în serviciu şi trafic de influenţă.

"S-a adeverit" 

Sorina Pintea, ministrul SănătățiiMinistrul Sănătăţii, Sorina Pintea (foto), a confirmat BIHOREANULUI că a primit memoriile şi "din păcate, ceea ce mi s-a transmis în legătură cu acest concurs parţial mi s-a adeverit. Sunt foarte supărată", a declarat oficialul, precizând că deocamdată nu poate face publice detalii, "pentru că aştept să-mi dea raportul Corpul de Control". Ministrul promite, însă, că va fi intransigentă, mergând până la anularea concursului: "Probabil au fost interese, pe care nu le ştiu, dar eu vreau ca lucrurile să fie corecte", spune Pintea, adăugând că nu se va lăsa influenţată de faptul că beneficiarii presupusei fraude îi sunt colegi din PSD: "Legalitatea nu are de-a face cu politica. Poţi face parte şi din partidul vieţii, nu mă interesează!".

Pe de altă parte, managerul Liciniu Venter, deşi recunoaşte că nevasta lui Sabău Popa l-a sunat ca să "pledeze" în favoarea acestuia, refuză comentariile: "Nu am ce să zic, concursul a avut loc, au reuşit cei patru, în rest nu am ce să adaug". La fel de lapidar a fost şi Adrian Stângă. "Eu n-am văzut nicio acuză de fraudare. Or fi făcut, e o persoană care nu mă iubeşte", e tot ce a spus.

Cu fişa postului

Doar Liviu Sabău Popa şi-a apărat cauza, acuzându-şi contestatarii, la rându-i, că sunt "mitomani şi duşi de-acasă". "Eu am vechimea legală în specialitatea studiilor economice, pentru că am absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, iar la Romtelecom, unde am fost account manager, fişa postului prevede studii superioare economice, financiare sau tehnice, fapt pe care l-am dovedit cu documentul", a argumentat el, adăugând, de asemenea, că nu vede nicio ilegalitate nici în refuzul filmării concursului, nici în desfăşurarea lui, deoarece subiectele au fost trase la sorţi cu un program informatic special, deci nimeni nu putea veni cu lucrarea scrisă de acasă.

"M-am săturat ca imaginea să-mi fie terfelită. Fiecare o să plătească pentru afirmaţiile făcute", promite PSD-istul, care n-a putut răspunde unei singure întrebări: de ce însuşi ministrul Sănătăţii, colegă de partid, a conchis că "parţial", cel puţin, s-a convins deja că a fost fraudă.


JAF LA PĂTRAT
Din contracte şi salarii

În martie 2019, Camera de Conturi Bihor a constatat că SAJ Bihor a încălcat flagrant legea achiziţiilor publice, cumpărând servicii de comunicaţii de aproape 300.000 lei de la Telekom (fostă Romtelecom), firma la care directorul economic Liviu Sabău Popa fusese account manager, post ocupat în prezent tot de un coleg din PSD, Dan Ursădan. În loc să facă o selecţie de oferte de la toate firmele de profil de pe piaţă (RDS&RCS, Orange şi Vodafone), SAJ a făcut achiziţia prin simple acte adiţionale la un contract vechi din 2016, prelungit anual la valori tot mai mari, peste cele la care legea permitea încredinţarea directă, iar implicarea lui Sabău este dovedită inclusiv prin faptul că în unul din aceste acte adiţionale s-a trecut ca "persoană de contact" cu Telekom din partea SAJ. În ciuda trântelii, Camera de Conturi s-a mulţumit doar să amendeze SAJ cu 5.000 de lei.

De asemenea, auditorii de conturi au confirmat şi ilegalitatea menţinerii ca directori adjuncţi interimari a lui Sabău, Stângă şi Gencsi timp de patru ani, chiar dacă legislaţia prevede maximum 6 luni, fără a stabili nicio sancţiune şi fără a sesiza vreun Parchet care să ancheteze abuzul în serviciu comis începând de la miniştrii Sănătăţii până la managerii SAJ Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Hm
Interesant... Poate dna Pintea ar trebui să se "intereseze", asta în ideea în care afirmă că e adepta legalității, ce relații de amiciție sunt între dna jurista Patricia Solomie, șefa de comisie reevaluare dosare, și familia Sabau Popa, unde își au acești stimabili domni rădăcinile, ce legături sunt între Bihor și Arad...!? Poate ar fi bine venit și DNA pe fir...
Postat 30 Iulie 2019, 12:30 de Legalitate
Ăștia muncesc la nebunie
Toți au cate 2-3 locuri de muncă
Postat 30 Iulie 2019, 11:29 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2846 RON
  • 1 EUR = 4.7415 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON