URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă reacția Ministerului Educației a fost jenantă, ministra vorbind despre „reziliență” fiindcă rezultatele au fost similare cu cele din 2018, societatea s-a arătat de o indiferență vecină cu autismul. Ligia Deca a spus, practic, că suntem la fel de proști ca acum un cincinal, dar sindicatele dăscălimii, asociațiile de părinți și consiliile elevilor nu s-au băgat în dezbateri.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
02 Noiembrie 2009, 11:33

Curent în tot satul, prin muncă proprie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când avea 14 ani, William Kamkwamba a fost exmatriculat de la şcoala din satul său natal, Masitala, pentru că părinţii săi nu şi-au permis să plătească taxa de 80 de dolar. Astfel, băiatul îşi petrecea majoritatea timpului în bibliotecă, unde a descoperit cărţi despre energia eoliană.

Pe durata foametei care a afectat Malawi în 2002, William îşi dorea să-şi ajute părinţii prin folosirea singurei resurse care era la dispoziţie în mod gratuit: vântul. A construit cinci turbine, cea mai înaltă având 11 metri. Una dintre ele a aşezat-o lângă şcoală, pentru a-i învăţat pe elevi cum se construieşte o asemenea instalaţie, folosită pentru a genera electricitate şi pentru a pompa apă. În plus, vecinii săi trec de multe ori pe la el pentru a asculta radioul.

Turbinele realizate de William Kamkwamba au fost realizate din deşeuri de la groapa de gunoi: bucăţi din biciclete şi tractoare, ţevi din plastic şi baterii de maşină.

Acum, tânărul are 22 de ani şi este student la African Leadership Academy, o scoala de elita din Africa de Sud. Studiile sale sunt platite din donatii, a fost laudat de Al Gore si a participat la conferinte din intreaga lume pentru a povesti despre realizarile lui.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON