URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Noiembrie 2022, 16:00

Curățenie pentru tot anul: Pe 28 noiembrie, RER Vest dă startul unei noi campanii de colectare a deșeurilor voluminoase de la domiciliu

Curățenie pentru tot anul: Pe 28 noiembrie, RER Vest dă startul unei noi campanii de colectare a deșeurilor voluminoase de la domiciliu GRATUIT. Muncitorii RER Vest vor ridica și transporta gratuit deșeurile mari sau periculoase de la domiciliul orădenilor. Nu vor putea fi colectate, însă, electrocasnicele vechi ori alte tipuri de deșeuri electrice
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ai acasă deşeuri voluminoase şi periculoase? RER Vest te scapă de ele gratuit!

Cu o lună înainte de finalul anului, orădenii au ocazia să îşi împrospăteze locuinţele, scăpând de obiectele vechi şi nefolositoare. Pe 28 noiembrie, va începe o nouă campanie de colectare gratuită a acestor deşeuri, de la domiciliu!

A treia oară

Campania derulată de RER Vest şi Primăria Oradea va demara în ultima zi de luni din noiembrie, când va începe colectarea gratuită a deşeurilor voluminoase şi periculoase.

Laura Dărăban, responsabil de comunicare în cadrul RER Vest"Toţi orădenii care au saltele, obiecte de mobilier, mobilier de baie, covoare sau altfel de deşeuri de mari dimensiuni, ori deşeuri periculoase, cum sunt ambalajele de la produsele de igienizare, baterii şi acumulatori portabili, spray-uri, ambalaje de la produse utilizate în amenajări interioare pot să le predea în cadrul campaniei, fără costuri", a explicat Laura Dărăban (foto), responsabil de comunicare în cadrul RER Vest.

Va fi a treia campanie de acest gen organizată în Oradea în anul 2022, ultima având loc în luna august, iar precedenta în primăvară, înainte de Sărbătorile Pascale. Acum, înainte de Crăciun şi de Anul Nou, locuitorii municipiului au ocazia să scape, din nou, de lucrurile inutile...

La comandă

Orădenii se vor putea înscrie în campanie începând din 28 noiembrie, cu un simplu telefon la numărul 0751-306.526, care va fi funcţional între orele 8.30 - 15.30. Cei care doresc să scape de deşeurile voluminoase sau periculoase vor trebui să dea detalii despre volumul, cantitatea, dar şi tipul acestora. Ulterior, li se va comunica data şi ora la care vor fi colectate.

Vor fi create două circuite, unul pentru cele voluminoase şi altul pentru periculoase, acestea din urmă fiind strânse doar vinerea, pentru a evita amestecarea lor. Aşadar, dacă au de aruncat şi piese de mobilier ori covoare, şi spray-uri ori alte resturi toxice, orădenii trebuie să ştie că RER Vest le va ridica separat. Campania se va derula timp de două săptămâni, până în data de 9 decembrie, la ora 15.30. 

O altă posibilitate

Dacă ratează această campanie, orădenii au şi alte posibilităţi să elimine obiectele care îi încurcă prin case. "Le reamintim că, în afara perioadelor în care se desfăşoară campaniile de colectare ale RER Vest, au posibilitatea de a duce deşeuri voluminoase şi periculoase în cele două puncte de colectare deschise în colaborare cu Primăria Oradea, situate pe străzile Thurzó Sándor şi Uzinelor", a mai spus Dărăban.

Aici, în containere distincte, RER colectează separat 15 tipuri de deşeuri, pe care locuitorii municipiului le pot preda gratuit. Este vorba de: plastic, hârtii şi cartoane, sticle, metale, deşeuri vegetale din grădini, deşeuri electrice şi electronice, baterii auto, deşeuri din construcţii (rezultate în urma lucrărilor care nu necesită autorizaţie de construcţie), mobilă, ulei vegetal uzat, bidoane de insecticide, cutii de vopsele, anvelope (cu diametru de maximum 21 inch), neoane, baterii de dimensiuni mici.

Centrele de colectare separată a deşeurilor sunt deschise de luni până sâmbătă, între orele 9 şi 17. Singura condiţie pentru predarea gunoaielor la cele două centre este prezentarea unei cărţi de identitate care să ateste că persoana care le duce locuieşte în Oradea şi nu are restanţe la plata facturii de salubritate. Simplu şi eficient!


CATEGORII
Ce deşeuri puteţi preda?

Potrivit regulamentului întocmit de Primăria Oradea, în cadrul campaniei de colectare de la domiciliu orădenii pot preda către RER Vest următoarele deşeuri voluminoase: mobilier, obiecte de uz casnic, covoare, saltele, obiecte mari de folosinţă îndelungată, altele decât deşeurile de echipamente electrice şi electronice.

Lista de deşeuri periculoase cuprinde: ambalaje de la vopsele pe bază de ulei, solvenţi, ambalaje de la produse de igienizare, baterii şi acumulatori portabili, ambalaje de la vopsele pe bază de ulei, spray-uri, ambalaje de la produse utilizate în amenajări interioare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON