URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Februarie 2024, 12:30

Curățenie... devansată: Ce pot face cu resturile vegetale orădenii care s-au apucat deja de curățenia prin grădini

Curățenie... devansată: Ce pot face cu resturile vegetale orădenii care s-au apucat deja de curățenia prin grădini GRATUIT. La cele două centre de colectare separată din Oradea, toți locuitorii orașului pot preda gratuit 12 tipuri de deșeuri, inclusiv vegetale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vremea frumoasă şi temperaturile pozitive i-au determinat pe mulţi orădeni să se apuce deja de curăţenia de primăvară, adică să tundă pomi şi gard viu, să cureţe buruienile ori să planteze flori. Hărnicia vine şi cu o dilemă: ce pot face cu deşeurile vegetale? Răspunsul îl oferă RER Vest.

Specii ocrotite

Toaletarea pomilor se face în perioada de repaus vegetativ, toamna târziu sau primăvara devreme, adică înainte ca arborii să înmugurească. Copacii pot fi tunşi şi în timpul iernilor mai călduroase, dacă temperaturile nu ajung sub -5°C. 

Cum în ultimele zile, termometrele din Oradea au indicat şi temperaturi de peste 10 grade, este uşor de înţeles de ce mulţi orădeni au început să deretice prin grădinile caselor ori curţile blocurilor. 

Un prim lucru pe care trebuie să îl ştie, înainte să se apuce să îşi cureţe copacii, este că există specii protejate, cum sunt nucul ori castanul comestibil, care, inclusiv pe domeniul privat, pot fi tăiaţi doar cu aprobarea Direcţiei pentru Agricultură Bihor. Pentru toaletarea arbuştilor ornamentali sau a pomilor fructiferi nu este nevoie de niciun aviz, ci doar de chef de lucru şi de ustensilele necesare. 

4 opţiuni

Pentru resturile vegetale rezultate, o primă soluţie este mărunţirea şi depozitarea acestor deşeuri vegetale în pubela maro. Frunze, ramuri, iarbă, gard viu, plante de casă (fără ghivece), toate se pot arunca în aceste recipiente.

Deşeurile vegetale mărunţite mai pot fi folosite de cetăţeni şi pentru a-şi produce singuri compost, un îngrăşământ vegetal. E adevărat, însă, că transformarea resturilor vegetale în compost nu este uşoară, necesitând răbdare şi pricepere în înţelegerea proceselor chimice care se petrec în timpul descompunerii.

O variantă mai simplă este ca orădenii să predea deşeurile din grădină la unul dintre cele două Puncte de Colectare Separată din Oradea, situate pe străzile Thurzó Sándor şi Uzinelor. Acestea sunt deschide de luni până sâmbătă, între orele 9 şi 17, cu excepţia zilelor legale libere. Aici, resturile pot fi predate gratuit, fără bătaie de cap.

În fine, ultima variantă este campania de curăţenie de primăvară, organizată de RER Vest şi Primăria Oradea, care cel mai probabil va avea loc după jumătatea lunii martie. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON