URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2024, 12:30

Curățenie... devansată: Ce pot face cu resturile vegetale orădenii care s-au apucat deja de curățenia prin grădini

Curățenie... devansată: Ce pot face cu resturile vegetale orădenii care s-au apucat deja de curățenia prin grădini GRATUIT. La cele două centre de colectare separată din Oradea, toți locuitorii orașului pot preda gratuit 12 tipuri de deșeuri, inclusiv vegetale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vremea frumoasă şi temperaturile pozitive i-au determinat pe mulţi orădeni să se apuce deja de curăţenia de primăvară, adică să tundă pomi şi gard viu, să cureţe buruienile ori să planteze flori. Hărnicia vine şi cu o dilemă: ce pot face cu deşeurile vegetale? Răspunsul îl oferă RER Vest.

Specii ocrotite

Toaletarea pomilor se face în perioada de repaus vegetativ, toamna târziu sau primăvara devreme, adică înainte ca arborii să înmugurească. Copacii pot fi tunşi şi în timpul iernilor mai călduroase, dacă temperaturile nu ajung sub -5°C. 

Cum în ultimele zile, termometrele din Oradea au indicat şi temperaturi de peste 10 grade, este uşor de înţeles de ce mulţi orădeni au început să deretice prin grădinile caselor ori curţile blocurilor. 

Un prim lucru pe care trebuie să îl ştie, înainte să se apuce să îşi cureţe copacii, este că există specii protejate, cum sunt nucul ori castanul comestibil, care, inclusiv pe domeniul privat, pot fi tăiaţi doar cu aprobarea Direcţiei pentru Agricultură Bihor. Pentru toaletarea arbuştilor ornamentali sau a pomilor fructiferi nu este nevoie de niciun aviz, ci doar de chef de lucru şi de ustensilele necesare. 

4 opţiuni

Pentru resturile vegetale rezultate, o primă soluţie este mărunţirea şi depozitarea acestor deşeuri vegetale în pubela maro. Frunze, ramuri, iarbă, gard viu, plante de casă (fără ghivece), toate se pot arunca în aceste recipiente.

Deşeurile vegetale mărunţite mai pot fi folosite de cetăţeni şi pentru a-şi produce singuri compost, un îngrăşământ vegetal. E adevărat, însă, că transformarea resturilor vegetale în compost nu este uşoară, necesitând răbdare şi pricepere în înţelegerea proceselor chimice care se petrec în timpul descompunerii.

O variantă mai simplă este ca orădenii să predea deşeurile din grădină la unul dintre cele două Puncte de Colectare Separată din Oradea, situate pe străzile Thurzó Sándor şi Uzinelor. Acestea sunt deschide de luni până sâmbătă, între orele 9 şi 17, cu excepţia zilelor legale libere. Aici, resturile pot fi predate gratuit, fără bătaie de cap.

În fine, ultima variantă este campania de curăţenie de primăvară, organizată de RER Vest şi Primăria Oradea, care cel mai probabil va avea loc după jumătatea lunii martie. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON