URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
24 Decembrie 2015, 13:20

Cum va fi vremea de Crăciun şi Revelion. Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în fiecare regiune a ţării

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 22 decembrie 2015 - 3 ianuarie 2016, care vizează toate regiunile ţării: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, precum şi zona montană.

Conform estimării publicate de ANM, în prima parte a intervalului analizat vremea se va menţine mai caldă decât ar fi normal, în timp ce în a doua parte a intervalului este estimată o răcire a vremii.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

ESTIMAREA ANM PENTRU INTERVALUL 22 DECEMBRIE - 3 IANUARIE

CRIŞANA

Vremea se va menţine mai caldă decât ar fi normal în această perioadă din an în intervalul 22-28 decembrie, astfel că se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 4...8 grade şi minime de 0...3 grade, cu valori chiar mai ridicate în data de 23 decembrie. O răcire a vremii
este estimată a se produce după data de 29 decembrie, astfel că sfârşitul acestui an şi începutul de ianuarie vor fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 2...4 grade şi minime de -4...-2 grade, medie regională.

În perioada 26-27 decembrie vor fi posibile precipitaţii locale, slabe cantitativ, iar probabilitatea de apariţie a acestora va creşte din nou după data de 1 ianuarie. 

BANAT

În perioada 22-28 decembrie, vremea se va menţine mai caldă decât ar fi normal pentru ultima decadă a lunii decembrie, respectiv o medie regională de 5...9 grade ziua şi 1...3 grade noaptea, cu valori chiar şi mai ridicate în data de 23 decembrie. Pentru sfârşitul de an, dar şi în primele zile de ianuarie este estimată o răcire a vremii care va determina un regim termic mai apropiat de cel specific perioadei, fiind de aşteptat maxime de 2...5 grade şi minime de -3...-1 grad, în medie.

Precipitaţii locale, slabe cantitativ vor fi posibile în jurul datei de 27 decembrie, iar probabilitatea de apariţie a acestora va creşte din nou după 1 ianuarie.

TRANSILVANIA

În perioada 22-28 decembrie, vremea se va menţine mai caldă decât ar fi normal pentru ultima decadă a acestei luni, respectiv o medie regională a maximelor de 3...7 grade şi a minimelor de -2...0 grade, cu valori chiar şi mai ridicate în zilele de 23 şi 24 decembrie. Pentru sfârşitul de an, dar şi în primele zile de ianuarie este estimată o răcire a vremii care va determina un regim termic mai apropiat de cel specific perioadei, fiind de aşteptat medii de 0...3 grade ziua şi -7...-3 grade noaptea.

Precipitaţii slabe cantitativ şi trecătoare vor fi posibile în perioada 26-27 decembrie, iar probabilitatea de apariţie a acestora va creşte din nou după 1 ianuarie. 

MARAMUREŞ

În perioada 22-28 decembrie, vremea se va menţine mai caldă decât ar fi normal pentru ultima decadă a acestei luni, respectiv o medie regională de 4...7 grade ziua şi 1...3 grade noaptea, cu valori chiar şi mai ridicate în data de 23 decembrie. Pentru sfârşitul de an, dar şi
în primele zile de ianuarie este estimată o răcire a vremii care va determina un regim termic mai apropiat de cel specific perioadei, fiind de aşteptat maxime de 2...4 grade şi minime de -5...-2 grade, în medie.

La începutul intervalului se vor semnala ploi locale, neînsemnate cantitativ. Precipitaţii slabe vor fi posibile şi în perioada 26-27 decembrie, iar probabilitatea de apariţie a acestora va creşte din nou după 1 ianuarie. 

MOLDOVA

În prima săptămână a intervalului de referinţă, valorile termice vor caracteriza o vreme mult mai caldă decât ar fi normal pentru ultima decadă a lunii decembrie, astfel că media maximelor va fi de 6...10 grade, iar a minimelor de 0...3 grade, temperaturi chiar mai ridicate
fiind de aşteptat în data de 23 decembrie. Apoi, începând din 28 decembrie, este estimată o răcire a vremii care se va concretiza prin valori mai apropiate de cele climatologic specifice, respectiv 1...4 grade ziua şi -5...-2 grade noaptea, mediat pe regiune.

O creştere a probabilităţii pentru precipitaţii temporare, slabe cantitativ este estimată după data de 27 decembrie.

DOBROGEA

În perioada 22-28 decembrie, dar cu precădere în primele zile ale intervalului de referinţă, regimul termic va fi caracterizat de valori ce se vor situa peste mediile climatologice specifice în ultima decadă a acestei luni, urmând a se înregistra maxime de 5...11 grade şi minime de 2...5 grade, mediat pe regiune. Apoi, este estimată o răcire a vremii, astfel că la sfârşitul anului, dar şi în primele zile de ianuarie, valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale ale perioadei, respectiv o medie regională de 3...5 grade ziua şi -2...2 grade
noaptea.

Precipitaţii slabe vor fi posibile după data de 29 decembrie.

MUNTENIA

În perioada 22-27 decembrie, se va menţine vremea mult mai caldă decât ar fi normal în ultima decadă a acestei luni, astfel că se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 7...12 grade şi minime de -1...3 grade, valori chiar mai ridicate urmând a fi în zilele de 23 şi
24 decembrie. După data de 28 decembrie este estimată o răcire a vremii ce va determina înregistrarea unor valori mai apropiate de mediile climatologic specifice, respectiv 2...5 grade ziua şi -4...-2 grade noaptea, mediat pe regiune.

Precipitaţii slabe, locale vor fi posibile în perioada 28-29 decembrie şi după data de 1 ianuarie. 

OLTENIA

Vremea se va menţine mult mai caldă decât în mod obişnuit în perioada 22-28 decembrie şi în special în zilele de 23 şi 24 decembrie, astfel că se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 6...13 grade şi minime de -1...3 grade. Apoi, sunt estimate valori în scădere, astfel că sfârşitul de an, dar şi primele zile de ianuarie vor fi caracterizate de o vreme apropiată de normalul termic al perioadei, respectiv o medie regională de 2...5 grade ziua şi -4...-2 grade noaptea.

Probabilitatea pentru precipitaţii locale, slabe cantitativ, va creşte în zilele de 28 şi 29 decembrie şi după data de 1 ianuarie. 

LA MUNTE

În perioada 22-24 decembrie valorile de temperatură vor fi mult mai ridicate decât cele normale în ultima decadă a lunii decembrie, respectiv maxime de 3...8 grade şi minime de -3...0 grade, în medie. O răcire a vremii se va produce între 25 şi 28 ianuarie, regimul termic
menţinându-se totuşi peste cel obişnuit, urmând ca scăderea temperaturilor să continue şi la sfârşitul anului şi în primele zile de ianuarie, când valorile vor deveni apropiate de mediile climatologic specifice, cu -3...0 grade ziua şi -9...-3 grade noaptea, în medie.

La începutul intervalului vor fi precipitaţii mixte în nordul Carpaţilor Orientali. Probabilitatea pentru ninsori slabe, temporare va creşte în zilele de 26 şi 27 decembrie şi în data de 29, apoi iar în primele zile ale noului an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON