URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
21 Martie 2023, 14:24

Cum evoluează lucrările la centurile Oșorhei, Sântandrei și Nojorid (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o lună după deschiderea lor, la jumătatea lunii februarie, șantierele pentru cele trei noi drumuri județene care vor lega de Oradea comunele Oșorhei, Sântandrei și Nojorid au progresat semnificativ, potrivit unei informări a Consiliului Județean Bihor.

Conform acesteia, pentru centura Oșorhei, denumită DJ 767J, pentru realizarea unui pod peste Râul Tășad, au fost executați 6 piloți, pe malul stâng, dintr-un total de 24 prevăzuți în întregul proiect, iar în prezent se fac aceleași lucrări pe malul drept. De asemenea, între kilometrul 5+000 și 5+800 se decopertează terenul vegetal și se așterne piatră brută.

În ce privește reabilitatea drumului dintre Oșorhei și Copăcel, DJ 767E, prevăzută și ea în proiect, se lucrează la un pod provizoriu pentru devierea traficului de la km 8+140 peste Valea Saranului.

Pe traseele centurilor Nojorid și Sântandrei se decopertează terenul vegetal și se așterne piatră brută.

În Sântandrei se amenajează un pod provizoriu pentru devierea traficului peste Pârâul Peța, la km 4+588, la ieșirea din satul reședință de comună către satul Palota, și, de asemenea, se fac lucrări pentru relocarea rețelelor de utilități existente.

Lucrările pentru cele trei drumuri județene din Zona Metropolitană Oradea prevăd construirea, în total, a aproape 30 kilometri de drum nou, precum și reabilitarea unui tronson din DJ 767E între Copăcel și Oșorhei.

Ele au fost împărțite în două loturi, din primul făcând parte construirea DJ 767J Oșorhei – Oradea (5,8 km) și reabilitarea DJ 767E Copăcel – Oșorhei (12,7 km), iar din al doilea construirea noilor drumuri de legătură între Sântandrei – Oradea (5 km) și Nojorid – Oradea (4 km).  

Valoarea totală a lucrărilor este de 192 milioane lei, din care pentru primul lot 108,275 milioane lei (fără TVA), iar pentru al doilea 84,394 milioane lei (fără TVA).

Conform contractului semnat pe 2 februarie anul acesta între CJ Bihor și Porr Construct, care a câștigat licitația organizată de administrația județeană, termenul de execuție a lucrărilor este de 18 luni de la începerea lucrărilor. Sursa de finanțare va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON