URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2021, 17:55

Cum aruncăm gunoaiele? BIHOREANUL explică modul de colectare a deşeurilor în trei fracţii în Oradea

Cum aruncăm gunoaiele? BIHOREANUL explică modul de colectare a deşeurilor în trei fracţii în Oradea TOTUL SEPARAT! În toate ţarcurile asociaţiilor de proprietari vor fi introduse noi containere, maro, pentru colectarea biodeşeurilor, la fel cum toţi orădenii de la case vor primi pubele de aceeaşi culoare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Indiferent că locuiesc la casă sau la bloc, orădenii trebuie să deprindă noi reguli privind colectarea deşeurilor. Şi să facă loc pentru mai multe coşuri de gunoi...

Din acest an, deşeurile vor fi aruncate în trei fracţii. Pe lângă sortarea ambalajelor reciclabile, cetăţenii trebuie să separe resturile vegetale de cele reziduale, care ajung abandonate în groapa de gunoi. Primăria şi operatorul RER Vest va dota fiecare locuinţă cu recipientele şi sacii necesari, astfel încât noul sistem să fie funcţional şi eficient.

Pe culori

Colectarea în trei fracţii presupune aruncarea separată a deşeurilor reciclabile (PET-uri, folii de plastic, pungi, doze de aluminiu, cutii de lapte sau iaurt, hârtii etc.), a biodeşeurilor (coji de fructe şi legume, zaţ de cafea, pâine, coji de ouă, frunze etc.) şi a resturilor care nu pot fi valorificate (conţinutul sacului de aspirator, scutece etc.).

Conform regulamentului de salubritate votat de Consiliul Local, colectarea separată se face în recipiente de culoare diferită. În cazul orădenilor care stau la bloc, în ţarcurile din jurul imobilelor vor găsi un container de culoare neagră pentru deşeurile reziduale, unul galben pentru reciclabile şi unul maro pentru biodeşeuri.

Coşuri şi sacoşe

În apartamentele lor, orădenii vor trebui să strângă tot separat aceste deşeuri, iar Primăria şi RER Vest îi va ajuta. Pentru reciclabile, fiecare apartament din oraş va primi sacoşe reutilizabile, similare celor folosite la cumpărături, în care locatarii vor putea strânge flacoanele, foliile şi alte ambalaje. Când vor dori, orădenii vor goli sacoşele în containerele galbene.

De asemenea, fiecare apartament va primi un coş maro (foto), cu capac şi un volum de 10 litri, în care orădenii vor arunca, în locuinţele lor, biodeşeurile. Dacă nu vor să arunce mizeriile direct în coş, ca să nu îl spele atât de des, doritorii pot să folosească saci biodegradabili, din hârtie sau din amidon de porumb (similari celor de la raioanele de fructe şi legume din magazine).

În fine, a treia fracţie, cea reziduală, o vor putea arunca la fel cum aruncau până acum fracţia umedă: în saci de plastic, într-un coş de gunoi casnic.

La fel şi la case

Regulile sunt identice şi pentru orădenii care stau la case, diferenţa fiind că ei vor avea în curte două pubele, una neagră (fracţia reziduală) şi una maro (biodeşeuri), în timp ce deşeurile reciclabile le vor colecta tot în saci galbeni, de unică folosinţă, distribuiţi gratuit de RER Vest. Colectarea fiecărei fracţii de deşeuri se va face săptămânal.

Şi orădenii de la case vor primi coşuri maro, pentru colectarea în interiorul locuinţei a deşeurilor biodegradabile, aşa că nu vor fi nevoiţi să iasă în curte, la pubelă, cu fiecare cotor de măr. Dacă doresc, şi ei pot arunca resturile vegetale întâi în saci biodegradabili, dar sub nicio formă în saci de plastic, deoarece aceştia ar contamina compostul. Restul deşeurilor, care nu pot fi valorificate, vor fi aruncate, ca până acum, în pubela neagră.

În total, RER Vest va distribui orădenilor circa 80.000 de coşuri maro de 10 litri (câte unul în fiecare apartament şi în fiecare casă) şi 67.000 de sacoşe galbene reutilizabile pentru reciclabile (câte una pentru fiecare apartament). Cetăţenii care stau la case vor primi, ca până acum, role cu saci galbeni.

Plăteşti cât arunci

Implementarea colectării în trei fracţii se face simultan cu o altă schimbare importantă pentru salubritate: modificarea sistemului de facturare. Legislaţia în vigoare, mai precis OUG 74/2018, nu mai permite facturarea acestui serviciu în funcţie de numărul de persoane care locuiesc într-o gospodărie, ci doar în funcţie de volumul sau cantitatea deşeurilor produse. Scopul legiuitorului este ca fiecare cetăţean să plătească pentru câte deşeuri aruncă, la fel cum primeşte o factură de electricitate în funcţie de câtă energie consumă.

Pentru fiecare fracţie în parte, CL Oradea a stabilit tarife distincte, cele mai ieftine fiind deşeurile reciclabile (40,38 lei/mc) şi cele biodegradabile (51,44 lei/mc). În schimb, pentru gunoaiele reziduale, care ajung abandonate la haldă, preţul urcă la 88,92 lei/mc. Astfel, cu cât vor sorta mai bine deşeurile şi vor arunca mai puţine resturi în pubelele sau containerele negre, orădenii vor plăti mai puţin.

Pentru a putea introduce toate aceste schimbări, RER Vest este în plină campanie de încheiere de noi contracte cu toţi orădenii. Fiecare proprietar de casă şi preşedinte de asociaţie va fi contactat de agenţii companiei şi, după ce va semna contractul, va primi noile recipiente, laolaltă cu un ghid al colectării separate - regula de aur din salubritate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Masuri pentru fraieri
Da,asa zisa colectare selectiva impusa printr-un contract unic pentru toata lumea si pe langa ca le faci o parte di lucrul lor platesti si mai mult!!!asta este marea cloctare selectiva!
Postat 15 Februarie 2021, 10:02 de User anonimizat
nu mai faceti! va ro! ca nu vrea cristumi
propun sa nu se mai faca pentru ca nu i place la * crisdumi... el ii in dilema unde sa arunce deseurile de la vaca din curte..... dar bine ca are internet pe telefon!!!
Postat 31 Ianuarie 2021, 16:27 de TanarSiNelinistit
Re: parker
Instalație de compactare ... nu compostare. Se găsesc deja ...
Postat 31 Ianuarie 2021, 10:31 de CrisDumi
Re: parker
La faza următoarevo să spună că nu-i suficient cu apă și că trebuie neapărat și detergent, apoi bine clătit !?! Ha, ha, ha ... ideea e că toată tevatura asta "educațională" pe care o supervizează consiliul județean (onor Bolojan), are un scop determinat încă de vreo 10 ani, de când s-a început conceperea planului SMID (Bihor și nu numai) !?! "Misiunea" edililor este, de fapt, creșterea tarifului final cu 300% ... în vederea alinierii la "standardele" europene de preț, calitate, greutate și volumetrie !?! Așadar, în loc de 25 lei lunar/locuință se va achita, în Oradea cel puțin, 75 lei la media volumetrică colectată, egal comparativă !?! În rural e cam tot așa, de la 100 lei anual crește la 300 lei !?! Scăderea tarifului real se poate face, în schimb, dacă ai acasă o microstație de compostare ... un butoi și un mai de bătut pe verticală.
Postat 31 Ianuarie 2021, 10:21 de CrisDumi
Detalii
Când au venit reprezentanții RER cu noile contracte au au specificat faptul că pungile de carne, cutiile de lapte, iaurt, conserve etc, vor trebui spălate înainte de a fi puse in sacii galbeni. Apare și în pliantele lăsate. Chestiunea aceasta ar duce la un consum de apă de 3-4 ori mai mare. Nu pare tocmai o strategie "eco".
Postat 31 Ianuarie 2021, 08:36 de parker
CrisDumi
Oradeanii sunt incantati si dornici sa selecteze
Postat 30 Ianuarie 2021, 23:46 de Sandu2100
O fi de râs ... o fi de plâns ?!?
La găleată de 10 litri și la sacoșă refolisibilă ... bestial sistem de colectare a deșeurilor !?! Orădenii vor fi tare încântați.
Postat 30 Ianuarie 2021, 21:00 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON