URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2020, 13:30

Cum am ajuns din nou proştii Europei

Cum am ajuns din nou proştii Europei foto: fanatik.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-a făcut un scandal uriaş pe tema cuvântului jignitor, rasist şi discriminator pe care arbitrul Sebastian Colţescu l-a rostit la adresa antrenorului camerunez al unei echipe turceşti. Adică Colţescu, ca să-l identifice pe respectivul, i-a spus unui negru că-i negru. Cum secundul vorbeşte şi franceza, acesta a presupus că termenul negru din română e sinonim cu negro din franceză, care, într-adevăr, e jignitor, pentru că înseamnă cioară. Nefericitul Colţescu! Dacă-i spunea cioară, totul era în regulă, că respectivul nu s-ar fi prins...

Şi de aici tot circul. Colţescu nu are nicio vină că în limba română cuvintele nu au aceeaşi semnificaţie ca în alte limbi. Negru la noi reprezintă culoarea, şi e tot atât de jignitor să-l foloseşti ca şi cum i-ai spune unui  alb că-i alb. E atât rasism în rostirea lui Colţescu, cât e în titlul romanului lui Stendhal, "Roşu şi negru". Desigur, dacă s-ar folosi cuvine ca albinos, gălbejit sau negrotei, atunci rasismul e cât casa.

Din păcate, nici ministrul Sporturilor din Franţa, Ruxandra Mărăcineanu, nu a avut curajul să explice confuzia, de teama iacobinismului celor care umblă cu corectitudinena politică în gură.

Mai mult, Federaţia Română de Fotbal, în loc să-l apere pe Colţescu, îşi pune cenuşă-n cap într-o problemă care, de fapt, nu există. Şefii de la UEFA sunt nişte lingvişti desăvârşiţi şi ne vor demonstra ce crimă mare a comis românul la un meci în care turcii mai aveau chef să stea o zi la Paris pentru că probabil nu-și terminaseră cumpărăturile.

Ca să nu mai facem greşeli de acum înainte, i-aş ruga pe aceşti Chomsky ai stopului pe piept şi ai jocului la ofsaid să ne dea o listă cu culorile ce pot fi rostite, fără să ajungem de batjocura Europei. Că poate dacă zicem roşu, se supără ruşii, iar dacă zicem verde, se atacă marţienii.

Un lucru e cert: principala vină a acestei situaţii o au inventatorii limbii române. Că numai la noi auzi: "a văzut negru în faţa ochilor", "zile negre", "negru pe alb" (aici pe lângă aspectul rasist mai e şi o conotaţie sexuală), culminând cu abominabilul "Negro", bomboanele copilăriei care mi-au dezmierdat amigdalele.

Colţescule, bagă-i undeva pe toţi cei care te-au lăsat la vatră, oricum ţie nu-ţi ia nimeni meseria din mână! Păi, cu ce dexteritate mânuieşti fanionul, te poţi angaja lejer la orice triaj pe post de impiegat de mişcare.

Iar, pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple, propun ca arbitrii români să folosească, în situați similare, pe post de termen generic numele Beethoven. Fotbaliatorilor şi antrenozaurilor le va trebui multă vreme să vadă la ce echipă a jucat acesta în Bundestliga şi pe ce post. Iar până-l vor dibui, se termină meciul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Apel la memorie voastra
TENIS: 1. Halep castiga Rolland Garos-ul. Charlie Hebdo publica o imagine cu unul cu o cupa care striga fier, fier. 2 Irina Begu meci cu Caroline Garcia. Cea din urma zice: nu pot sa cred ca ma bate tiganca asta. FOTBAL: 1. Meciul Napoli-Steaua, italienii ne fac rasa de tigani de *. 2 Meciul Franta-Romania din 2000 sau 2002, pe afisul de prezentare era desenat pe partea romana un tigan care canta la vioara iar pe partea franceza era Zidane si cu Henry. Probabil ca mai sunt. S-a sesizat cineva? Vreun oficial? Vezi sa nu! Suntem lasi, nu ne aparam conationalii. Altii ii apara si daca nu au dreptate! Mai rau, noi ii infundam si mai mult in noroi. Sa fim drepti totusi, la banii pe care ii iau arbitrii la un meci de CL, Coltescu trebuia sa-i stie, daca-l trezeai noaptea la 2 cu pistolul la cap, pe toti cei trecuti pe foaie, nume prenume, poza fiecaruia...etc. Sa nu ezite...ala negru...trebuia sa-i spuna numele. Treaba e gratuita. Nici vorba de rasism si imi pare rau ca dupa ce ei ne fac tigani, noi intoarcem si celalalt obraz.
Postat 11 Decembrie 2020, 21:45 de Kid
Perla neagră
Mare gafă făcu și arbitrul oltean. După ce că se exprimă ca un ardelean neaoș, mai lăsă și loc de interpretări printre bufonii din teren. Ce confuzie, ce speranțe deșarte cu privire la cine e vrednicul urmaș să poarte porecla marelui Edson Arantes do Nascimento! Și când colo, exact pe Pierre Webo îl compari cu Pele! Așa ceva nu are cum să rămână nepedepsit! Dacă aș fi în locul lui Neymar ori Mbappe m-aș lăsa de fotbal. P.S.: Pentru a elimina orice brumă de rasism, generația tânără solicită guvernului să oprească de urgență starea de alertă. Să se dea drumul la cluburi, căci altfel sună "nopți albe".
Postat 11 Decembrie 2020, 18:01 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON