URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Decembrie 2020, 09:54

Scandal de rasism fără precedent în Liga Campionilor, generat de arbitrul Sebastian Colţescu, la meciul la care arbitra şi orădeanul Şovre (VIDEO)

Scandal de rasism fără precedent în Liga Campionilor, generat de arbitrul Sebastian Colţescu, la meciul la care arbitra şi orădeanul Şovre (VIDEO) foto: Digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Meciul cu numărul 7 din acest sezon al Ligii Campionilor Europeni, respectiv al şaselea din şase posibile în faza grupelor, nu a fost tocmai cu noroc pentru arbitrul asistent orădean Octavian Şovre şi aceasta din cauza unui coleg de al său de brigadă, arbitrul de rezervă, respectiv cel de-al patrulea asistent.

Este vorba despre craioveanul Sebastian Colţescu, care în minutul 16 al jocului de pe Parc des Princes dintre Paris SG şi Istanbul Başakşehir a avut o exprimare considerată rasistă faţă de antrenorul secund al echipei turce, fapt ce a fost sancţionat de echipa din Istanbul, care, în semn de protest s-a retras de pe teren. În semn de solidaritate, şi jucătorii echipei din Paris au procedat în acelaşi fel.

Remarca buclucașă

Turcii au protestat deseori la deciziile arbitrului de centru Ovidiu Haţegan, iar arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu l-a atenţionat pe central, în minutul 16, după un fault dur la centrul terenului, că o persoană din staff-ul echipei turce trebuie sancţionată. Haţegan l-a eliminat pe Pierre Webo, fost internaţional camerunez, iar turcii au decis să iasă de pe teren după mai multe discuţii cu brigada şi cu alţi oficiali ai meciului.  Asta pentru că Sebastian Colţescu ar fi folosit cuvântul "tipul ăla negru" vorbind cu Ovidiu Haţegan despre Pierre Achille Webo. 

Potrivit digisport.ro, fostul jucător al lui Chelsea, Demba Ba, în prezent la Istanbul BB, este cel care a sesizat că remarca arbitrului român poate avea un caracter rasist şi le-a semnalat coechipierilor acest lucru. De altfel, Demba Ba l-a şi luat la rost pe Colţescu. "De ce ai zis negru? De ce?! Te-am auzit spunând asta! De ce nu spui «acest tip alb», când vorbeşti despre el? Ascultă-mă! De ce atunci când menţionezi «un tip negru», trebuie să spui «acest tip negru»?!", a reacţionat, extrem de revoltat, Demba Ba. În apărarea sa, românul ar fi încercat să explice că în limba română nu există o conotaţie rasistă a cuvântului "negru" (cum ar fi cunoscutul apelativ rasist „negro”) .

A reacţionat şi preşedintele Turciei

Incidentul, fără precedent în UEFA Champions League, a fost rapid sancţionat şi mediatizat pe întregul continent, iar preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care susţine echipa din Istanbul, a reacţionat pe Twitter după ce Sebastian Colţescu a fost acuzat de rasism la meciul PSG - Istanbul BB.

"Condamn cu tărie remarcile rasiste făcute împotriva lui Pierre Webo, unul din membrii staff-ului tehnic al echipei Başakşehir, şi cred că UEFA va face demersurile necesare. Suntem necondiţionat împotriva rasismului şi discriminării în sport şi în toate domeniile vieţii. #Nurasismului", a scris preşedintele turc, pe Twitter.

Meciul se va relua miercuri, dar cu alţi arbitri

După ce partida a fost întreruptă, UEFA a anunţat că meciul Paris SG - Istanbul BB se poate relua fără Sebastian Colţescu.

"În urma unui presupus incident care l-a implicat pe al patrulea oficial, meciul a fost suspendat temporar. După consultarea ambelor echipe, s-a convenit ca meciul să înceapă din nou cu un alt oficial. UEFA va investiga pe deplin problema şi va comunica în continuare", a declarat UEFA.

Însă meciul nu s-a mai reluat marţi seară şi se va juca miercuri, de la ora 19.55, cu o altă echipă de arbitri. Partida se va relua din minutul 16, de la scorul 0-0, atunci când s-a întrerupt confruntarea în urma incidentului produs de Sebastian Colţescu.

Potrivit site-ului libertatea.ro, UEFA a luat decizia ca olandezul Danny Makkelie să conducă la centru meciul de miercuri Paris Saint-Germain-Istanbul Başakşehir, în locul românului Ovidiu Hațegan.

Astfel, Danny Makkelie va fi ajutat de conaţionalul său Mario Diks şi de polonezul Marcin Boniek, rezervă fiind desemnat tot un polonez, Bartosz Frankowski. Responsabili pentru sistemul VAR vor fi Marco Di Bello şi Maurizio Mariani.

Reacţionează şi FRF

În urma incidentului, şi Federaţia Română de Fotbal a reacţionat în miez de noapte, transmiţând un comunicat. "Federaţia Română de Fotbal a luat act de cele întâmplate la partida din Liga Campionilor, PSG – Istanbul Başakşehir, partidă întreruptă în minutul 16, în urma unui incident în care a fost implicat Sebastian Colţescu, cel de-al patrulea oficial al meciului. Partida nu a mai continuat, iar UEFA va analiza incidentul. Federaţia Română de Fotbal aşteaptă raportul forului de la Nyon pentru a afla exact cele petrecute şi pentru a acţiona în consecinţă! Federaţia Română de Fotbal se delimitează ferm de orice acţiune sau declaraţie cu tentă rasistă sau xenofobă!", se arată în comunicatul FRF.

Presa de specialitate din România a remarcat faptul că, de-a lungul carierei sale, arbitrul craiovean Sebastian Colţescu a fost implicat în mai multe scandaluri legate de prestaţiile sale la meciurile din Liga 1, iar anul trecut, centralul în vârstă de 43 de ani a fost retrogradat la UEFA în a patra categorie a arbitrilor europeni, scrie digisport.ro.

Reamintim că brigada de arbitrii de la meciul de Champions League de la Paris, de pe Stadionul Parc des Princes, din ultima etapă a Grupei H, dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir a fost formată din centralul arădean Ovidiu Haţegan, asistenţii Octavian Şovre din Oradea şi Sebastian Gheorghe din Suceava, al patrulea oficial sau arbitrul de rezervă fiind craioveanul Sebastian Colţescu.

”Îmi cer scuze...”

Sebastian Colțescu și-a cerut scuze pe contul său de Twitter, dar vorbește despre o neînțelegere în cazul derapajului de la meciul dintre PSG și Bașakșehir, când a fost acuzat de rasism. ”Îmi pare rău pentru neînțelegere. Intenția mea nu a fost niciodată rasismul. Într-un asemenea mediu, uneori oamenii nu își pot exrpima trăirile corect și pot fi înțeleși greșit. Îmi cer scuze în numele UEFA Champions League. Sper să înțelegeți. #notoracism#uefa” a scris Colțescu, în engleză, pe contul său de Twiter.

„Condamnăm cu fermitate orice fel de exprimare sau declaraţie care poate fi considerată rasistă sau discriminatorie. Îmi cer scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit. A fost un incident particular, acest lucru nu reprezintă sportul românesc”, a declarat și ministrul Sportului, Ionuț Stroe la Digi24.

Întrebat dacă se va ajunge la un scandal diplomatic, în condițiile în care mai mulți lideri, inclusiv președintele turc Recep Erdogan, au reacționat deja față de acest incident, Stroe spune că nu este cazul. „Ancheta UEFA ne va spune ce s-a întâmplat cu adevărat, iar apoi se vor lua măsuri. Nu cred că ajungem la un scandal diplomatic, toţi condamnăm acest fel de incident. Această exprimare nefericită va fi sancţionată”, a adăugat el.

„Mi-aş dori ca exprimarea să fi fost inofensivă sau neutră, dar nu trebuie să tolerăm asemenea comportamente. Vom avea discuţii apropos de modul în care putem repara această situaţie. Este un caz particular, nu poate fi generalizat, nu reprezintă sportul românesc”, a mai spus Stroe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Europa
E plin de tigani in Ungaria, in Budapesta si in restul oraselor mai mari, in Serbia, in Spania, Franta, Italia si Marea Britanie. Tyson Fury, campionul mondial la box, isi zice nici mai mult nici mai putin decat "GYPSY KING".
Postat 09 Decembrie 2020, 18:47 de B90
Cornel Dinu, exploziv: „Când francezii ne fac ţigani, nu e rasism?!“
https://adevarul.ro/news/sport/cornel-dinu-exploziv-cand-francezii-fac-tigani-nu-e-rasismi-catalogat-incidentul-paris-1_5fd0d6cc5163ec4271b8c07f/index.html
Postat 09 Decembrie 2020, 18:01 de excalibur
Negrul a facut scandal si in timpul meciului
Datorita scandalului facut de catre african in timpul jocului, arbitrul roman a sesizat centralul. A fost o discutie intre cei doi arbitrii romani, prin care arbitrul de rezerva il identifica pe recalcitrant "ala negru". Ulterior au sarit o grmada de "colorati" la scandal in mod nejustificat, doar de dragul de a face scandal. Ei insi isi spun negri. "Black lives matter", "Black America". In buletinele de recensamant oficiale, la rasa, exista categoria "BLACK"! In metodele oficiale de identificare a suspectilor, agentiile de aplicare a legii specifica clar: nume, "black male", inaltime, greutate, etc. Deci nimic rasist din parte arbitrului. Doar dorinta de scandal a jucatorilor "colorati" si a unor oficiali, mai ales turci. Mai degraba se pot clasifica drept rasiste, atacurile lor la adresa arbitrului. Lucrurile au ajuns prea departe. Totul pare indreptat impotriva celor de rasa alba (europeana). Toti au dreptul sa-i eticheteze pe cei de rasa alba in fel si chip.
Postat 09 Decembrie 2020, 17:15 de B90
Noua ordine in Eu
Este de fapt noua ordine mondialã, care nu este nimic altceva decât un nou tip de comunism! Nu mai ai voie sã te exprimu liber, orice spui se interpreteazã, Daca nu vrei sa ai probleme, te gandesti de doua oru inainte de a te exprimu! Minorirati ciudate au devenit mai sensibile decât mimoizele. Drepturile, libertatile nativilor europeni, nu mai conteazã, totul se rezumã la binele celor care ilegal invadeazã Európa! Nu cred cã pe principiile s-a formát Uniunea Európeanã!
Postat 09 Decembrie 2020, 15:20 de iahim
foc de paie, victime nevinovate
acuma judeca elitele si comentatorii politici si formatorii de opinie despre cum trebuie cenzurati oamenii si despre infractiunile gandite. O zis negru ca si culoare sau ca si insulta? Omu e nevinovat, si uite-asa cu scandal de SJW isi pierde cariera in arbitraj si merge la faianta
Postat 09 Decembrie 2020, 13:41 de unu
Discriminarea limbii române
Dacă folosirea expresiei negru din limba română are caracter rasist atunci și folosirea mondială a abrevierii ROM în asociere cu țara noastră reprezintă același rasism. Dacă Turcia cea "rănită" a vrut să plătim scump cu imaginea, atunci eu, unul, sunt dispus să plătesc, oricât de mult, ca să nu mai consum nici un produs turcesc.
Postat 09 Decembrie 2020, 12:04 de FaBULA
Nu nai pot spune ca masina e neagra
Repede sare cineva si spune ca sunt rasist . Erdoğan incearca sa impresioneze, el nu e deacord cu rasismul
Postat 09 Decembrie 2020, 11:09 de Sandu2100
teapa cu originea latina
M-am uitat la video. Am ascultat inregistrarea. Cele spuse sunt fara conotatie rasista. A spus "negru" cum spunea inalt, scund. Numai ca in engleza "negro" nu este tocmai un termen frumos. Negru suna asemanator cu negro. Daca spunea bronzatu' nimeni nu-l judeca... ca nu intelegeau cei de culoare... numai ca bronzatu deja are conotatie rasista... dar numai noi am fi stiut... Toata treaba suna asa: ""Sunt in concediu in Croatia. Stabilim un loc de intalnire. Ma intreaba unde sa mearga. Spun sa mearga in P.u.l.*..."" L-am injurat????
Postat 09 Decembrie 2020, 10:05 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON