URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2021, 19:11

Cum a devenit un student din Oradea „abonat model” la Biblioteca Universităţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai „fidel” abonat al Bibliotecii din campusul Universităţii din Oradea este Bogdan Pop, un tânăr care în această vară a absolvit Facultatea de Informatică şi Ştiinţe şi care nu lasă o zi să treacă fără să ajungă printre miile de volume. Chiar şi în vacanţe, studentul îşi petrece cea mai mare parte a timpului liber în sala de lectură, adesea singur.

„O zi toridă din vacanța de vară. Biblioteca Universității din Oradea e aproape pustie. Undeva, într-un colț destul de îndepărtat, un tânăr stă aplecat asupra unui caiet studențesc. „Și acum e singur pe sală”, spune bibliotecara, despre băiatul ascuns parcă printre miile de volume adunate în sala de lectură”, a transmis Universitatea, marţi, printr-un comunicat de presă.

Bogdan a câștigat respectul și dragostea personalului, fiindcă aproape nu e zi din săptămâna lucrătoare în care el să nu meargă la bibliotecă. „Îmi petrec cam 75% din timp aici”, a mărturisit tânărul, zâmbind ca și cum și-ar cere scuze.

Înscris la masterul de Matematică Didactică, după ce a absolvit specializarea Matematică și Informatică, Bogdan profită de vacanţă pentru a aprofunda o serie de cursuri dedicate rețelelor de date și telefonie mobilă. „Mi-ar plăcea foarte mult să lucrez într-o companie de profil. De exemplu, la Digi, aici, acasă... Cred că e o firmă de viitor”.

Bogdan Pop

Originar din comuna Ceica, Bogdan locuiește la rude, în Oradea. „La bibliotecă, am condiții mai bune de învățat. Cu asta mă ocup, învăț”, adaugă el, de parcă ar vorbi despre cel mai obișnuit lucru din lumea asta.

Deşi este absolvent al Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, nu a uitat că, în primul an de facultate, i-a fost destul de greu să ţină pasul cu învăţatul. În cele din urmă, a terminat facultatea în plutonul fruntaș al absolvenților.

Bogdan și bibliotecarele își amintesc amuzați că, în perioada de vârf a pandemiei, a lipsit o săptămână întreagă. „Sigur că ne-am făcut griji pentru el”, spune Emilia Pop, șefă de birou în cadrul bibliotecii, ca și cum ar fi vorba de cineva „de-al casei”. Privind în caietul plin de schițe și ecuații, Bogdan roșește ușor: „Și mie mi-a fost dor de bibliotecă”.

În lumea în care se citește tot mai puțin, când părinții și profesorii se plâng că elevii nu învață, Bogdan e cel puțin un personaj aparte. Un exemplu de modestie și tenacitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep.: ”România educată” vs ”Învățați, învățați, învățați!”
I. ”Cel mai „fidel” abonat al Bibliotecii din campusul Universității din Oradea este Bogdan Pop, un tânăr care în această vară a absolvit Facultatea de Informatică şi Științe şi care nu lasă o zi să treacă fără să ajungă printre miile de volume. Chiar şi în vacanțe, studentul își petrece cea mai mare parte a timpului liber în sala de lectură, adesea singur.” 1. ”Cultura poporului fără cărți pentru dânsul nu se poate. Şi fără cultura poporului, orice alcătuire economică, orice formă politică n-au nici o valoare." - Nicolae Iorga; 2. Păcat pentru tinerii din ziua de astăzi, că asemenea situații sunt (cam) singulare! Somn ușor: părinți iresponsabili/anumiți ”dascăli”/ME (inclusiv ISJ-uri, unele (?) conduceri de instituții de învățământ şi de biblioteci școlare (universitare)/activ asociații studențești şi de elevi!; II. ”Învățați, învățați, învățați!” – I.V. Lenin. 1. Despre nivelul calitativ al învățământului românesc din ”Epoca de aur”, inclusiv despre afluența tineretului studios în bibliotecile școlare/B(C)U, poate ne spun ceva, unii ca Herr ”Ghinion” (pentru România), don Hadăr, respectiv unii doctoranzi care studiază perioada sus-menționată. III. ”Mi-ar plăcea foarte mult să lucrez într-o companie de profil. De exemplu, la Digi, aici, acasă... Cred că e o firmă de viitor”. 1. ”Munca l-a creat pe om” - F. Engels. Mult succes în viață, Bogdan Pop! IV. ”În lumea în care se citește tot mai puțin, când părinții și profesorii se plâng că elevii nu învață, Bogdan e cel puțin un personaj aparte. Un exemplu de modestie și tenacitate.” 1. ”Îmi e teamă de ziua în care tehnologia o să fie mai importantă decât interacțiunea umană. Lumea o să aibă o generație de idioți” - Albert Einstein. Şi mămica Rozi, ...de la BUO, știe de ce!
Postat 11 August 2021, 15:46 de stefan
exista si altceva in viata
Am fost si eu student. Sef de promotie. Dar aveam si VIATA! Chiar daca luam lucrurile mai in serios, exista si altceva in viata! Echipament sport si la alergat! Un pic de conditie fizica si ti se schimba viata! Vei avea si tu VIATA!
Postat 11 August 2021, 09:04 de sasi
invitatie la excursie in biblioteca pentru studenti si profesori deopotriva
avem bibilioteca moderna la universitate, dar nu e folosita decat exceptional... nu, nu va faceti iluzii, nici studentii nu vin, nici profesorii... de fapt, nici macar nu ii trimit sa caute informatii suplimentare sau sa citeasca ceva in plus! felicitari, Bogdan, sper ca toata lectura si materiile studiate sa iti foloseasca in viata si sa te ajute sa iti faci o viata frumoasa! **** n-ar fi rau daca s-ar organiza o excursie de o zi pt toti studentii din anul 1 la biblioteca, instotiti de profesori, ca sa li se prezinte acest spatiu deosebit de studiu, invatare si dezvoltare. *** in ceea ce priveste preocuparile tinerelor domnite studente la Oradea, pe astea sigur le gasesti lunar la coafor, manichiura, cosmetica... exteriorul sa arate bine, creierul are loc sa creasca pana la 80 de ani!
Postat 10 August 2021, 22:46 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON