URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
01 Martie 2024, 16:00

Culoarea roșiatică a Văii Borod se diluează, însă specialiștii au descoperit depășiri ale anumitor valori (FOTO/VIDEO)

Culoarea roșiatică a Văii Borod se diluează, însă specialiștii au descoperit depășiri ale anumitor valori (FOTO/VIDEO) Sursa foto: ABA Crișuri
Culoarea roșiatică a Văii Borod se diluează, însă specialiștii au descoperit depășiri ale anumitor valori (FOTO/VIDEO) Sursa foto: Apele Române
Culoarea roșiatică a Văii Borod se diluează, însă specialiștii au descoperit depășiri ale anumitor valori (FOTO/VIDEO) Sursa foto: Apele Române
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Culoarea roşiatică intensă a Văii Borod s-a diluat, însă analizele de laborator au indicat că au fost depăşite valorile de fier, mangan şi zinc ale apei, au anunţat vineri reprezentanţii ABA Crişuri şi ai Apelor Române. 

"Poluarea provenită din mina Corniţel s-a diluat pe râul Crişul Repede la o distanţă de 4 km de coada lacului Lugaş şi se întinde la această oră pe Valea Borod pe o lungime de 17 km", se menţionează într-un comunicat remis de Administraţia Naţională Apele Române.

Unda de poluare s-a atenuat în amonte de Aleşd, în zona podului din Tinăud, datorită diluării cu apele râului Crişul Repede şi sedimentării suspensiilor provenite din mină. 

Totuşi, specialiştii avertizează că "având în vedere lungimea cursurilor de apă pe care s-au depus sedimentele, există posibilitatea ca, în cazul unor precipitaţii abundente, acestea să fie antrenate şi prin urmare să producă modificări ale aspectului apei în acele zone".


Sursa foto: Apele Române

După cum BIHOREANUL a mai scris, angajaţii formaţiei de lucru din Aleşd ale Apelor Române au mers la faţa locului joi dimineaţă şi au prelevat mai multe probe de apă. 

"Echipa noastră a prelevat probe din cinci puncte relevante, şi anume: o prelevare din apele scurse din gura minei Corniţel, o prelevare din Valea Borod şi trei prelevări din râul Crişul Repede, din care una în imediata apropiere a confluenţei cu Valea Borod, una amonte de confluenţă şi una amonte de oraşul Aleşd, în zona podului din Tinăud", se mai arată în comunicatul ABA.

Rezultatele eliberate de Laboratorului de Calitatea Apei din Oradea indică depăşiri pentru indicatorii fier, mangan şi zinc în primele trei puncte de prelevare. 

De menţionat că nu a fost înregistrată mortalitate piscicolă în urma acestei poluări, iar analizele mai relevă că oxigenul dizolvat, pH-ul şi conductivitatea au fost în limitele admise pentru toate cele cinci probe de apă. 

ABA Crişuri a confirmat că incidentul s-a produs din cauza prăbuşirii unei galerii de mină din satul Corniţel, comuna Bratca, nefuncţională de circa 50 de ani şi care se intersectează cu Valea Borod. 

Cel mai probabil, galeria de mină s-a prăbuşit în urma cutremurului de magnitudine mică, de 2,9 grade pe scara Richter, care a avut loc duminică dimineaţă în Bihor, cu epicentrul localizat în zona comunei Borod.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON