URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Martie 2024, 16:00

Culoarea roșiatică a Văii Borod se diluează, însă specialiștii au descoperit depășiri ale anumitor valori (FOTO/VIDEO)

Culoarea roșiatică a Văii Borod se diluează, însă specialiștii au descoperit depășiri ale anumitor valori (FOTO/VIDEO) Sursa foto: ABA Crișuri
Culoarea roșiatică a Văii Borod se diluează, însă specialiștii au descoperit depășiri ale anumitor valori (FOTO/VIDEO) Sursa foto: Apele Române
Culoarea roșiatică a Văii Borod se diluează, însă specialiștii au descoperit depășiri ale anumitor valori (FOTO/VIDEO) Sursa foto: Apele Române
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Culoarea roşiatică intensă a Văii Borod s-a diluat, însă analizele de laborator au indicat că au fost depăşite valorile de fier, mangan şi zinc ale apei, au anunţat vineri reprezentanţii ABA Crişuri şi ai Apelor Române. 

"Poluarea provenită din mina Corniţel s-a diluat pe râul Crişul Repede la o distanţă de 4 km de coada lacului Lugaş şi se întinde la această oră pe Valea Borod pe o lungime de 17 km", se menţionează într-un comunicat remis de Administraţia Naţională Apele Române.

Unda de poluare s-a atenuat în amonte de Aleşd, în zona podului din Tinăud, datorită diluării cu apele râului Crişul Repede şi sedimentării suspensiilor provenite din mină. 

Totuşi, specialiştii avertizează că "având în vedere lungimea cursurilor de apă pe care s-au depus sedimentele, există posibilitatea ca, în cazul unor precipitaţii abundente, acestea să fie antrenate şi prin urmare să producă modificări ale aspectului apei în acele zone".


Sursa foto: Apele Române

După cum BIHOREANUL a mai scris, angajaţii formaţiei de lucru din Aleşd ale Apelor Române au mers la faţa locului joi dimineaţă şi au prelevat mai multe probe de apă. 

"Echipa noastră a prelevat probe din cinci puncte relevante, şi anume: o prelevare din apele scurse din gura minei Corniţel, o prelevare din Valea Borod şi trei prelevări din râul Crişul Repede, din care una în imediata apropiere a confluenţei cu Valea Borod, una amonte de confluenţă şi una amonte de oraşul Aleşd, în zona podului din Tinăud", se mai arată în comunicatul ABA.

Rezultatele eliberate de Laboratorului de Calitatea Apei din Oradea indică depăşiri pentru indicatorii fier, mangan şi zinc în primele trei puncte de prelevare. 

De menţionat că nu a fost înregistrată mortalitate piscicolă în urma acestei poluări, iar analizele mai relevă că oxigenul dizolvat, pH-ul şi conductivitatea au fost în limitele admise pentru toate cele cinci probe de apă. 

ABA Crişuri a confirmat că incidentul s-a produs din cauza prăbuşirii unei galerii de mină din satul Corniţel, comuna Bratca, nefuncţională de circa 50 de ani şi care se intersectează cu Valea Borod. 

Cel mai probabil, galeria de mină s-a prăbuşit în urma cutremurului de magnitudine mică, de 2,9 grade pe scara Richter, care a avut loc duminică dimineaţă în Bihor, cu epicentrul localizat în zona comunei Borod.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON