URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
11 Noiembrie 2022, 08:01

Cu sau fără „joint”? Cine este orădeanul care militează pentru legalizarea drogurilor în România și care îi sunt argumentele (VIDEO)

Cu sau fără „joint”? Cine este orădeanul care militează pentru legalizarea drogurilor în România și care îi sunt argumentele (VIDEO) MILITANT ONLINE. Pentru că încă studiază în Marea Britanie, Vlad Zaha (foto) promovează pe internet legalizarea consumului de canabis. Are canale pe YouTube și TikTok unde explică, folosindu-se de date științifice, de ce aceasta e cea mai bună soluție pentru combaterea stupefiantelor 
Cu sau fără „joint”? Cine este orădeanul care militează pentru legalizarea drogurilor în România și care îi sunt argumentele (VIDEO) ANALGEZIC ȘI EUFORIC. O plantă de canabis conține circa 480 de compuși, printre care peste 100 sunt așa-numiții canabinoizi, care au proprietăți terapeutice și recreative. Cei mai cunoscuți sunt canabidiolul (CBD), cu un efect analgezic, și tetrahidrocanabinolul (THC), responsabil de senzația euforică. Aceste proprietăți ale canabisului au determinat multe țări să permită utilizarea lui în scop medicinal. În 2019, Parlamentul European a și cerut elaborarea unei politici europene unitare privind folosirea canabisului ca medicament (sursa foto: pixabay.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu trece o săptămână fără măcar o știre locală despre droguri, fie că un șofer sub influența acestora a provocat un accident, fie că procurorii au descins peste vreun traficant. Studiile arată că jumătate dintre tinerii între 14 și 25 de ani au consumat droguri cel puțin o dată. Semne clare că problema a scăpat de sub control...

Absolvent al Universității din Manchester, care a și instituit un premiu anual cu numele lui, iar acum bursier la Oxford, unde își continuă specializarea în politica drogurilor, orădeanul Vlad Zaha înaintează o propunere controversată: legalizarea posesiei de canabis, cel mai inofensiv drog. „Toate studiile dovedesc că prohibiția a eșuat, cu efecte devastatoare pentru indivizi și societăți. Are loc o revoluție globală a dezincriminării și așa ar trebui să se întâmple și în România”, spune el.

„Politica drogurilor”

Când a absolvit Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Vlad Zaha (23 de ani) știa că vrea să studieze Criminologia în Marea Britanie, dar n-a vrut să se grăbească. Și-a luat un an de pauză de la studii, timp în care a lucrat ca ospătar într-un bar de pe Alecsandri. „Cred că e cel mai fain an din viața mea de până acum. Mi-am făcut mulți prieteni, m-a ajutat mult pe partea de socializare”, povestește tânărul.

A fost admis apoi la Universitatea din Manchester, iar din al doilea an de studiu a descoperit ce vrea să facă. „Eram interesat de înțelegerea tuturor dimensiunilor crimelor, adică nu neapărat de rezolvarea lor, ci de ceea ce determină oamenii să comită infracțiuni, cum le putem preveni și ce politici publice și legi ar trebui promovate. În anul II am descoperit politica drogurilor și am decis că este domeniul în care vreau să mă specializez”, spune Vlad. 

The Vlad Zaha Prize

A aprofundat această știință citind și făcând propriile cercetări, ca să înțeleagă cum afectează schimbarea unor politici fenomenul consumului și traficului de droguri. Cu mult studiu individual, a obținut note tot mai mari, astfel că, în vară, la absolvire, nu doar că a fost șef de promoție, ci a avut o medie record pentru programul lui de studiu: 88 de puncte din 100, mult peste majoritatea colegilor, care s-au situat între 60 și 69. 

A fost recompensat cu o bursă de masterat și doctorat la prestigioasa Universitate Oxford, dar și cu instituirea unui premiu anual pe care Universitatea din Manchester îl dă șefului de promoție de la Criminologie: Premiul Vlad Zaha! Modest, spune că reușita nu îi aparține doar lui, ci și profesorilor și mediului academic englez, „care îți oferă toate condițiile și oportunitățile ca să îți atingi potențialul maxim”.

Nu funcționează

Cercetând problema politicilor privind drogurile, Vlad și-a format convingerea că România e pe drumul greșit. „Științific, lucrurile sunt bătute în cuie. La nivel academic nu mai există o dezbatere dacă interzicerea dură sau pedepsirea strictă a consumatorilor funcționează sau nu, dacă ar trebui să ne îndreptăm spre modele de dezincriminare. Dacă mergi într-o comunitate academică și spui că interzicerea drogurilor nu funcționează, toată lumea se uită la tine și îți spune că se știe asta de 20 de ani”, explică orădeanul.

Studii internaționale și rapoarte anuale ale Comisiei Globale pentru Politica Drogurilor (for înființat de mai multe state tocmai pentru a cerceta fenomenul și a găsi cele mai bune soluții) arată de mult timp că, pentru a combate consumul și, mai ales, dependențele, bolile și decesele provocate de stupefiante, guvernele trebuie să controleze drogurile. Adică să legalizeze consumul măcar pentru substanțele ușoare, cum e canabisul. „Dar dacă le zici asta oamenilor care nu au atâtea informații sau politicienilor, se vor uita la tine ca și cum ești deraiat. Cum să nu fie interzise drogurile, că uite câți drogați sunt și că ne distrug țara? Diferența asta între știință, percepția publică și politică mă captivează cel mai mult”, spune Vlad. 

Tot mai legale

În opinia orădeanului, prohibiția globală a drogurilor, instituită în urmă cu cinci decenii în America și extinsă în toată lumea, este un mesaj la care politicienii nu vor să renunțe, pentru că le aduce beneficii electorale. „E foarte ușori să câștigi voturi spunând că trebuie să eradicăm traficul și consumul și că o să-i bagi la pușcărie pe toți cei care au droguri asupra lor. Dar acest zid al prohibiției a început să se dărâme în tot mai multe țări, tocmai pentru că a eșuat, cu efecte devastatoare pentru indivizi și societăți, îmbogățind crima organizată”, zice Vlad. 

Posesia de canabis a devenit legală în tot mai multe țări, din America până în Thailanda, ori în zeci de țări europene, inclusiv Spania, Italia, Cehia, Danemarca. De curând, Germania, unde consumul pentru uz medicinal este deja permis, a anunțat că ar putea fi printre țările europene care va legaliza și consumul recreativ. 

Alte țări au politici și mai laxe: în Elveția heroina este legală din anii ‘90, dar se poate consuma, în doze mici, doar în centre anume deschise pentru dependenți. În Norvegia, unde tot mai mulți tineri mureau după supradoze, autoritățile au declanșat o amplă campanie prin care îi învață pe tineri cum să consume droguri în siguranță.

Agricultură cu canabis

Vlad e convins că, mai devreme sau mai târziu, România va urma un model străin. „Este ca un domino, depinde doar dacă vom fi printre ultimele piese sau nu”. El militează ca țara să dezincrimineze măcar posesia de canabis, ceea ce, spune orădeanul, n-are cum să nu aibă efecte benefice. 

Pe de-o parte, procurorii nu ar mai fi încărcați cu dosare fără miză (datele Agenției Naționale Antidrog arată că 80% din anchetele DIICOT sunt pentru posesia unor cantități mici de droguri), tinerii nu vor mai fi tentați să consume etnobotanicele (un canabis sintetic și mult mai nociv), iar piața neagră a traficului se va diminua. În plus, problemele medicale provocate de consumul de stupefiante s-ar reduce. 

„Deși în Asia încă sunt țări unde consumul de droguri este pedepsit cu moartea, Thailanda a legalizat canabisul și chiar a oferit câte o plantă oamenilor, pentru a revitaliza agricultura țării. Și la noi ar putea fi o soluție”, mai spune Vlad. Surprinzător, partidul AUR are o propunere similară, sub pretextul că promovează cânepa românească...

ANALGEZIC ȘI EUFORIC. O plantă de canabis conține circa 480 de compuși, printre care peste 100 sunt așa-numiții canabinoizi, care au proprietăți terapeutice și recreative. Cei mai cunoscuți sunt canabidiolul (CBD), cu un efect analgezic, și tetrahidrocanabinolul (THC), responsabil de senzația euforică. Aceste proprietăți ale canabisului au determinat multe țări să permită utilizarea lui în scop medicinal. În 2019, Parlamentul European a și cerut elaborarea unei politici europene unitare privind folosirea canabisului ca medicament (sursa foto: pixabay.com)

Proiect de lege

Chiar dacă ar legaliza canabisul, România nu ar trebui să permită și promovarea drogului, zice Vlad. „Cel mai greu pas va fi să prevenim tranziția către o promovare comercială, așa cum se întâmplă azi cu alcoolul, care, la nivel macro, produce la fel de mult rău în societate ca drogurile, dar este promovat comercial peste tot, nu există nicio restricție în baruri. Nu trebuie să permitem marilor corporații să preia piața drogurilor”, spune tânărul. 

Dacă asta s-ar întâmpla, țara n-ar rezolva problema gravă a drogurilor, pe care și Agenția Antidrog o recunoaște, în documente oficiale precizând că în ultimii ani consumul de canabis s-a dublat, cel de cocaină a crescut de patru ori, iar de etnobotanice de opt ori! Pe de altă parte, un studiu independent făcut de un psiholog, Mihai Copăceanu, arată că, de fapt, situația e și mai gravă: jumătate din tinerii între 14 și 25 de ani au consumat cel puțin o dată droguri.

Alături de câțiva parlamentari din partidul REPER, din care și el face parte, Vlad lucrează la un proiect de lege care să prevadă legalizarea posesiei de canabis până la 3 grame. Speră că Parlamentul României va avea suficientă maturitate să susțină o propunere întemeiată pe studii științifice și nu va da un vot populist...


ZONĂ DE RISC MARE
Județ în fum

Datele Agenției Naționale Antidrog arată că Bihorul este pe locul doi în țară după urgențele medicale provocate de consumul de droguri. O analiză detaliată a consumatorilor a făcut-o, în cadrul unei cercetări doctorale, chiar un ofițer specializat în combaterea criminalității organizate, Rareș Buștean, al cărui studiu a fost recent prezentat de BIHOREANUL

Potrivit acestuia, în Bihor sunt preferate etnobotanicele, droguri consumate cu precădere de oameni din categorii defavorizate, adică tineri săraci, în special de etnie romă. Unii devin consumatori de la vârste mici, chiar și de la 11 ani, iar persoanele intervievate au recunoscut că consumul de droguri le-a afectat relația cu familia și parcursul școlar. 

De asemenea, mulți au mărturisit că au un fel de repulsie față de substanțele pe care le consumă, dar sevrajul este prea chinuitor pentru a putea renunța la ele. Niciunul dintre consumatorii de etnobotanice nu le-ar schimba cu canabis, spunând că, după ce au consumat drogul sintetic, „jointul” nici nu l-au mai simțit.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Duteeeee invartindu-te.
Sa meargă acolo unde a făcut școlile sa propună ce vrea el, sa se ducă și sa vina atunci când l-oi chema eu atât ne-ar mai trebui. Sandel și tu ..... așa se explică multe lucruri când intri in sevraj ....
Postat 13 Noiembrie 2022, 13:28 de sss
Maikeltroll
Tu poți sa analizezi cât vrei, pt tine tratamentul de la 6 e bun
Postat 13 Noiembrie 2022, 02:28 de Sandu2100
Năsuc
Analizând voturile, îmi dau seama că sunt mulți consumatori
Postat 12 Noiembrie 2022, 20:55 de Maikeltroll
"CT" Ai dreptate, parțial
Infracționalitate va exista mereu, așa e, doar că dacă obiectul tranzacției este controlat de stat, nu va mai fi chiar așa de profitabilă pentru infractori. Ei vor încerca, ca de obicei, să facă bani acolo unde au profit maxim. Dacă statul controlează, producția, cumpărarea vînzarea, acestor substanțe, infracționalitatea va fi similară cu cea de vânzare de țigări contrafăcute și alcool contrafăcut, dar ai dreptate, nu vom scăpa de infracționalitate în totalitate, în niciuna dintre variante, dar e important să înțelegem că se diminuează substanțial.
Postat 12 Noiembrie 2022, 13:11 de and020
Pe bune?
Și cei sub 18 nu cumpara alcool sau tutun, nu sunt prin pub-uri?! Despre ce vorbim, “infractionalitate” va exista mereu, cu largul concurs al societatii/autoritatilor (din imposibilitate de control strict/total sau din necesitate).
Postat 12 Noiembrie 2022, 04:16 de User anonimizat
"CT" se poate controla strict si fara CNP
Se poate controla strict spre exemplu cum se controleaza piata de alcool de tutun. Acolo nu ai nevoie de CNP doar trebuie sa ai peste 18 ani sa cumperi. De asemenea se poate controla distributia, caliatea, volumul, etc. Ai vazut ce poze hidoase sunt pe pachetele de tigari? Imi imaginez asemenea poze pe un pachet cu droguri. Sa vada lumea ce cumpara si ce se poate intampla. Problema e ca oamenii nu sunt informati si au impresia ca drogurile sunt ceva cool. Eu inteleg ca societatea noastra nu e pregatita pentru o legislatie mai permisiva dar va fi la un moment dat si e bine sa discutam despre asta, chiar si aici pe chat. Altfel vom vedea nu peste mult batai intre clanuri mafiote pentru teritorii de vanzare a drogurilor.
Postat 12 Noiembrie 2022, 01:07 de and020
Nu poti cere cui nu poate oferi.
Sistemul se poate implementa intr-o societate civilizata. Da, “and020”, daca introduci si cea mai mica farama de control, tot demersul e inutil. Cum controlezi “strict”, daca nu pe baza de CNP? Deja introducand date personale, ai efectul opus. Cum spuneam mai jos, fara a fi ironic, cum procedeaza consumatoru, fuge la “tonomat” cu cardu? Etnobotanistu are card? Cel “shady”, are card? Despre ce vorbim? Vrem sa curmam un fenomen, sa-l cream pe altu? Tanaru e valoros, dar e indoctrinat de toate tarele societatii actuale.
Postat 11 Noiembrie 2022, 17:21 de User anonimizat
Sunt multe detalii de discutat
"CT" detalii gen pe bază de CNP se pot discuta și rezolva în urma unor dezbateri. E bine să se discute despre aceste probleme înainte ca lipsa de acțiune să se transforma într-un dezastru, care conform cifrelor se prefigurează deja. Să nu ne facem iluzii, din lumea interlopă fac deja parte și polițiști. Singura soluție este transparentizarea acestei afaceri și controlul total al statului asupra ei.
Postat 11 Noiembrie 2022, 17:06 de and020
…”genial”…
“and020”, cum, pe baza de cnp?
Postat 11 Noiembrie 2022, 16:57 de User anonimizat
Îi mai facem și reclamă la ziar
Prostul nu e prost destul daca nu e și fudul ...
Postat 11 Noiembrie 2022, 16:47 de sss
Da
Uitați-vă la clip înainte să comentați. Dânsul vorbește despre o legalizare strictă, care dă cel mai bun rezultat conform studiilor specifice. Spre exemplu băutura e legalizată poți să o bei atâta timp cât nu te urci la volan. Se poate proceda exact la fel cu drogurile ușoare. O legalizare strictă prin controlul producției vânzării și consumului.
Postat 11 Noiembrie 2022, 16:45 de and020
UN CRETIN.
Poate fi el masterant și Cambridge și Oxford și ce vrea el copilul e distrus ,adică pe idea cu cât bei mai mult cu atât mai bine "cui pe cui se scoate" duteeeee sa nu mai auzim de tine in veci el de fapt încurajează consumul sa fie cât de mulți dacă știm câți sunt nu-i o problemă ne ajuta mult asta .
Postat 11 Noiembrie 2022, 16:45 de sss
Idilicu tineretii.
Il si vad pe dependentu de etnobotanice de pe Cuza Voda (sau alte strazi cu reputatie proasta), alergand la tonomat sa-si ia cu cardu doza de canabis.
Postat 11 Noiembrie 2022, 14:28 de User anonimizat
Ca tot pomenisi de canabis!
Asteptam raspunsul distinsului tanar la o reala problema care loveste pe destui romani: consumul ocazional (in general in weekend). Tragi sambata si luni mergi cu masina la serviciu. Garcea, vigilent ca tot organul, te trage pe dreapta. Stiind ca au trecut peste 24 de ore de ,,pauza", scuipi fara grija. Ghinion! Canabisul poate fi detectat timp de mai multe săptămâni! Iti suni avocatul, acesta-l contacteaza pe procuror. Degeaba, ai dosar penal, esti un pericol mult mai mare decat un betiv prins zilnic conducand manga! Degeaba spun doctorii ca dpdv al sigurantei circulatiei/reflexelor, etc, luni erai la fel de apt ca oricare sofer care n-a consumat defel, esti infractor!
Postat 11 Noiembrie 2022, 12:21 de pinonel
REPER?
Deci e membru REPER si impreuna cu alti membri de partid au proiect de lege in sensul asta? Frumos. Asta face Ciolos cu noul lui partid mai nou? A trecut de la Ceapa de Pericei la Canepa Indiana?
Postat 11 Noiembrie 2022, 12:09 de Horatiu
baiatul are niste probleme mde logica
1 "Prohibitia a esuat". A esuat si interzicerea crimelor. Pe logica baiatului asta ar trebui legalizate si crimele, daca tot nu le putem starpi. 2 "Procurorii nu ar mai fi incarcati cu dosare". Saracutul baiat, de grija procurorilor nu poate el si de aia vrea sa isi legalizeze substantele preferate. 3 "în Elveția heroina este legală din anii ‘90, dar se poate consuma, în doze mici, doar în centre anume deschise pentru dependenți". Exact ca in Romania, se poate folosi in doze mici, in centre de dezintoxicare, unde dependentii vor sa renunte la viciu. Acolo se folosesc pt a scapa de viciu, dar baiatul asta vrea sa faca viciul o normalitate. 4 "În Norvegia, unde tot mai mulți tineri mureau după supradoze, autoritățile au declanșat o amplă campanie prin care îi învață pe tineri cum să consume droguri în siguranță." ... nu mai e nevoie de nicio explicatie... Hai sa ne invete drogatii cum sa traim. 5 "tinerii nu vor mai fi tentați să consume etnobotanicele (un canabis sintetic și mult mai nociv), iar piața neagră a traficului se va diminua. În plus, problemele medicale provocate de consumul de stupefiante s-ar reduce. " exact! De aceea legalizand tutunul a crescut numarul de cazuri de cancer pulmonar... Da-i, Doamne, și minte, ca să nu aibă doar școală!
Postat 11 Noiembrie 2022, 12:06 de Horatiu
Sa mearga la dracu
poate fi el absolvent si masterand(tot ce-i rau luam de la straini).............NU SUNT DE ACORD CU DROGURILE!!!Sa consume el pana crapa! Nu este vorba despre dezinformare, ci de cat mult rau pot face drogurile.Mi-ar fi fost si rusine sa ma afisez,.....dar suntem "ASUMATI".Vai de capul tau baiete!!!!
Postat 11 Noiembrie 2022, 10:09 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON