URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2011, 08:18

Csomortanyi Istvan, liderul Tineretului Maghiar: "Suntem sătui de ce se întâmplă în jur"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ridiculizat de UDMR-işti fiindcă ar vrea să arate că este "mai ungur" decât ceilalţi deşi s-a născut din mamă româncă, şeful Asociaţiei Tineretului Maghiar din Oradea e considerat "omul lui Tokes" după câteva acţiuni pentru care a şi fost amendat de autorităţi.

"Specializat" recent în luări de poziţie pentru salvarea unor monumente emblematice, Csomortanyi, în vârstă de 29 de ani, s-a remarcat însă mai de mult prin proteste contra unor personalităţi care au vizitat Oradea, precum primarul Budapestei ori ambasadorul Slovaciei, iar pe viitor are ambiţia de a pune pe toate străzile nu simple inscripţii bilingve, ci vechile denumiri "istorice". Inclusiv numele premierului Ungariei lui Horthy...

- E adevărat că mama dvs. e româncă şi că până la 12 ani nici nu ştiaţi ungureşte?

- Mama mea, Maria Cornelia, este româncă, e adevărat. Dar nu e adevărat ce spunea preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, că în leagăn am auzit doar cântece româneşti. Sunt romano-catolic şi vorbesc maghiara de mic.

- Unde aţi făcut şcoala? Ce profesie aveţi? Din ce trăiţi?

- Grădiniţa şi şcoala am făcut-o la Oradea, în maghiară, iar facultatea de construcţii la Cluj, în română, pentru că acolo nu există universitate în limba maghiară. Trăiesc decent, am o firmă mică de construcţii, cu un singur angajat.

- Sunteţi etichetat "omul lui Tokes". În ce constă colaborarea dvs. cu fostul episcop?

- Relaţia noastră e bazată pe teme comune, mai ales în privinţa drepturilor minorităţii maghiare. Pentru că ideile noastre sunt aceleaşi, colaborarea noastră este foarte bună.

- Ce este şi ce vrea Asociaţia Tineretului Maghiar din Ardeal?

- Acest ONG a fost înfiinţat în 2002 la Cluj, iar acum are 15 filiale orăşeneşti, de la Gheorgheni şi Sfântu Gheorghe până la Baia Mare şi Satu Mare. Membrii sunt tineri până în 35 de ani interesaţi de tradiţiile noastre. Filiala Oradea a înfiinţat-o în 2005 dl. Nagy Jozsef Barna, care nu mai e membru, pentru că a ieşit din vârstă.

Uite ce fac ungurii...

- Sunteţi şi membru în Partidul Popular Maghiar din Transilvania al dlui Tokes?

- Voi fi, dar sentinţa de înfiinţare a fost doar pronunţată, nu şi comunicată, aşa că încă nu poate funcţiona. Deocamdată are doar membri fondatori, între care eu nu mă aflu.

- Care e programul PPMT?

-  Simplu: apărarea drepturilor minorităţii maghiare.

- Există pericolul, cum spune UDMR, ca PPMT să pericliteze reprezentarea maghiarilor în Parlament?

-  Bineînţeles că UDMR spune asta, pentru că de fapt îi este periclitat monopolul asupra voturilor maghiarilor. Eu nu cred totuşi în riscul ca maghiarii să nu mai intre în Parlament, fiindcă la un moment dat fiecare va şti în ce măsură reprezintă comunitatea şi se va naşte o necesitate a colaborării între aceste formaţiuni.

- Ce "hibe" găsiţi UDMR?

- Vă pot spune de ce consider că trebuie să activez în noua formaţiune. În primul rând mi se pare că noi toţi, cetăţenii României, mergem într-o direcţie proastă. Ca minoritate, la fel, iar pentru asta de vină este UDMR, fiindcă în diverse forme se află la guvernare de 12 ani, iar mare lucru nu a rezolvat. Ce era important, autonomia, regionalizarea pe criteriu teritorial şi financiar, nu s-a făcut. Nu avem instituţii autonome. Nu avem universitate maghiară finanţată de la bugetul de stat. Avem legi care nu se aplică. Legea privind Carta limbilor minoritare, din 2007, ne dă dreptul de a folosi limba maternă în administraţie, dar la Oradea acest lucru nu se face. Nu mai spun că UDMR a votat tăierile de salarii, impozitarea pensiilor şi altele, ceea ce a afectat toată populaţia şi a prejudiciat şi comunitatea maghiară. Din cauza aceasta am ajuns şi ţinta extremiştilor, care ne arată cu degetul: "uite ce fac ungurii în Bucureşti"!

- Vă gândiţi la o candidatură în numele PPMT la alegerile locale sau parlamentare?

- Pe mine nu prea mă interesează.

De suprafaţă

- Mulţi se întreabă de unde vine preocuparea dvs. pentru monumente ca Moara Emilia sau pasarela din Gara Oradea...

- Un motiv este meseria mea de inginer constructor. Altul e că totdeauna m-a interesat istoria locului unde m-am născut. Clădirile-monument sunt emblematice pentru oraş, dar din păcate, în ultimii 60 de ani parcă intenţionat sunt lăsate să se distrugă. Şi nu înţeleg de ce, pentru că ele sunt valori.

- Înseamnă că sunteţi preocupat şi de repararea faţadelor clădirilor din centru...

- Aici e altă problemă. Se tot vorbeşte de renovarea faţadelor, dar o clădire nu înseamnă doar faţada. Degeaba o persoană e machiată frumos dacă pe dinăuntru are tot felul de boli şi moare. În centrul oraşului există clădiri care au şi probleme structurale, deci întâi acestea ar trebui rezolvate. Degeaba zugrăveşti faţada dacă în curte cade tencuiala. Asta e o mentalitate tipic locală, să faci lucrurile numai la suprafaţă, de văzul lumii.

- O mentalitate tipic românească, superficialitatea?...

- Dvs. aţi spus, nu eu. Observaţi că avem o lege care obligă proprietarii să repare faţadele şi, dacă nu o fac, riscă să-şi piardă proprietăţile, dar pe de altă parte, cum e la Moara Emilia, proprietarul, un consilier judeţean, o demolează fără autorizaţie şi nu se întâmplă nimic. Unde-i egalitatea?

Radical sau extremist?

- În urma unor asemenea poziţii aţi devenit persoană publică. Asta aţi urmărit?

- Vedeţi, eu am o firmă, nu sunt sufocat de lucrări, dar totuşi am destul cât să trăiesc decent şi fără să fiu implicat într-un partid la modă. Deci nu vreau imagine. Pur şi simplu în jurul meu se întâmplă lucruri de care şi eu, şi alţii, suntem sătui.

- În 2009, la ieşirea din sala ARLUS, i-aţi strigat primarului Budapestei, Demszki Gabor, că este "gunoi trădător". Din ce motiv?

- Dl. Demszki este în funcţie de 20 de ani din partea Partidului Liberal. Budapesta, unul din cele mai frumoase oraşe din Europa, a ajuns aproape ruinat. Datoriile lui se pot compara cu ale unui stat, iar companiile municipalităţii au devenit focare de corupţie. Deci, Demszki numai rău a făcut, iar partidul lui a desfăşurat o campanie murdară împotriva maghiarilor din afara Ungariei la Referendumul pentru acordarea cetăţeniei, spunând că aceştia vor doar să profite de banii cetăţeanului din Ungaria. La Oradea venise pentru a-şi lansa cartea "Raiul din Est", unde relatează istoria familiei dânsului. De exemplu, cum bunicul său, după ce Republica Sovietică a lui Kun Bela a fost învinsă, a emigrat în 1919 în Asia Centrală, unde a vrut să ridice comunismul. Eu, însă, despre perioada asta şi despre cele care au urmat am alte impresii. Bunicii mei au fost consideraţi chiaburi, la noi în gospodărie a fost instalată Miliţia, pământurile ne-au fost luate, bunicul meu bătut ca să intre în colectiv, străbunicul dus la Canal. Deci, când am aflat că tipul ăsta vine în Oradea şi mai ales de ce, am organizat un protest. UDMR a mobilizat 100 de poliţişti şi jandarmi împotriva a 30 de protestatari tineri maghiari. A fost absolut incalificabil gestul. După protest, am fost dus la Jandarmerie şi amendat cu o sumă nici prea mare, nici mică: 400 de lei.

- Aţi fost maltratat, jignit?

- Nu pot spune asta, dar m-a deranjat că am fost luat ca un infractor, cu mâna sucită la spate.

- De ce aţi protestat contra ambasadorului Slovaciei la Bucureşti, Dagmar Repcekova, care în 2008 asista în Oradea la dezvelirea unui bust? Aţi strigat atunci că "istoria Slovaciei valorează cât un sms"...

- Nu ştiu dacă aţi auzit despre decretele Benes (n.r. - fost preşedinte al Cehoslovaciei). În 1945, Benes a dat legi prin care germanilor şi maghiarilor din Slovacia le-au fost luate cetăţenia şi bunurile.

- Bun, dar ştiţi vorba bancului, aia a fost atunci. Acum care era problema?

- Acum problema era că Slovacia a întărit acele legi. Şi iarăşi era o chestie ciudată. Statul slovac a oferit fără piedici cetăţenia slovacilor din România. În schimb, când Ungaria a oferit cetăţenie maghiarilor din Slovacia, Parlamentul de la Bratislava a votat o lege prin care se poate retrage cetăţenia tuturor slovacilor care îşi iau şi altă cetăţenie.

- Vă consideraţi un radical sau un extremist?

- Se spune că suntem radicali şi extremişti. Cei care ne spun aşa nu fac nicio diferenţă între cele două. După părerea mea, însă, şi românii, şi maghiarii, suntem într-o situaţie extremă. Din ţara asta au plecat în ultimii 10 ani 3 milioane de cetăţeni, de toate etniile, semn că tuturor nu ne este bine. Şi dacă tuturor nu ne este bine, iar în plus ca minoritar mai ai şi alte probleme, asta naşte nemulţumiri şi situaţii în care acţiunile noastre pot fi prezentate ca fiind radicale.

Autonomie peste tot

- Apropo de autonomie şi regionalizare. PDL vrea să desfiinţeze toate judeţele şi să facă opt noi mega-judeţe, iar UDMR să păstreze judeţele cum sunt, peste care să fie 12 regiuni. Dvs. cum vedeţi problema?

- În opinia mea reorganizarea administrativ-teritorială e necesară, pentru că avem costuri enorme cu statul. În primii ani reorganizarea ar însemna însă şi ea o cheltuială foarte mare. Cei care spun că vor reorganizare pentru mai multe fonduri europene mint şi urmăresc scopuri politice. Deci, reorganizarea trebuie făcută, dar cu cap şi când vor fi bani. Mie ideea PDL-ului nu-mi convine, pentru că e falsă, iar harta lor incorectă, pentru că sunt puse laolaltă zone care nu au în comun nici tradiţii culturale, nici interese economice, nici centre corect alese. Eu aş porni în primul rând de la identificarea acestor centre şi apoi aş delimita zonele care să le fie arondate.

- Aţi pune pe hartă Ţinutul Secuiesc?

- Bineînţeles. Dacă acesta există de sute de ani, de ce să ne ferim de numele lui?

- Dar cu privire la autonomie ce doriţi, căci românii nu înţeleg nici ce doreşte UDMR?

- Păi, asta e problema, că nu se ştie ce doreşte nici UDMR, care are un dublu limbaj. Într-un fel comunică cu minoritatea maghiară, spunând că ei sunt cei mai mari autonomişti, şi altfel cu majoritatea română, căreia îi spune că ei sunt cei mai loiali parteneri de guvernare.

- Şi PPMT ce propune?

- Eu vă spun cum gândesc eu. Ar trebui regiuni care să aibă, toate la fel, autonomie.

- Deci la Sfântu Gheorghe ca la Slatina, cum spunea preşedintele...

- Da, dar acum nu avem autonomie nici la Slatina, nici la Sfântu Gheorghe. Bucureştiul reprezintă 10% din populaţia ţării şi 25% din economie, dar nu pentru că bucureştenii sunt mai harnici şi mai deştepţi, ci din cauză că acolo e focarul de corupţie şi orice firmă de acolo îşi poate uşura lucrurile. Deci ar trebui să existe regiuni cu autonomie proprie. De exemplu, regiunea Ţara Secuilor să difere de restul doar prin faptul că acolo se vorbeşte şi în administraţie limba maghiară. Asta vrem, autonomie financiară şi respectarea drepturilor noastre.

- Dar autonomia teritorială ce înseamnă?

- Că orice regiune are o delimitare teritorială, ca oricare alta, dar în plus că se aplică şi drepturile minorităţilor din acea regiune. Nu cred că asta e ceva periculos.

"Bilingvism" original

- În 2010 aţi fost eroul altui incident, după ce aţi inscripţionat strada Primăriei cu denumirea Teleki utca. De ce nu aţi pus o tăbliţă cu Varoshaza utca? Teleki a fost, totuşi, prim-ministrul lui Horthy!

- Problema porneşte de la legile care prevăd că minorităţile de 20% din populaţia unei localităţi au dreptul la denumiri de străzi în limba maternă. În prezent, în Oradea, doar 4% din denumiri au legătură cu cultura maghiară.

- Adică nu e suficientă traducerea mot-a-mot a denumirilor, ci acestea trebuie să reflecte în proporţie de 20% cultura maghiară?

- Exact.

- Totuşi, de ce aţi ales Teleki?

- Ajungem şi acolo. Deci, degeaba spunem noi Vasile Alecsandri utca, că asta nu e o denumire în maghiară. Denumirile maghiare sunt foarte puţine, iar noi vrem să ajungem la 27%, cât este procentul populaţiei maghiare. Pentru asta ar trebui redenumite peste 100 de străzi şi pieţe, ceea ce ar însemna ca 30-40.000 de orădeni să-şi schimbe actele. Asta ar fi o prostie sinistră şi nimeni n-ar accepta, nici maghiarii. Ca să evităm această problemă, am propus să folosim neoficial denumirile tradiţionale, pentru că oricum ungurii folosesc aceste denumiri. Cei în vârstă nu spun strada Republicii, ci Fo utca, nu Piaţa Unirii, ci Szent Laszlo ter. Deci vrem o inscripţie oficială şi sub ea denumirea istorică, neoficială. Aşa nu am avea probleme, nu am schimba denumiri şi acte, nu am deranja autorităţile, iar noi am fi împăcaţi. De aceea pe strada Primăriei am pus Teleki utca sub denumirea oficială.

- Aveţi prieteni români?

- Prieteni români care să nu vorbească limba maghiară nu prea am, pentru că - hai să fim sinceri - fiecare ştie un pic ungureşte.

- Al cui e Ardealul, al ungurilor sau al românilor?

- (zâmbind) Al celor care îl locuiesc.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Tokes Laszlo - Coerent, cinstit, credibil

Kiss Alexandru - Pentru mine înseamnă corupţie, prefăcătorie

Szabo Odon - Marionetă şi gură-mare

Biro Rozalia - O bipedă pe care nu poţi s-o crezi când îţi vorbeşte

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
stire de nici 2 bani
Deci as atrage atentie ca in general neintelegeri maghiare-romane nu exista decat cativa pe o parte care sunt prea retardati sa invete limba tarii si se refugiaza in asemenea organizatii sa fie si ei sefi undeva sau pe cealalta parte cei care sunt prea retardati sa vada niste clow-ni se folosesc de etnia maghiara ca sa se afiseze cu cacaturi. punct. CETATENII ORASULUI AU SI LUCRURI MAI IMPORTANTE DE FACUT DECAT SA CITEASCA DESPRE NISTE CACATI DE OAMENI CARE SE CONSIDERA REPREZENTANTI!!!
Postat 20 Octombrie 2011, 22:47 de Observer
LEGE
NEMERNICII CARE AFISEAZA INSEMNE FASCISTE, TREBUIE CONDAMNATI FARA CRUTARE ! MARE ATENTIE, SOMNUL RATIUNII NASTE MONSTRI !
Postat 20 Octombrie 2011, 14:46 de observator
traducere
@ovidiu: ambele variante sunt corecte desi totusi aproximative(tok=dovleac, toke=capital)
Postat 20 Octombrie 2011, 10:52 de dante
dovlecarii
@dante: ai tradus gresit, nu se spune Vasile Capitalistu' ci Vasile Adovleacului'. ciomirtan asta e un agitator mic din clanul dovlecaru. acuma pentru cele ca mama lui ciomirtan dar si pentru celelalte romance cosmopolite, vreau sa citez din Parazitii " .... nu va f.....teti cu maimutoi / ca faceti bastarzi nasoi...." in rest mai pistike, io zic ca te asteapta o soarta asemamatoare cu a lui xibi barna, celalalt dezaxat nascut prin zona aia unde conationalii lu' tata-tau au taiat padurile. da' stai linistit vinovatii vor da seama...........
Postat 20 Octombrie 2011, 10:25 de ovidiu
strada sperantei
Că ai vrut denumirea "teleki"sau "zoldfa" inteleg! Dar ce-ai avut domnule cu Jean Calvin transformat în Kalvin Janos? Că mămica lui l-a botezat "Jean"nu "Janos"? Cum ar suna Ştefan Ciomârtan? Sau Vasile Capital(istul)? Sau Ştefan Gută(reumatism)?
Postat 20 Octombrie 2011, 09:18 de dante
proces
pe modelul basescu vs patriciu, kiss, szabo si biro ii pot intenta un proces avand ca obiect atingerea onoarei si demnitatii!
Postat 20 Octombrie 2011, 09:13 de dante
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON