URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2012, 11:16

Cseke i-a predat lui Szabo Odon ştafeta campaniei-maraton a UDMR

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 24 de ore petrecute în zece locaţii din jurul Marghitei, unde a participat la tot felul de activităţi - de la lucrările pentru introducerea unei reţele de apă până la aratul câmpului şi de la vizita în Spitalul Municipal Dr. Mircea Pop până la cea dintr-o brutărie -, fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, a încheiat prima etapă a maratonului electoral pe care îl susţin, săptămâna aceasta, 7 dintre cei 13 candidaţi ai UDMR Bihor la un loc în Parlamentul României.

Trei lecţii

"Cam trei învăţăminte am tras din experienţele pe care le-am avut în aceste 24 de ore", a spus Cseke într-o conferinţă de presă organizată marţi dimineaţă. Potrivit spuselor udemeristului, cea mai importantă vizită a fost pe şantierul Autostrăzii Transilvania, unde a realizat că, din cauza opririi lucrărilor, o parte din locuitorii zonei de nord a judeţului şi-au pierdut locurile de muncă, el exemplificând cu câţiva tineri din Tăuteu care i-au atras atenţia asupra acestui detaliu.

De asemenea, Cseke a spus că, în urma vizitei făcute la Staţia de Ambulanţă Marghita, a aflat că o parte din parcul de maşini a acestui serviciu au "îmbătrânit", având unele chiar şi 200-300 de mii de kilometri parcurşi, ceea ce determină tot mai multe defecţiuni şi, implicit, creşterea timpului în care se răspunde solicitărilor bolnavilor. Fostul ministru al Sănătăţii a amintit că unul dintre motivele pentru care a demisionat la această funcţie a fost nealocarea fondurilor necesare pentru finanţarea programului multianual de achiziţionare a 1.500 de ambulanţe, iar problema învechirii parcului auto se va acutiza în tot mai mult, la nivelul întregii ţări.

În fine, Cseke a mai spus că, după vizitarea unei brutării, unde proprietarul i-a spus că nu mai găseşte persoane calificate pe care să le poată angaja, a ajuns la concluzia că "ne lipsesc meseriaşii", şi nu doar în domeniul panificaţiei, ci în multe altele, motiv pentru care va trebui stimulat învăţământul profesional.

Politicianul a afirmat că toate experienţele acumulate în campanie le va folosi pentru elaborarea unor proiecte legislative.

Înainte să meargă "la culcare", Cseke i-a predat o pereche de mănuşi de lucru pe care le-a folosit la câteva activităţi din cele 24 de ore preşedintelui executiv al UDMR Bihor, cel care a preluat ştafeta pentru a continua maratonul electoral, de data aceasta în colegiul 2 Săcueni pentru Camera Deputaţilor. La rându-i, a primit de la acesta două sticle de vin, cu motivaţia "să aibă cu ce să sărbătorească" victoria din 9 decembrie, dar şi o găletuşă cu murături de casă, "pentru că vitamina C are".

Dezbateri, mulsul vacii şi distribuirea de ziare

În ceea ce îl priveşte, Szabo Odon a spus că începe partea sa din maratonul electoral marţi dimineaţă, dar o va încheia nu după 24 de ore, ci miercuri seară, după ora 21, deoarece are programate mai multe activităţi decât colegii săi.

Szabo a spus că în cursul zilei de marţi va participa la şedinţa Consiliului Judeţean, la discuţii electorale în piaţa din Săcueni, la o dezbatere pe teme sociale, de sănătate şi ecleziastice în Diosig, iar la Cubulcut la un spectacol de Advent (n.r. - ajunul Crăciunului pentru romano-catolici), la arat şi la vizitarea unei ferme de găini. De asemenea, el va vizita o brutărie şi sediul postului de Poliţie la Cherechiu şi la Sâniob, iar la Biharia se va întâlni cu medicul de gardă şi va asista la prepararea pâinii într-o altă brutărie, după care la Tămăşeu va mulge o vacă. În zorii zilei de miercuri, Szabo se va întâlni cu navetiştii din Borş şi tot acolo va distribui ziare, iar la Oradea îşi va împărtăşi impresiile într-o conferinţă de presă.

În cursul aceleiaşi zile, preşedintele executiv al UDMR Bihor mai are în program participarea la un forum cu studenţii Universităţii din Oradea, la două lansări de carte (la Sântion şi în Borş), la o dezbatere pe teme de istorie a Academiei Szacsvay, iar seara de la 19.00 la o emisiune electorală TV.

Szabo Odon a dezvăluit că el şi-a început campania încă din luna octombrie, când cu ajutorul unei echipe formate din zece tineri, a trimis peste 8.000 de scrisori locuitorilor din zona Săcueni, invitându-i să răspundă la 10 chestionare a câte 10 întrebări fiecare, pe teme precum agricultura, economia, cultele, tineretul, sportul, administraţia publică locală, sănătatea, educaţia şi problemele sociale.

Szabo a afirmat că a primit răspunsuri de la 10-12% dintre cei cărora le-a trimis scrisorile, dorinţa sa fiind de a cunoaşte mai bine "radiografia" zonei şi de a şti ce legi ar trebui modificate pentru ca lucrurile să meargă mai bine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Hazúgok
Ki szavaz rátok rmdsz-es tolvajok, az empp se jobb de nekik még nem sikerült annyit lopni mind nektek. Ki szavaz rátok tolvajok , ki az a hülye magyar , ki az a süket aki vasárnap elhagyja a házát hogy rátok szavazzon. Feljárjátok ilyenkor a templomokat szégyentelenek , beviszitek a politikát és a hazúgságot a templomokba , a bölcsődékbe és az ovodákba és iskolákba csak azért , hogy majd még többet tudjatok lopni ? Azért hogy még több földterületre tegyetek szert ? Azért hogy gyarapítsátok a telekkönyvi gyüjteményeteket és az ingatlanok számát ? Azért menjünk el mi szavazni rátok tolvaj RMDSZ ? Mindenre képesek vagytok csak hogy a csonthoz jussatok. Ilyenkor mindent bele csak sikerüljön meghűjiteni a népet. Okos volt az aki nagyváradi lévén kiment a városból a vidéki kollégiumokba a parasztokhoz akiket még lehet hazúgsággal hűlyiteni , de ott is vannak olyanok akik átlátnak a szitán , már a tolvaj arcot és elmét rejtő szőke haj senkit se téveszt meg . A magyarok szégyenei vagytok mivel ráhoztátok a tolvajság szégyenét erre a nemzetre. Úgy is fog menni nektek dolgotok ! Mi az hogy 24 órás maraton ? 24 óra hazúgság , kétszínűség és egy gerinctelen magatartás !
Postat 27 Noiembrie 2012, 12:30 de Hazúgok
Strategii spectaculoase
Îmi place că UDMR participă la această mobilizare de campanie electorală cu un singur contracandidat pe care îl are, adică PPMT Că ambii se bat pentru cei 25% cât au cu totul în Bihor, că restul de 75% merg "în bloc" la ceilalţi bandiţi.
Postat 27 Noiembrie 2012, 11:28 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON