URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2013, 14:23

Cseke Attila crede că descentralizarea deconcentratelor se va produce până la vară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul UDMR Cseke Attila a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că anul acesta cel puţin jumătate dintre serviciile publice deconcentrate vor căpăta autonomie administrativă, descentralizarea acestora făcând parte din programul de guvernare al coaliţiei USL.

Mai bine local 

Autorul celei mai mari descentralizări din ultimii zece ani din România, după ce, ministrul al Sănătăţii fiind, a trecut 373 de spitale din administrarea ministerului în cea a autorităţilor locale şi judeţene, Cseke Attila s-a declarat susţinătorul ideilor cuprinse în programul de guvernare al alianţei USL privind descentralizarea serviciilor publice deconcentrate.

"Aceste servicii pot funcţiona mai bine şi mai eficient dacă sunt în subordinea autorităţilor locale şi judeţene", crede deputatul, exemplificând câteva dintre deconcentratele care ar putea fi descentralizate: Agenţia Judeţeană pentru Ocupare şi Formare Profesională, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Direcţia Judeţeană de Tineret, Centrul pentru Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog şi Sport şi Direcţia pentru Agricultură.

Potrivit lui Cseke, în Bihor cel puţin jumătate dintre serviciile publice deconcentrate, "dacă nu chiar două treimi", pot fi descentralizate, trecând astfel de sub autoritatea prefectului în subordinea administraţiilor publice locale şi judeţene. Cseke crede că descentralizarea deconcentratelor se va produce curând, "cel mult până în vară, pentru că nu există niciun fel de impediment, nici măcar politic".

Vizavi de un alt principiu al descentralizării cuprins în programul actualei guvernări, susţinut şi de UDMR, cel al reformării sistemului salarial din instituţiile publice pe criterii de performanţă, deputatul bihorean spune că este o idee bună, dar nu vede de unde se vor găsi resursele financiare pentru a fi pusă în practică.

"Promovarea stimulării performanţei profesionale a angajaţilor din administraţia publică, introducerea contractelor de performanţă în toate instituţiile publice şi reformarea radicală a sistemului de salarizare în administraţia locală, prin care persoanele cu performanţe profesionale deosebite să fie recompensate financiar, este un lucru benefic. Însă, de unde vor fi bani pentru acordarea de stimulente?", se întreabă Cseke.

Contradicţii la prefecţi

Un alt punct din programul de guvernare luat în discuţie de Cseke Attila a fost reducerea atribuţiunilor Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, care dă avize pentru structura tuturor administraţiilor publice locale şi judeţene.

În accepţia parlamentarului bihorean, o parte dintre atribuţiile acestui organism pot fi eliminate "pentru că creează foarte multă birocraţie", iar se poate face prin acordarea unei mai mari autonomii autorităţilor locale şi judeţene care vor putea opera angajări în instituţii fără să mai ceară acordul structurii centrale.

În încheiere, Cseke a analizat un alt principiu al descentralizării, cel al reducerii atribuţiunilor prefecţilor. Doar că aici lucrurile nu sunt foarte clare. Pentru că, în programul de guvernare există două enunţuri, aflate în contradicţie. La capitolul administraţie şi dezvoltare regională este menţionată "redefinirea competenţelor prefecţilor, în contextul descentralizării şi transferului de competenţe de la autorităţile centrale la cele locale", ceea ce ar însemna, spune Cseke, "diminuarea rolului instituţiei prefectului ca urmare a descentralizării". Însă principiul este combătut de ceea ce regăsim în acelaşi program de guvernare la capitolul Interne, unde se prevede "întărirea rolului instituţiei prefectului şi crelşterea rolului acesteia".

În accepţia lui Cseke, aceste două idei "se bat cap în cap pentru că sunt două viziuni diferite", a două linii politice diferite care şi-au exprimat ideile "fără să ştie una de cealaltă". Cuprinderea lor în acelaşi program de guvernare este urmarea unei erori, în accepţia deputatului bihorean, motiv pentru care, la reluarea sesiunii parlamentare, Cseke îl va interpela pe primul ministru Victor Ponta pentru a lămuri care dintre cele două principii vor fi puse în aplicare.

Exprimând şi punctul de vedere al UDMR, Cseke crede că "urmarea firească a descentralizării ar fi reducerea drastică a prerogativelor instituţiei prefectului, care ar trebui să aibă cel mult rolul de control a actelor administrative emise de consiliile locale şi judeţene".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Poate
Daca tot vor deconcentrate UDMR ar trebuii sa se transforme in partid si apoi: -sa condamne/sa recunoasca macelurile ce au avut loc in Transilvania cu ocazia Revolutiei maghiare din 1848. -sa condamne masurile intrarea armatei maghiare si activitatea ei pe teritturiul Romaniei in 1918-1919. -sa condamne manifestarile abuzive si violente ale cetatenilor de origine maghiara ce au avut loc in N_V Transilvaniei in perioada 1940-1944.
Postat 11 Ianuarie 2013, 13:55 de Demolarii
Ca musca-n zar
Attila Cseke isi descopera valente de prooroc-comentator de pe margine...sau de agent publicitar al unui guvern din care nu face parte? Si,asa cum se observa inclusiv in articol,e maestru in a se contrazice singur,ceea ce miroase-din start!-a inconsecventa.
Postat 11 Ianuarie 2013, 09:08 de gyorgy tozser
aha
Vai, vai , mai Cseke, vrei sa mananci pita de la gura tuturor romanilor, da mai dute tu in Ungaria si fa legi ca doar acolo ai pompat bani cu duiumu , stii... trenul de Debrecen. Dupa ce ti-ai batut joc de spitalele din Romania si de angajatii lor, obligandu-i pe multi sa plece sa lucreze in alte tari departe de familiile lor, vrei sa-ti bati joc si de functionarii publici, administratiile locale , de unde ii va plati si pe acestia?
Postat 10 Ianuarie 2013, 15:15 de kilo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON