URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2012, 07:28

Cruciada pentru referendum: peste 7.000 de voturi suspecte în Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O muncă de Sisif. Aşa caracterizează prim-procurorul Parchetului Oradea, Gheorghe Vidican, ancheta începută în dosarul penal deschis în legătură cu referendumul din 29 iulie, organizat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. În total, 4.000 de orădeni şi alţi 3.000 de locuitori ai judeţului vor fi audiaţi pentru vot multiplu, exprimat în baza unor CNP-uri greşite, invalide sau inexistente.

Ancheta trebuie să lămurească şi alte suspiciuni: dacă preşedinţii unor secţii de votare au folosit urne mobile fără aprobare şi fără ca alegătorii să le fi solicitat, dacă au falsificat chiar ei CNP-urile pentru ca voturile multiple să nu poată fi identificate, ori dacă au semnat în locul unor persoane plecate în străinătate sau al unor morţi rămaşi pe liste.

Referendum cu scandal

Deşi a trecut aproape o jumătate de an, ecourile referendumului de astă-vară nu s-au stins. De fapt, s-au transformat într-un scandal. Penal. Pornind de la faptul că prezenţa la vot în unele localităţi din ţară a fost cu mult peste medie, iar în unele locuri a depăşit chiar şi 100%, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu şi au declanşat cea mai amplă verificare a unui proces electoral din ultimii 22 de ani. Au ridicat copiile proceselor-verbale de la toate secţiile de votare din ţară, listele electorale permanente şi listele suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original, situaţia persoanelor cărora li s-a acordat cetăţenia română în ultimii 10 ani, a persoanelor care au redobândit cetăţenia română, dar şi a celor care au renunţat la cetăţenie şi care şi-au stabilit domiciliul în străinătate.

Datele, puse cap la cap şi introduse într-un program special, au scos la iveală o serie de suspiciuni: zeci de mii de voturi multiple, dar şi unele date de persoane înregistrate cu CNP-uri greşite, de persoane plecate din ţară ori decedate. Având în vedere că voturile suspecte proveneau din toate zonele ţării, iar ancheta nu se putea face de la "centru", mega-dosarul a fost "rupt" în bucăţi şi trimis în judeţele unde s-au sesizat neregulile. În Bihor a ajuns în urmă cu două săptămâni.

Grabă mare

613/P/2012. Acesta e numărul sub care, la începutul lunii noiembrie, dosarul referendumului a fost înregistrat la Parchetul Curţii de Apel Oradea. N-a stat să zacă, lucrarea fiind împărţită rapid la parchetele locale din cele două judeţe din jurisdicţie, Bihor şi Satu Mare.

03 Tiberiu Sigheartau.jpg"În aceste cauze vor fi verificate persoane care au votat pe liste suplimentare şi care, totodată, apar că ar fi votat şi în judeţele de domiciliu, persoane care ar fi votat de mai multe ori pe liste suplimentare, unii care au votat pe liste suplimentare, fiind identificaţi cu CNP invalid, multiplu sau inexistent, ori cu număr şi serie incomplete ale cărţii de identitate", explică pentru BIHOREANUL purtătorul de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel Oradea, Tiberiu Sigheartău (foto).
Numărul exact al voturilor "suspecte" din Bihor şi cel al secţiilor de votare la care ar fi avut loc incidentele sesizate sunt informaţii care, spune procurorul, nu pot fi făcute publice.

Treabă de Sisif

BIHOREANUL a aflat, totuşi, că în Bihor numărul voturilor bănuite în neregulă depăşeşte 7.000. Procurorii din Marghita, Aleşd, Salonta au de audiat aproximativ 2.500 de persoane, cei din Beiuş 1.200, iar cei din Oradea 4.000. "E o muncă de Sisif. Dosarul a fost repartizat unui procuror care a început verificarea listelor şi identificarea incidentelor de vot. Este un volum imens, deoarece nu sunt doar din Oradea, ci şi din cele 19 comune arondate", spune prim-procurorul Parchetului Oradea, Gheorghe Vidican.

Nici la Beiuş situaţia nu e mai roză. "Noi avem 30 de localităţi arondate şi fiecare procuror are de clarificat voturile din localităţile aflate în zona sa de competenţă", declară prim-procurorul Parchetului local, Gligor Sabău.

Potrivit acestuia, nu toate voturile găsite în neregulă sunt neapărat fraude. "În unele cazuri, poate fi vorba de erori ale softului cu care s-au verificat listele electorale. De pildă, faptul că pe lista electorală permanentă, în dreptul unor semnături apare prescurtarea UVM, adică urnă de vot mobilă, iar persoanele sunt trecute şi pe lista suplimentară. În alte cazuri, totuşi, sunt indicii clare de vot multiplu, dar deocamdată nu avem creionată o situaţie concretă", zice Sabău.

Un singur vinovat

Care va finalitatea anchetei, încă nu ştie nimeni. Oricum, procurorii din Bihor sunt cunoscuţi deja pentru blândeţea cu care tratează fraudele electorale. Tot BIHOREANUL a dezvăluit, anul trecut, că din cele 415 plângeri formulate la alegerile parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare din 2008-2009, într-o singură situaţie vinovatul a fost trimis în judecată: o membră a PDL Bihor, Ţăran Ana Nuşe, care a votat în locul a 11 persoane la alegerile locale.

Restul sesizărilor au fost îngropate: pentru 19 persoane s-au aplicat amenzi, în 3 situaţii procurorii şi-au declinat competenţa către colegi din alte judeţe, în 102 cazuri s-a dispus din start neînceperea urmăririi penale, iar în 290 de alte situaţii cei cercetaţi au fost scoşi de sub urmărire după anchete extrem de sumare.

Cât priveşte alegerile locale de anul trecut, Parchetul Curţii de Apel Oradea a înregistrat 21 de dosare în judeţele Bihor şi Satu Mare. Finalizat, nici unul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
@munciti....
...nu ganditi !!!
Postat 30 Noiembrie 2012, 17:23 de ionel
sa platiti prostia unui stat cu presedinte pe masura !
BASESCU este terminat USL este viitorul, VOTAM SCHIMBARE nu atrocitatile crimiale comise de PDL impreuna cu BASESCU si in 2009 tot USL a castigat dar PDL a fost mai sprint la fraudare :))) sa faca ce ancheta vor ca oricum vom da STATUL in JUDECATA , asta e viata ne aparam cum cere legea! VOI ROMANI Munciti si platiti, ce platiti numai voi stiti :))))) ! O luam razna toti cu asemenea presedinte , nu mai dati 2 mandate la nici un idiot !
Postat 30 Noiembrie 2012, 16:12 de munciti !!!
Golaniada politicienilor la raport
O să cadă capetele celor care au comandat celor 4.000 de orădeni şi 3.000 de bihoreni din restul judeţului. Popa Ciordel, Tarzan, Mang copy-paste, Ghilea căpcăunul banului public, Kiss afaceri cu mizercordienii, etc, etc. De la toate partidele care au avut un cuvânt de spus pentru referendum, pro şi contra deopotrivă. În sfârşit, a venit rândul bandiţilor de Bihor, adică judeţul uitat de lume la capitolul corupţie.
Postat 29 Noiembrie 2012, 16:32 de Carp III
am scapat sobolanii rosii peste tara
Adevarat grait-a cel ce a numit "canalie" pe mercenarii care sustin un partid sau altul! Iar televiziunile de tip Antena 3 sunt "cuib de canalie" conform aceleiasi reguli. In "tara prostilor" nu poti sa aduci ca argument "vointa poporului" fara ca sa ajungi acolo unde am ajuns demult: ultimii in Europa, in urma Albaniei! Cine profita constant de "vointa poporului"? Lichelele sustinute de mercenarii-canalie de la Antene, politruci bolnavi de somn si de ingamfare! Toti sunt niste paravane pentru protectorii lor care jefuiesc fara oprira Tara Asta de 23 de ani. Acuzatia de Tradare pentru acesti politruci este prea blanda, iar pedeapsa meritata de ei s-a scos din Codul Penal din pacate...
Postat 29 Noiembrie 2012, 14:33 de nea Nicu
frauda USL
Frauda USL-ista este dovedita. Cei care tot o mai dau cu 7.4 milioane, ar trebui sa se mai gandeasca. Dar intr-o tara unde plagiatura este omniprezenta in guvern, nu e de mirare. Mai nou se pare ca si Androneasca a plagiat cu tupeu.
Postat 29 Noiembrie 2012, 14:29 de cetatean
@oradean-continuare 2
Cele 7000 de voturi in Bihor, sunt susceptibile de a fi fost fraudate, cel mai probabil o sa gaseasca vreo doua trei sute despre care sa poata zice ca au fost fraudate, iar de dovedit vor fi dovediti vreo cativa exaltati care au fraudat. Nu mai are nici un rost sa insist sa demontez aberatiile pe care le sustii, pentru ca toate sunt din aceeasi sursa : Cotroceni de la demis. Daca cineva are o opinie diferita de a mea, e ok, pot sa 'combat', poate ca totusi eu sunt cel care gresete (doar boii au certitudini, oamenii normali la cap au indoieli) dar sa accept aberatiile unuia care nu stie decat una si buna : Jos Bolojan (alias gibonul) Jos USL si Hai Base si PDL, e peste puterile mele. Asa ca dragule, vom vedea scorul partidului tau (care partid s-a revopsit si-a schimbat numele si si-a trimis lacheii sa candideze pe la alte partide, doar doar o sa-i pacaleasca pe romani). Pana atunci, usor cu pianu' pe scari, ca-i curg clapele.
Postat 29 Noiembrie 2012, 14:28 de anticomunistul
@oradean-continuare
Poate, ca esti platit de PDL si base sa faci campanie impotriva celor de la USL si atunci esti doar o canalie, dar sa vii cu teoriile basiste rasuflate, pe care nici o persoana cu doi neuroni valizi si macar o circumvolutiune (fie si la basca) nu le poate crede, ei, atunci devii enervant. Vad ca ai \'acuplat\' la ideea basista ca cei care n-au fost la referendum sunt basisti convinsi. Nimic mai fals. base s-a folosit de o realitate simpla, general verificata si verificabila si anume ca in Romania absenteismul se situeaza undeva intre 40 si 60 %. Cu ajutorul \"pretinilor\" de furaciune din occident, a venit si a impus cvorumul, o chestiune absolut aberanta si nedemocratica (vezi pentru edificare argumentele Comisiei de la Venetia) astfel ca peste cei 50% (+- 10%) care nu vin la vot in mod constant a venit el cu cei 7-10 % sustinatori. I-a iesit smecheria, dar de aici si pana la a sustine aberatiile ca toti ceilalti care nu vin la vot sunt basisti e cale lunga. Si inca o fractura logica in comentariul tau este cea legata de \"furaciunile\" de la \"locale\".
Postat 29 Noiembrie 2012, 14:20 de anticomunistul
@oradean
In primul rand sa stii ca nu sunt chiar asa de "nou" si nici intr-un caz "made Antena 3"/ In al doilea rand, am "nesimtirea" de a ma intitula anticomunist, pentru ca urasc comunistii si in special securistii si spre deosebire de tine, eu personal, am fost anchetat de secu' pe vremea lu' ceasca, d-aia ma intitulez "anticomunist" In al treilea rand, nu sustin nici un partid, eventual pe cel liberal, daca credinta ca liberalismul poate redresa roamania inseamna ca sustin partidul liberal. De unde ai tras tu concluzia ca sustin un partid, mai ales PSD nu stiu. Si ca sa lamurim si acest aspect, nu stiu ce varsta ai, dar poate ca erai prea mic sa sa-ti amintesti, ca PSD si PD sunt vlastarele aceluiasi copac comunist, asta asa pentru aducere aminte, iar base al tau, pe care il sustii, poate contracost, e nimic altceva decat un securist imputit. Ca esti sustinator PDL, e treaba ta, dar cand faultezi logica si mai ales adevarul e nasol. De aceea am si intervenit la postarea ta. La absolut fiece articol, apari si tu sa-l batjocoresti pe Bolojan cu comentarii ce frizeaza ridicolul (vezi comentariul de la accidentul de pe centura).
Postat 29 Noiembrie 2012, 14:07 de anticomunistul
Am o nelamurire
Sub guvernarea usl cercetarea faptelor penale este un ,,abuz" ?! Cine face justitie in tara asta, parchetele, instantele de judecata sau parlametarii, dintre care multi sunt, la propriu, puscariabili ?! Asta ne dorim, o tara in care hotii, escrocii, plagiatorii, sa-si cumpere imunitatea si legea sa fie doar pt. poporul de rand ?!
Postat 29 Noiembrie 2012, 14:06 de .
din sindicalist, ministru
...sustinerea neconditionata din partea analfabetilor nevrozati, de care se bucura (inca) Guvernul USL se vede din postarile alaturate... Asa sustinatori la asa Guvern!
Postat 29 Noiembrie 2012, 13:54 de liviu pop
sa fortezi limitele psihice ale unui POPOR egal GENOCID in TORTURA !!!!
TEAMA ii face sa recurga la acte demne de PROSTY si analfabeti , sa fortezi limitele psihice ale unui POPOR egal GENOCID in TORTURA !!!! NU L MAI VREM PE Basescu de cand nu l am DORIT pe BOC , a uitat IARNA si frigul indurat de PROTESTATARI ? NU l mai vreau, pentru mine este un GUNOI , nu ma reprezinta un TIRAN care se impune ! PDL trebuie desfiintat cat se poate de urgent si membri sa nu mmai aiba dret de membru in nici un partid POLITIC, lasati ne cu CRIMINALI in serie politici !Faceti ceva pentru copii copiilor vostri, nu i mai OMORATI !
Postat 29 Noiembrie 2012, 13:14 de tiran impus
@anti ce?!
Esti dus rau, esti ,,omul nou", made of antena3 ! Cum ai nesimtirea sa te autointitulezi ,,anticomunist", cand tu sustii un partid ce-l are ca presedinte de onoare pe ilici iliescu ?! Sau nu stii cine este ilici iliescu ?! In alta ordine, va rog sa-mi spuneti ce e gresit in afirmatia mea, citez : ,,Asa s-a vazut ca POPORUL usl-ului este de fapt un biet 40% din totalul alegatorilor cu drept de vot !" ? Astept argumente, nu limbaj gen dana grecu !
Postat 29 Noiembrie 2012, 13:14 de Oradean
@oradean
Tu esti tot timpul asa prost sau te stradui mai mult acum in campanie? Ai o logica... Cu calmante ai incercat?
Postat 29 Noiembrie 2012, 13:02 de anticomunistul
va dati seama ca locuri de munca nu, copii spun \
mai repede isi apara UNGURUL glia stramosesca decat ROMANUL care nu stie cum sa si bata joc de neamul romanesc , LUMINA vine cand ai nevoie de ea, FARA USL , UDMR E viitorul ROMANILOR, popor de hoti si salbatici !
Postat 29 Noiembrie 2012, 11:56 de vai de noi !
DA , DEMITE L !
aha asta e santaj electoral , ia in gura BASESCU "da DEMITE l " la cedo trebuie sa facem plangera penala pentru HARTUIREA CETATEANULUI< DA DEMITE L pe GUNOI ! De ce nu verificati contractele incheiate de PDL isty si unde sunt imprumuturile noastre ? de ce va este FRICA , oricum nu mai votam nici ARD nici PPDD :))) daca nu e USL mai bine UDMR, amin !
Postat 29 Noiembrie 2012, 11:15 de gunoiul ROmnaiei
nu se mai termina odata cu pacatosii si cu hotii
Cruciadele s-au organizat de catre cavalerii crestinatatii impotriva pacatosilor care ocupau Tara Sfanta. Astazi in rolul cavalerilor avem procurori, iar in rolul pacatosilor avem infractori de drept comun care fura voturi si ocupa tara asta prin frauda.
Postat 29 Noiembrie 2012, 10:53 de cavalerii de malta
piovra are de luat lectii de la parlamentarii nostri
Mama prostilor e mereu gravida si mai nou prinsa constant la furat! Pana de curand era doar problema interna a Romaniei, dar de la intrarea in UE a devenit problema Comisiei Europene! Abia de acuma avem sperante ca "problema" sa aiba si o solutie... Spre disperarea politrucilor romani care se vad impiedicati din furaciune.
Postat 29 Noiembrie 2012, 10:33 de chestor Cattani
???
multi olteni si in bihor,USL=coalitia infractorilor
Postat 29 Noiembrie 2012, 10:24 de luky
candva, analfabetii aveau bun simt in tara noastra...
Parca nu ar fi destula nenorocirea ca majoritatea populatiei tarii noastre este analfabeta, nevrozata, alcoolica, asistata social si prezenta mereu la urna de vot! Mai avem parte si de sefi de sectii de votare care adauga la acest dezastru si fraudarea voturilor, ca sa fim siguri ca suntem condamnati la jaful politicienilor de profesie infractori ascunsi in Parlament si Guvern. Democratia in tara noastra inseamna dominatia prostiei majoritatii asupra unei minoritati care lucreaza, plateste taxe si este insultata de catre penalii parlamentului si ai guvernului.
Postat 29 Noiembrie 2012, 10:00 de mos ion roata
@oradean
Cred ca, desi mai nou te semnezi cu "oradean", esti tot jigodia portocalie care semna cu ".", dar pare-se ca a ajuns sa-ti fie tie rusine de numele tau. Ti-au spus mai multi pe forum ca esti oligrofen, dar vad ca diagnosticul e mult mai complicat. Interneaza-te undeva si te trateaza, ca deja greata initiala s-a transformat in indiferenta atunci cand mai vad cate un comentariu de-al tau pe aici. Esti ridicol si dezgustator.
Postat 29 Noiembrie 2012, 09:45 de alt oradean
raspuns
esti la fel de ordinar ca cel pe care il aperi
Postat 29 Noiembrie 2012, 09:29 de nelu
E doar varful aisbergului !
Toti cunoscutii injura usl si pe gibon si nu ne-a venit sa credem cand am vazut ca maimutoiul a strans 62% !!! Bine, in sectiile din oras au fost toti angajatii din primarie, prietenii lor, rudele lor, toti oameni ,,corecti". Pdl-istii au fost unul la cinci. Acum m-am lamurit : alegerile locale au fost doar de ,,incalzire", dragnea si cacarau erau siguri ca il ,,fac" pe Presedinte. Si le reusea, daca nu avea careva ideea geniala cu absenta de la vot. Asa s-a vazut ca POPORUL usl-ului este de fapt un biet 40% din totalul alegatorilor cu drept de vot !
Postat 29 Noiembrie 2012, 08:21 de Oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON