Asociaţia Aqua Crisius a populat, marţi, apele Crişurilor Repede şi Negru cu 100 de exemplare de cegă (Acipenser ruthenus), specia de sturioni care dă căutatele icre negre. În urmă cu peste 100 de ani, acest peşte se regăsea din plin în apele Crişurilor. Acum, însă, cega mai poate fi văzută doar pe tronsoanele din Ungaria.
În Oradea, exemplare care măsoară 25-30 cm, în primul an de viaţă, au fost eliberate în zona Podului Centenarului. "Am decis să populăm aici pentru că este o zonă de refacere biologică, iar până în decembrie peştii vor avea timp să se adapteze, iar dacă ulterior n-o să le convină această zonă vor migra în aval", a declarat Andrei Togor, preşedinte Aqua Crisius.
Singurul sturion dulcicol şi reofil, adică care preferă apele curgătoare, cega este un peşte care nu poate fi pescuit legal. Astfel, pescarii care capturează astfel de exemplare trebuie să le elibereze imediat în apă.
În total, Aqua Crisius a pus în apele bihorene 100 de exemplare de cegă, acţiunea fiind o formă de celebrare a Centenarului Marii Uniri.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.