URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2017, 07:46

Criminal prins pe Facebook: Ucigaşul fostului preşedinte al PRM Salonta şi-a făcut selfie cu telefonul victimei

Criminal prins pe Facebook: Ucigaşul fostului preşedinte al PRM Salonta şi-a făcut selfie cu telefonul victimei A UCIS ŞI ŞI-A "TRAS" SELFIE. Csomos Ferenc (dreapta) l-a înjunghiat pe Gheorghe Baciu (stânga) de trei ori în curtea casei în care l-a atras, pretinzând că vrea să o cumpere, iar ulterior s-a întors la locul crimei (fundal) şi, constatând că victima încă trăia, i-a dat lovitura finală cu o lopată. Apoi, lipsit de remuşcări, i-a furat telefonul şi s-a "dat" pe Facebook...
Criminal prins pe Facebook: Ucigaşul fostului preşedinte al PRM Salonta şi-a făcut selfie cu telefonul victimei ULTIMUL SELFIE. După ce l-a omorât pe fostul lider al PRM-ului salontan Gheorghe Baciu (dreapta), Csomos Ferenc (stânga) n-a avut niciun fel de păreri de rău. Și-a petrecut seara discutând și făcându-și selfie-uri chiar cu telefonul victimei, două dintre poze postându-le pe Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Duminică s-a împlinit o săptămână de la descoperirea oribilei crime care a distrus o familie și a revoltat întreaga comunitate din Salonta, români şi unguri deopotrivă. Este vorba despre uciderea fostului președinte al organizaţiei locale a PRM, agentul imobiliar Gheorghe Baciu, găsit plin de sânge și desfigurat în curtea unei case pe care urma s-o vândă.

Criminalul, un localnic de 28 de ani, Csomos Ferenc, a fost încătușat și trimis după gratii, în arest preventiv. Cercetările însă continuă, pentru că, după cum a aflat BIHOREANUL, în timp ce individul pretinde că l-a omorât pe Baciu în urma unei altercații spontane, anchetatorii au indicii că şi-a premeditat fapta în scop de jaf.

Duminică neagră

Crima a fost descoperită în dimineața de duminică, 8 ianuarie, în jurul orei 9.40, de către proprietara unei case pe care agentul imobiliar Gheorghe Baciu se pregătea s-o vândă. Cu o zi mai devreme, bărbatul îi ceruse cheia spunând că vrea să prezinte imobilul unui posibil client, dar fiindcă n-a mai dat apoi niciun semn de viață, proprietara a trecut duminică pe la casă. Mașina agentului era în faţa porții închise, așa că s-a mirat. A adus o altă cheie, a deschis poarta și a intrat. După câțiva pași, a înlemnit: bărbatul zăcea în curte, într-o baltă de sânge.

Femeia a sunat imediat la 112 și, după scurt timp, întreaga zonă a fost împânzită de polițiști și criminaliști care, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului Bihor, au sigilat perimetrul. În câteva ore, medicii legiști aveau primele date: Baciu murise sâmbătă, lovit de mai multe ori cu un obiect metalic și înjunghiat în trei locuri.

O crimă fără sens

Tot sâmbătă fusese văzută victima ultima dată și de familie. „A primit un mesaj şi pe la ora 10 a plecat la o casă unde fusese chemat. A mai sunat acasă la ora 10.21, a fost ultima convorbire. În rest, absolut nimic. Nu am mai putut lua legătura cu el. Nu l-am mai putut contacta, nu am primit de la el niciun răspuns”, a povestit ziariștilor, după încă o zi, soția fostului consilier local, Rodica Baciu.

Fiica victimei consideră crima de neînțeles. Tatăl său nu avea dușmani, nici măcar politici, deoarece se retrăsese de ani buni din partid. Nici nu umbla prin oraș cu sume mari ori bunuri de valoare care să stârnească interesul unor hoți. „N-a avut bunuri asupra lui, nu a dispărut nimic de valoare”, a zis Patricia Baciu.

Prins cu telefonul

Cine l-a ucis pe fostul politician?  Era chiar „clientul” cu care se întâlnise în ziua morții, Csomos Ferenc, un localnic de 28 de ani, pe care anchetatorii l-au găsit în mai puțin de 48 de ore. Ce indicii au avut oamenii legii? Potrivit surselor BIHOREANULUI, ucigaşul și-a buzunărit victima, luându-i telefonul mobil, pe care apoi l-a folosit vorbind în neștire.

Și nu doar atât, căci a intrat şi pe Facebook, să-și posteze propriile poze făcute cu acelaşi telefon, dar şi bancuri și sfaturi amoroase culese tot de pe internet. „Nu plânge după trecut. Deja a trecut. Nu te stresa pentru viitor. Încă nu a sosit. Trăiește prezentul și fă-l de neuitat”, transmitea lumii „înţeleptul” Csomos în noaptea de 7 spre 8 ianuarie, imediat după crimă.

În seara de duminică, când vestea crimei apăruse deja în presă, tânărul continua socializarea online, împrăştiind sfaturi pentru... îndrăgostiți: „E greu să găsești persoana care să vadă binele din tine. Cea care nu te va lăsa, dacă vei vrea să pleci, și care te va iubi doar pe tine. Să găsești persoana care te va susține la nevoie, care te va face să râzi, care te va accepta așa cum ești, cu bune și rele. Dacă o găsești, să nu-i dai drumul”, sună una dintre povețe.

Alta îi muştruluia pe certăreți: „Gândește-te înainte să jignești persoana iubită. Când o pierzi, îți vei da seama că a fost vina ta, că ai stricat tot, că ai vrea să repari, să iubești din nou. Însă, din păcate, nu vei avea nicio șansă”. Iar ultima postare era o glumă: „Șeful mi-a spus să am o zi frumoasă, aşa că m-am dus acasă”.

S-a întors să termine!

Marţi, pe 10 ianuarie, Csomos era „săltat” tocmai de acasă și dus în fața procurorilor pentru audieri. „Inculpatul și-a recunoscut fapta. A spus că la casa unde s-a întâmplat fapta a văzut un anunț de vânzare și a sunat la numărul de telefon afişat, la care a răspuns victima, cu care a stabilit o întâlnire. Au intrat împreună și au discutat. Victima cerea pe casă 27.000 euro, ultimul preț 25.000 euro. Inculpatul i-ar fi spus că e mult prea mult și nu-i convine, moment în care victima s-ar fi enervat și l-ar fi prins de ceafă”, a relatat BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor, prim-procurorul adjunct Maria Cotrău.

Așa s-a ajuns la bătaie. Cei doi s-au îmbrâncit și s-au împins, iar în timpul altercației Csomos a văzut un cuțit pe o masă aflată în curte. „L-a luat și i-a aplicat victimei o lovitură în zona cefei, o alta în zona pieptului și o a treia în cea a inimii. După ce victima a căzut la pământ, inculpatul a buzunărit-o. I-a luat telefonul mobil, cheile de la mașină și cele de la casă, pe care a închis-o, după care a plecat”, a spus Cotrău.

Mai târziu, Csomos s-a întors la locul crimei, să vadă dacă Baciu mai trăia. Pentru că victima încă era în viaţă, s-a dus într-o magazie a casei şi a luat o lopată cu care a lovit-o, zdrobindu-i capul. Apoi a ieșit din curte, a închis poarta cu cheia și a intrat în mașina victimei de unde, însă, n-a avut ce lua, așa că a plecat. „Miercuri a avut loc o reconstituire, iar la locul faptei inculpatul a relatat modul în care s-au derulat evenimentele”, a mai declarat Cotrău.

Cu premeditare?

Ancheta nu este, însă, finalizată. Căci, chiar dacă și-a recunoscut crima, Csomos n-a fost convingător punând-o pe seama unei simple divergențe asupra prețului casei. Provenind dintr-o familie cu posibilități materiale limitate, absolvent a 8 clase și angajat la o spălătorie auto, tânărul nu ar fi avut, de fapt, bani pentru a cumpăra o casă. Motiv pentru care, zic surse din anchetă, nu e exclus ca individul să fi mințit și să-l fi atras pe Baciu la casa respectivă pentru a-l jefui.

„L-a chemat la casă, dar s-a speriat, victima fiind o persoană masivă și cunoscută ca vocală, chiar agresivă verbal”, afirmă sursele BIHOREANULUI. În plus, nu era prima oară când cei doi s-au întâlnit la casa respectivă, iar iniţial Csomos îi spusese agentului că acceptă prețul fixat.

Dacă ucigașul minte sau nu, o vor lămuri polițiștii și procurorii. Până una, alta, joi Csomos a fost arestat preventiv pentru 30 de zile și, deocamdată, este acuzat de omor, faptă pentru care riscă închisoarea între 10 și 20 de ani. Prea puțin, consideră internauții de pe Facebook, care i-au transmis că-i doresc să aibă soarta victimei sale: „Ai omorât un om nevinovat, sperăm să putrezești și tu!”.


ANTECEDENTE
Furturi cu suspendare

După cum a aflat BIHOREANUL, salontanul Csomos Ferenc nu este la prima încălcare a legii penale. În 2007, înainte să fi împlinit 18 ani, bărbatul a fost trimis în judecată în două dosare pentru cinci fapte de furt calificat, cu un prejudiciu total de 8.500 lei. Fiindcă priveau aceleași gen de fapte şi erau comise în aceeași perioadă, dosarele s-au conexat, tânărul fiind condamnat în 2009 la un an și 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de 2 ani.

Doi ani mai târziu, Csomos Ferenc a ajuns din nou în fața judecătorilor, tot pentru furt. De această dată, printr-o sentință rămasă definitivă în 2011, s-a ales cu 3 ani de închisoare, pedeapsă care, la fel ca și cea din 2009, a fost suspendată sub supraveghere pe un termen de încercare de 5 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Estimativ?
intre 20 si 25 de ani o sa primeasca.
Postat 17 Ianuarie 2017, 11:40 de Maricel
"inchisoare cu suspendare"
Iar socialistii din toata lumea, Romania, Europa si America propovaduiesc amnistie, gratiere, reducerea pedepselor, eliberarea si renuntarea la inchisori, conditii cu Plasma si LED in apartamente cu 3 camere in inchisori… Cand vezi ce antecedente penale are asta, si ii dai de 2 ori inchisoare tot cu suspendare… si repeat, si iar il lasi liber “inchis cu suspendare”, cica – mai exista vreo tara in lumea asta unde sa poti primi o asa ne-pedeapsa?! E clar ca n-are remuscari, e clar ca e pericol pt societate, dar in mintea celor de stanga, toti oamenii sunt buni si vor sa faca doar bine, e vina societatii ca nu le acorda conditii de trai rasfatat si comod..
Postat 17 Ianuarie 2017, 09:18 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON