URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2020, 07:57

Credincioşi "necredincioşi": Spitalul Municipal Oradea are primul dosar penal, din partea familiei unui decedat cu Covid

Credincioşi 'necredincioşi': Spitalul Municipal Oradea are primul dosar penal, din partea familiei unui decedat cu Covid PE INVERS. Deşi ambulanţele aduc zilnic la Spitalul Municipal zeci de pacienţi cu Covid, unii dintre ei şi rudele lor tot nu "cred" în puterea ucigătoare a virusului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru Spitalul Municipal din Oradea, toamna nu aduce doar tot mai mulţi pacienţi cu Covid pe zi ce trece, ci şi o problemă juridică inedită. De o lună, singura unitate care tratează bolnavii cu SARS-CoV-2 din Bihor are un dosar penal la Parchetul Oradea, în urma plângerii rudelor unui pacient decedat pe fondul infectării, dar convinse că virusul nu există.

"Procese ne mai lipseau, pe lângă problemele de zi de zi, pentru a asigura bolnavilor locuri în spital suficiente, medici, asistente şi medicamente", spune managerul Maria Silaghi.

În sac, cu coşciugul închis

La începutul lunii septembrie, într-un compartiment ATI al Spitalului Municipal se stingea un bărbat de 72 ani confirmat cu Covid după ce o altă persoană din familie fusese infectată şi ea, suferind şi de alte boli cronice, specifice vârstei. Ca în toate cazurile de deces Covid, însă, familia n-a putut să-i facă o înmormântare obişnuită.

Potrivit Ordinelor 437/2020 şi 570/2020 ale Ministerului Sănătăţii, pentru identificarea, transportarea şi înhumarea cadavrelor există un protocol special, menit să prevină riscurile de infectare. Certificatul constatator al decesului este eliberat de medicul curant din spital şi nu se mai face autopsie anatomo-patologică, putând fi făcute doar autopsii medico-legale în condiţii expres prevăzute de Codul de procedură penală, dacă moartea e considerată suspectă.

Rudele sunt informate telefonic şi trebuie să se prezinte la spital în 24 de ore pentru identificare, moment la care nu pot asista mai mult de 2 persoane, echipate cu costume de protecţie. Trupul nu poate fi îmbălsămat, ci este pus într-un sac impermeabil dublu, ermetic închis, peste care se pulverizează substanţe biocide, până când îl preia o firmă de pompe funebre, obligată să-l aşeze în sicriu cu capacul închis şi sigilat. Coşciugul rămâne aşa până la înhumare sau incinerare, care trebuie să aibă loc în maximum 24 de ore, fiind interzisă deschiderea lui în acest răstimp.

Rânduieli suspendate

Familia septuagenarului decedat voia însă o "înmormântare creştinească". Potrivit tradiţiei, asta însemna să ia mortul, să-l spele şi îmbălsămeze, să-l îmbrace în costum, să-l depună în sicriu cu capacul deschis într-o capelă din cimitir pentru a-i face priveghi cu preot, iar apoi slujbă de înmormântare la care să poată participa toată lumea care l-a cunoscut pe răposat: rude, vecini, foşti colegi, prieteni.

Cum aşa ceva nu era posibil, copiii bărbatului, ambii trecuţi de 30 de ani, au fost refuzaţi, nepermiţându-li-se să ridice trupul. Supăraţi, aceştia au refuzat să semneze actele pentru înhumare, astfel încât corpul a rămas la prosectura spitalului.

Îndurerare la Parchet

În schimb, pe 3 septembrie familia a depus la Parchetul Oradea o plângere penală împotriva spitalului, arătând că nu e de acord cu stabilirea cauzei decesului şi acuzând medicii că au pus abuziv Covid-19 drept cauză a morţii, deoarece virusul nici nu există.

Oamenii s-au răzgândit în câteva zile şi, pe 8 septembrie, şi-au înmormântat decedatul după regulile pandemiei. Dar în asemenea situaţii retragerea plângerii nu atrage automat clasarea dosarului penal, care îşi urmează cursul.

Maria Silaghi, managerul Spitalului Municipal Oradea"Parchetul a emis o Ordonanţă pentru efectuarea autopsiei medico-legale şi a cerut documentele medicale ale pacientului decedat. Bineînţeles, le-am predat, inclusiv concluzia autopsiei, care a confirmat drept cauză a decesului infecţia cu Covid, care a agravat bolile cronice ale pacientului. Deocamdată nu ştim ce decizie au luat procurorii, pentru că nu am mai primit nicio comunicare", spune managerul Maria Silaghi (foto).

Dosar din oficiu

Spitalul Municipal mai are un dosar penal, ce-i drept nu în urma unei plângeri, ci pentru că Parchetul l-a deschis din oficiu, obligat de lege. S-a întâmplat tot la începutul lunii septembrie, după decesul unei tinere de 26 ani care abia născuse, dar avea şi Covid, şi tumori ovariene gigantice.

BIHOREANUL a prezentat la acea vreme cazul, arătând că pentru salvarea tinerei, internate în stare gravă, au intervenit două echipe de medici, una de la Municipal, alta de la Maternitate, chirurgii reuşind să-i extirpe tumorile şi să extragă fătul, în greutate de doar 1,5 kg. Ulterior, tânăra a fost tratată cu plasmă convalescentă, însă după trei săptămâni a încetat din viaţă la Municipal. "Cu familia am ţinut legătura, copilul este bine", spune Silaghi.

Viaţa tinerei, totuşi, nu a depins doar de medici, învinşi de Covid, iar acum aceştia aşteaptă să vadă dacă vor fi cercetaţi de procurori, care nici în acest caz nu le-au comunicat, deocamdată, nimic. Pentru ei, o problemă penală este tot ce mai lipsea după ce mulţi s-au îmbolnăvit ei înşişi, iar cei rămaşi teferi nu mai prididesc cu bolnavii, tot mai mulţi în fiecare zi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Tortionari travestiti in medici,atat la ATI Judetean cat si la ATI Curteanu
Dosare penale deschise pentru omor din culpa..De ce nu i-ati aplicat imediat tratamentul trombolitic salvator mamei mele,mai ales cade la atacul vascular cerebral nu trecusera nici 3 ore, timpul recomandat unei interventii reusite. De ce raspunsul testului a venit abia a doua zi,pana atunci neatingandu-va de bolnav.De ce a fost scoasa de sub aparate,internata fiind acum la ATI Curteanu,fara acordul meu,cu toate ca incepuse sa-si revina ? De ce ? De ce ? Criminalilor.Criminali in halate medicale.
Postat 09 Noiembrie 2020, 00:55 de platona
Rusine!
stati inchisi acolo si va luati salariile pe degeaba.Batranii care nu se pot ridica mor de sete si foame ca nici medicii, asistentele au aceeasi educatie civica cat o infirmiera.Voi confirmati faptul ca nu va temeti de Dzeu.Sa stai lanag un batran cu gura uscata si sa nu ii dai o gura de apa,ci doar replica"bea daca vrei"-citez infirmiera- asta inseamna dispret din partea unui macelar ,nu om!
Postat 05 Noiembrie 2020, 20:53 de onuta
CrisDumi
Încearcă tu
Postat 05 Noiembrie 2020, 13:29 de Sandu2100
Nu "municipalul" trebuia acționat în instanță ...
... ci Comitetul pentru Situații de Urgență" sub coordonarea căruia lucrează spitalul dedicat Covid-ului, deștepții de Bolojan+Carp+Țârle ce au condus sistemul în tot Bihorul și "guvernul meu" care este peste toți.
Postat 05 Noiembrie 2020, 12:52 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON