URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Noiembrie 2020, 07:57

Credincioşi "necredincioşi": Spitalul Municipal Oradea are primul dosar penal, din partea familiei unui decedat cu Covid

Credincioşi 'necredincioşi': Spitalul Municipal Oradea are primul dosar penal, din partea familiei unui decedat cu Covid PE INVERS. Deşi ambulanţele aduc zilnic la Spitalul Municipal zeci de pacienţi cu Covid, unii dintre ei şi rudele lor tot nu "cred" în puterea ucigătoare a virusului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru Spitalul Municipal din Oradea, toamna nu aduce doar tot mai mulţi pacienţi cu Covid pe zi ce trece, ci şi o problemă juridică inedită. De o lună, singura unitate care tratează bolnavii cu SARS-CoV-2 din Bihor are un dosar penal la Parchetul Oradea, în urma plângerii rudelor unui pacient decedat pe fondul infectării, dar convinse că virusul nu există.

"Procese ne mai lipseau, pe lângă problemele de zi de zi, pentru a asigura bolnavilor locuri în spital suficiente, medici, asistente şi medicamente", spune managerul Maria Silaghi.

În sac, cu coşciugul închis

La începutul lunii septembrie, într-un compartiment ATI al Spitalului Municipal se stingea un bărbat de 72 ani confirmat cu Covid după ce o altă persoană din familie fusese infectată şi ea, suferind şi de alte boli cronice, specifice vârstei. Ca în toate cazurile de deces Covid, însă, familia n-a putut să-i facă o înmormântare obişnuită.

Potrivit Ordinelor 437/2020 şi 570/2020 ale Ministerului Sănătăţii, pentru identificarea, transportarea şi înhumarea cadavrelor există un protocol special, menit să prevină riscurile de infectare. Certificatul constatator al decesului este eliberat de medicul curant din spital şi nu se mai face autopsie anatomo-patologică, putând fi făcute doar autopsii medico-legale în condiţii expres prevăzute de Codul de procedură penală, dacă moartea e considerată suspectă.

Rudele sunt informate telefonic şi trebuie să se prezinte la spital în 24 de ore pentru identificare, moment la care nu pot asista mai mult de 2 persoane, echipate cu costume de protecţie. Trupul nu poate fi îmbălsămat, ci este pus într-un sac impermeabil dublu, ermetic închis, peste care se pulverizează substanţe biocide, până când îl preia o firmă de pompe funebre, obligată să-l aşeze în sicriu cu capacul închis şi sigilat. Coşciugul rămâne aşa până la înhumare sau incinerare, care trebuie să aibă loc în maximum 24 de ore, fiind interzisă deschiderea lui în acest răstimp.

Rânduieli suspendate

Familia septuagenarului decedat voia însă o "înmormântare creştinească". Potrivit tradiţiei, asta însemna să ia mortul, să-l spele şi îmbălsămeze, să-l îmbrace în costum, să-l depună în sicriu cu capacul deschis într-o capelă din cimitir pentru a-i face priveghi cu preot, iar apoi slujbă de înmormântare la care să poată participa toată lumea care l-a cunoscut pe răposat: rude, vecini, foşti colegi, prieteni.

Cum aşa ceva nu era posibil, copiii bărbatului, ambii trecuţi de 30 de ani, au fost refuzaţi, nepermiţându-li-se să ridice trupul. Supăraţi, aceştia au refuzat să semneze actele pentru înhumare, astfel încât corpul a rămas la prosectura spitalului.

Îndurerare la Parchet

În schimb, pe 3 septembrie familia a depus la Parchetul Oradea o plângere penală împotriva spitalului, arătând că nu e de acord cu stabilirea cauzei decesului şi acuzând medicii că au pus abuziv Covid-19 drept cauză a morţii, deoarece virusul nici nu există.

Oamenii s-au răzgândit în câteva zile şi, pe 8 septembrie, şi-au înmormântat decedatul după regulile pandemiei. Dar în asemenea situaţii retragerea plângerii nu atrage automat clasarea dosarului penal, care îşi urmează cursul.

Maria Silaghi, managerul Spitalului Municipal Oradea"Parchetul a emis o Ordonanţă pentru efectuarea autopsiei medico-legale şi a cerut documentele medicale ale pacientului decedat. Bineînţeles, le-am predat, inclusiv concluzia autopsiei, care a confirmat drept cauză a decesului infecţia cu Covid, care a agravat bolile cronice ale pacientului. Deocamdată nu ştim ce decizie au luat procurorii, pentru că nu am mai primit nicio comunicare", spune managerul Maria Silaghi (foto).

Dosar din oficiu

Spitalul Municipal mai are un dosar penal, ce-i drept nu în urma unei plângeri, ci pentru că Parchetul l-a deschis din oficiu, obligat de lege. S-a întâmplat tot la începutul lunii septembrie, după decesul unei tinere de 26 ani care abia născuse, dar avea şi Covid, şi tumori ovariene gigantice.

BIHOREANUL a prezentat la acea vreme cazul, arătând că pentru salvarea tinerei, internate în stare gravă, au intervenit două echipe de medici, una de la Municipal, alta de la Maternitate, chirurgii reuşind să-i extirpe tumorile şi să extragă fătul, în greutate de doar 1,5 kg. Ulterior, tânăra a fost tratată cu plasmă convalescentă, însă după trei săptămâni a încetat din viaţă la Municipal. "Cu familia am ţinut legătura, copilul este bine", spune Silaghi.

Viaţa tinerei, totuşi, nu a depins doar de medici, învinşi de Covid, iar acum aceştia aşteaptă să vadă dacă vor fi cercetaţi de procurori, care nici în acest caz nu le-au comunicat, deocamdată, nimic. Pentru ei, o problemă penală este tot ce mai lipsea după ce mulţi s-au îmbolnăvit ei înşişi, iar cei rămaşi teferi nu mai prididesc cu bolnavii, tot mai mulţi în fiecare zi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Tortionari travestiti in medici,atat la ATI Judetean cat si la ATI Curteanu
Dosare penale deschise pentru omor din culpa..De ce nu i-ati aplicat imediat tratamentul trombolitic salvator mamei mele,mai ales cade la atacul vascular cerebral nu trecusera nici 3 ore, timpul recomandat unei interventii reusite. De ce raspunsul testului a venit abia a doua zi,pana atunci neatingandu-va de bolnav.De ce a fost scoasa de sub aparate,internata fiind acum la ATI Curteanu,fara acordul meu,cu toate ca incepuse sa-si revina ? De ce ? De ce ? Criminalilor.Criminali in halate medicale.
Postat 09 Noiembrie 2020, 00:55 de platona
Rusine!
stati inchisi acolo si va luati salariile pe degeaba.Batranii care nu se pot ridica mor de sete si foame ca nici medicii, asistentele au aceeasi educatie civica cat o infirmiera.Voi confirmati faptul ca nu va temeti de Dzeu.Sa stai lanag un batran cu gura uscata si sa nu ii dai o gura de apa,ci doar replica"bea daca vrei"-citez infirmiera- asta inseamna dispret din partea unui macelar ,nu om!
Postat 05 Noiembrie 2020, 20:53 de onuta
CrisDumi
Încearcă tu
Postat 05 Noiembrie 2020, 13:29 de Sandu2100
Nu "municipalul" trebuia acționat în instanță ...
... ci Comitetul pentru Situații de Urgență" sub coordonarea căruia lucrează spitalul dedicat Covid-ului, deștepții de Bolojan+Carp+Țârle ce au condus sistemul în tot Bihorul și "guvernul meu" care este peste toți.
Postat 05 Noiembrie 2020, 12:52 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON