URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Septembrie 2020, 12:18

Operaţie spectaculoasă în Oradea: Medicii au salvat viaţa unei tinere gravide infectate cu Covid-19 şi a copilului acesteia

Operaţie spectaculoasă în Oradea: Medicii au salvat viaţa unei tinere gravide infectate cu Covid-19 şi a copilului acesteia (foto: generic, sursa: lancashiretelegraph.co.uk)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două echipe ale Spitalului Municipal din Oradea (formată din doi specialişti în ATI) şi Spitalului Judeţean (condusă de chirurgul Petru Chitulea) au realizat joi noapte o operaţie spectaculoasă prin care au salvat de la deces o orădeancă de doar 26 de ani, infectată cu Covid şi având două tumori ovariene gigantice, dar şi pe fătul acesteia. "Am lucrat ca o singură echipă, extraordinară", a explicat BIHOREANULUI dr. Chitulea, care i-a scos femeii două tumori de 10 şi de 12 centimetri, evitând decesul nou-născutului, dar şi al pacientei.

Şi cu tumori gigantice, şi cu Covid

Surse medicale din Spitalul Municipal Oradea afirmă că operaţia care a salvat cele două vieţi a fost cea mai complicată din acest an şi cu totul neobişnuită din cauză că a necesitat implicarea a două echipe, una de la această unitate, cealaltă de la Maternitatea Spitalului Judeţean, în condiţiile în care femeia gravidă era într-o stare gravă atât din cauza tumorilor ovariene, cât şi a infecţiei cu SARS-CoV-2, care i-a provocat o insuficienţă respiratorie severă ce periclita inclusiv viaţa fătului.

"Pacienta, însărcinată în 29 de săptămâni, a fost adusă la Spitalul Municipal, pe secţia de Boli Infecţioase I din strada Coposu, în cursul zilei de duminică 30 august, zi în care fusese confirmată Covid pozitivă. A doua zi, luni, a fost transportată la Maternitate deoarece acuza dureri în zona ovarelor, iar miercuri a fost adusă din nou la Municipal, la ATI. Joia aceasta, noaptea, starea i s-a agravat şi mai mult, iar echipa de anestezişti care era de gardă, formată din dr. Sebastian Dobjanschi şi dr. Sebastian Stanciu, a decis să cheme un chirurg obstetrician pentru o intervenţie chirugicală de urgenţă", au explicat sursele BIHOREANULUI.

Chemaţi de acasă

După miezul nopţii, la Spitalul Municipal a ajuns o echipă de chirurgi obstetricieni, formată din dr. Petru Chitulea şi dr. Cristian Cheta, de la Maternitate, care au decis să iniţieze o operaţie de extragere a fătului în lipsa căreia în scurt timp ar fi decedat atât gravida, cât şi copilul.

"Imediat ce am ajuns la Municipal, mi-am dat seama că dr. Dobjanschi a avut marele merit de a fi ţinut pacienta în viaţă, în ciuda faptului că avea o concentraţie de oxigen în sânge de numai 50%", a povestit BIHOREANULUI dr. Chitulea.

"Am extras întâi fătul, pentru a decongestiona plămânii femeii. În orice situaţie, sarcina este un risc major dacă pacienta este infectată, deoarece produce o aplazie imunitară biologică, organismul femeii trebuind să suporte o aşa numită hetero-grefă biologică, sarcina. Uterul femeii, care era în insuficienţă respiratorie gravă din cauza unei duble pneumonii pe fondul Covid, împingea organele spre plămâni, agravând şi mai mult această insuficienţă respiratorie", a spus chirurgul.

"Dacă nu extrăgeam fătul, în cel mult 30 minute înceta din viaţă, iar viaţa pacientei era şi ea în pericol maxim. În aproximativ o oră, cele două echipe am reuşit să finalizăm cu bine intervenţia, atât femeia, cât şi fătul fiind în stare stabilă", a mai spus dr. Chitulea.

Pruncul la Maternitate, mama tratată cu plasmă la Municipal

Imediat după naştere, fătul a fost transportat de urgenţă la Maternitate, în grija neonatologului Radu Galiş, iar medicii de la Municipal, unde lăuza a rămas, au continuat tratamentele pentru a-i salva viaţa.

La solicitarea specialiştilor de la ATI şi Boli Infecţioase din această unitate, Centrul de Transfuzie Bihor a cerut ajutor naţional pentru a primi plasmă convalescentă de la pacienţi trecuţi prin Covid pentru a-i fi transfuzată pacientei.

De altfel, o postare făcută sâmbătă dimineaţă pe pagina de Facebook a Centrului de Transfuzie Bihor precizează că au fost aduse la Oradea trei unităţi de plasmă convalescentă de la Centrul de Transfuzie din Hunedoara. "Rezultat: stare stabilă mamă şi nou-născut! Concluzia: curaj, profesionalism, devotament!", scrie în postarea Centrului de Transfuzie Bihor.

În prezent, potrivit surselor medicale ale BIHOREANULUI, fătul, care a cântărit doar 1,5 kilograme la extracţie, are o stare bună, iar specialiştii anestezişti de la Municipal depun toate eforturile pentru a o face bine şi pe orădeanca de 26 de ani.

UPDATE: Luptă pierdută

Până la urmă tânăra nu a supraviețuit virusului. Ea s-a stins din viață pe 20 septembrie.

Tânăra, însărcinată în 29 săptămâni, avea două tumori ovariene gigantice, dar şi Covid, care i-a agravat alte afecţiuni, între cauzele decesului numărându-se pneumonia virală, hidropneumotorax, insuficienţa respiratorie, insuficienţa hepatică, insuficienţa circulatorie, trombofilia şi tumorile ovariene. Potrivit surselor medicale, copilul născut atunci cu o greutate de doar 1,5 kg este în stare stabilă şi nu este infectat cu Covid, cum fusese mama.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Respect d-nul doctor Chitulea
Respect d-nul doctor Chitulea
Postat 05 Septembrie 2020, 12:38 de douaroti
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON