URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
26 Decembrie 2015, 11:15

Crăciunul 2015, unul dintre cele mai călduroase din istorie, cu temperaturi-record în Europa şi America

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Acest Crăciun va rămâne în memorie ca unul dintre cele mai călduroase din istorie, termometrele indicând temperaturi-record în Europa, dar şi în America, relatează Le Figaro, citat de mediafax.ro.

Meteo-France a prognozat pentru vineri temperaturi minime cuprinse între 5 şi 10 grade Celsius şi maxime între 11 şi 15 grade în partea de nord a Franţei sau de 14-19 grade în sud. Aceste temperaturi sunt în medie cu 8-10 grade mai mari decât mediile anuale şi se situează la niveluri-record pentru perioada de Crăciun.

"Este cel mai cald (Crăciun) din Franţa de la începutul măsurătorilor meteo şi, fără îndoială, nu a mai existat o lună decembrie atât de caldă la Paris din 1658", a declarat pentru Le Parisien meteorologul Frédéric Decker, de la Meteonews.fr.

Temperaturile sunt la fel de ridicate în restul Europei, dar şi dincolo de Atlantic. Joi, s-au înregistrat 22,2 grade Celsius la New York, o temperatură care nu s-a mai măsurat într-o zi de 24 decembrie din 1871. În aceste condiţii, turiştii s-au plimbat prin Manhattan îmbrăcaţi în tricouri, iar o artistă cânta pe stradă purtând doar un costum de baie.

În Virginia, portul Norfolk a înregistrat un alt record, de 28 de grade Celsius. Temperaturi ridicate s-au înregistrat şi în Canada, cu peste 21 de grade Celsius la Saint-Anicet, în Quebec.

La Londra, trecătorii au profitat de asemenea de căldură şi s-au întins pe iarbă în parcuri. De altfel, în Marea Britanie narcisele deja au înflorit, fără ca măcar să fi început iarna.

În staţiunile montane din Germania şi Franţa, zăpada poate fi văzută doar pe mici porţiuni, astfel că pasionaţii de schi nu pot practica sportul preferat, întrucât instalaţiile de zăpadă artificială nu fac faţă pe temperaturi de aproape 15 grade Celsius.

Unele persoane au stat la soare în parcul Villa Borghese din Roma sau pe plaja Alimos din apropiere de Atena.

Şi la Moscova a fost cald, astfel că oamenii se plimbau fără căciulă prin Piaţa Roşie, în condiţiile în care joi au fost măsurate 10 grade Celsius, un record pentru Ajunul Crăciunului. La începutul săptămânii, patinoarul artificial din Piaţa Roşie s-a închis "din motive tehnice", în timp ce cele 1.200 de patinoare naturale din capitala rusă nu au fost deschise deloc sezonul acesta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6638 RON
  • 1 EUR = 4.9707 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON