URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2020, 19:50

Coronavirus în scădere: 49 de români sunt în carantină şi 7.893 în izolare la domiciliu

Coronavirus în scădere: 49 de români sunt în carantină şi 7.893 în izolare la domiciliu foto: Pixabay

Numărul persoanelor suspecte ca fiind purtătoare ale virusului COVID-19 este în uşoară scădere.

Carantina (doar) în spital

Potrivit unui comunicat al Grupului de Comunicare Strategică în cursul zilei de duminică 49 de români se aflau în carantină iar alte 7.893 de persoane se aflau în izolare la domiciliu.

Diferenţa dintre cele două forme de izolare a persoanelor suspecte că ar putea transmite virusul este determinată.

"Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitare extinsă a noului coronavirus (COVID-19). Carantina va dura o perioadă de 14 zile şi va fi organizată în spaţii special amenajate, puse la dispoziţie de autoritatea locală, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică", se menţionează în comunicatul GCS.

Pe lista zonelor cu transmitere comunitară se numără China cu provincia Hubei (inclusiv oraşul Wuhan) şi provincia Zhejiang (Wenzhou, Hangzou, Ningbou, Taizhou) şi Italia cu regiunile Lombardia şi Veneto.

Autoizolare, acasă...

În schimb, autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar care: au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă; au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă ori au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19).

Membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în oricare dintre situaţiile enumerate sunt obligaţi să intre la rândul lor în autoizolare.

"Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică sau confirmata. În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcţia de Sănătate Publică", a transmis GCS.

Doar doi purtători în România

Conform informaţiilor oficiale dintre cele trei persoane depistate pozitiv cu virusul COVID-19 pe teritoriul României doar două mai sunt purtătoare ale virusului.

Primul pacient, un bărbat din judeţul Gorj, a fost declarat vindecat după ce două teste, efectuate la un interval de 24 de ore distanţă unul faţă de celălalt, au ieşit negative.

Starea celorlalte două persoane internate este stabilă.

Pacientul internat la Timişoara nu prezintă simptome, iar simptomele prezentate de pacientul internat la Cluj-Napoca sunt ameliorate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON