URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iunie 2012, 15:30

Cornel Popa: "Banii pentru Aeroport, deturnaţi de Guvernul PDL"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorul liberal Cornel Popa, candidatul USL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor, mizează pe cofinanţarea de la Guvern a investiţiiilor lăsate nefinalizate de către predecesorul Radu Ţîrle.

În colaborare cu primarul Oradiei, Ilie Bolojan, Popa vrea să instituie curse aeriene externe spre Austria, Germania, Italia şi Spania, astfel încât să asigure mai multe şanse pentru dezvoltarea economică a judeţului şi, tot pentru aceasta, propune înfiinţarea a patru parcuri industriale în principalele oraşe bihorene, deoarece numai locurile de muncă pot asigura salarii pentru cât mai mulţi bihoreni şi la un nivel decent. În programul său, un loc important îl ocupă şi încurajarea agriculturii prin înfiinţarea unor centre de preluare a produselor de la cultivatori şi de la crescătorii de animale, precum şi prin stimularea agroturismului şi a meşteşugurilor populare.

Ajutor de la Guvern

- Cum veţi asigura finalizarea lucrărilor la Muzeul Ţării Crişurilor, în situaţia în care contractul cu firma Selina a expirat, iar fondurile CJ nu mai sunt suficiente?

- Contractul cu Selina are un act adiţional pentru continuarea lucrărilor, iar bani există. După ce Ministerul Dezvoltării ne va deconta lucrările plătite de Consiliul Judeţean ca avans pentru drumul de Padiş, vom putea plăti şi cele aproximativ 12 milioane de lei necesare pentru terminarea lucrărilor la Muzeu.

- Cum veţi finaliza DJ 763 Pietroasa-Padiş, unde constructorul MBS a executat 73% din lucrare, dar pretinde încă un milion de euro faţă de suma din contract pentru a acoperi scumpirea bitumului, iar termenul de încheiere este 25 august?

- Voi cere de urgenţă Ministerului Dezvoltării suplimentarea fondurilor, pentru a acoperi creşterile de preţuri la bitum şi carburanţi.

- Ce veţi face pentru modernizarea Aeroportului, având în vedere că fostul preşedinte Radu Ţîrle a obţinut acceptarea proiectului spre finanţare cu fonduri UE, dar nu şi banii aferenţi?

- Radu Ţîrle nu a obţinut finanţarea, aşa cum s-a tot lăudat. Banii care urmau să revină Aeroportului Oradea au fost deturnaţi în ultimele zile de guvernare PDL spre Constanţa. Odată ce Uniunea Europeană va suplimenta fondurile pentru aeroporturi, mă voi asigura că primele sume vor veni la Oradea. Vreau să deschidem două curse externe: pe direcţia Viena-Frankfurt şi pe directia Italia-Spania. De asemenea, vom încerca să accesăm şi alte fonduri europene, pentru a extinde capacitatea de transport cargo.

Cheia dezvoltării - locurile de muncă

- Ce idei aveţi pentru dezvoltarea economică a judeţului şi cum le-aţi pune în aplicare? Ce activităţi ar trebui încurajate şi cum veţi atrage investitori?

- Economia judeţului este un lanţ ale cărui verigi principale sunt industria, agricultura, turismul şi infrastructura. Vreau să facem cel puţin patru parcuri industriale lângă principalele oraşe din judeţ, pentru a ajuta la dezvoltarea afacerilor, la înfiinţarea a noi locuri de muncă şi la generarea de venituri la bugetele administraţiilor locale. Vreau să înfiinţăm hale de frig în cel puţin patru zone ale judeţului, pentru a colecta şi stoca produsele agricultorilor bihoreni. Voi căuta procesatori pentru produsele agricole provenite din Bihor şi voi încuraja producătorii prin acordarea de locuri speciale în pieţele din judeţ. Şi parcurile industriale, şi halele de frig, la fel ca drumurile judeţene sau ca Aeroportul, sunt parte din infrastructura pe care Consiliul Judeţean o poate asigura pentru dezvoltarea afacerilor, pentru a încuraja crearea de noi locuri de muncă şi a spori nivelul de trai al bihorenilor, pentru că numai locurile de muncă, cât mai multe, asigură salarii decente.

- Ce importanţă are, în programul dvs., dezvoltarea turismului?

- Bihorul trebuie să devină un magnet turistic. Avem un potenţial balnear foarte mare: Băile Felix, 1 Mai, Aleşd, Beiuş, Marghita şi Tinca. Dacă Felixul merge atât de bine, celelalte de ce nu ar putea să atragă turişti? Ştiţi că avem în Bihor 30% dintre peşterile României? Peştera Urşilor este destul de cunoscută, dar mai sunt multe altele foarte frumoase, pe care sunt sigur că mulţi turişti ar dori să le vadă. Apoi, avem munţi extraordinari, cu locuri unde e o adevărată plăcere să îţi petreci vacanţa. Multe sunt deja atracţii pentru bihoreni, dar trebuie să le facem cunoscute în ţară şi în lume. Eu cred că agroturismul este cheia şi pentru aceasta, iar noi îi vom ajuta pe bihoreni să îşi deschidă pensiuni. În plus, vom promova şi tradiţiile locale şi vom sprijini meşterii populari, pentru a creşte ucenici şi pentru a transmite mai departe obiceiurile străbunilor noştri. Satul bihorean are multe de oferit şi trebuie să profităm de acest avantaj, la fel ca şi de cel oferit de frumuseţile naturale ale judeţului nostru.

- Ce brand credeţi că ar trebui să aibă Bihorul?

- Am câteva idei, dar înainte de a face o propunere aş prefera să organizez o consultare publică, în primul an după alegeri. Un brand îl alegi pentru mult timp de acum înainte, aşa că bihorenii trebuie să poată să îşi spună cuvântul într-o astfel de problemă importantă. Şi, oricum, acolo unde sunt mai multe minţi, sunt cu siguranţă mai multe idei.

De la centura metropolitană la Autostradă

- Ce drumuri judeţene credeţi că merită reabilitate cu prioritate?

- Toate trebuie reabilitate cât mai repede, fie că sunt în administrarea CJ, fie că sunt în grija unor administraţii locale sau a autorităţilor naţionale. Vreau să avem de urgenţă în cât mai bună stare drumurile intens circulate, în special cele care leagă diferitele zone ale judeţului: Barajul Leş-Stâna de Vale, Şuştiu-Moneasa, Aştileu-Zece Hotare, Tileagd-Bratca-Bulz, Marghita-Tăşnad, Tinca-Olcea sau Salonta-Tinca-Holod. Şi realizarea centurilor ocolitoare ale oraşelor Aleşd, Beiuş, Ştei, Vaşcău şi Săcuieni este o prioritate pentru mine, aşa cum am demonstrat în toată activitatea mea de parlamentar, când am făcut demersuri în acest sens la Ministerul Transporturilor. Pentru acestea există deja proiecte, dar mă gândesc şi la Marghita şi Salonta. În plus, chiar dacă nu e în ograda Consiliului Judeţean, Autostrada Transilvania va fi în continuare o prioritate pentru mine, şi mă voi asigura că este şi pentru Guvernul Ponta...

- Cum veţi acţiona în ce priveşte întreţinerea şi deszăpezirea drumurilor? Veţi menţine împărţirea judeţului în sectoare, după modelul Ţîrle, pentru ca lucrările să fie făcute de mai multe firme, nu de una singură?

- Contractele actuale mai durează încă 2 ani, cel pentru deszăpezire, şi respectiv 3 ani, cel pentru întreţinere. La capătul lor vom face o evaluare a eficienţei acestui sistem şi vom decide, pe baza cifrelor, dacă el trebuie menţinut sau, dimpotrivă, schimbat.

- Cum şi pe ce teme vă gândiţi să colaboraţi cu Primăria Oradea?

- Eu şi Ilie Bolojan lucrăm foarte bine împreună de 12 ani şi vom continua la fel şi în următorii patru ani. Am discutat deja despre dezvoltarea Aeroportului, despre un posibil nou parc industrial în apropierea Oradiei, despre proiectul Aparegio, ca şi despre viitoarea centură metropolitană, care să lege întreaga Zonă Metropolitană de Autostradă. Vom avea de lucrat împreună şi la Etapa a II-a 2014-2020 a proiectului "Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor".

Funcţionarii pot simpatiza cu oricine, dar...

- Dacă veţi câştiga alegerile, pe cine aţi prefera ca vicepreşedinţi ai CJ?

- Nu am preferinţe personale. Tot ce mă interesează este să fie oameni harnici şi serioşi. Oameni care să se gândească la interesul bihorenilor, nu la cel personal, pe care să mă pot baza că îşi duc sarcinile la bun sfârşit, care să fie capabili să gândească evoluţia judeţului pe termen lung.

- Veţi schimba directorii actuali ai instituţiei, promovaţi de predecesorii Radu Ţîrle, Alexandru Kiss ori Ştefan Seremi?

- Nu obişnuiesc să judec oamenii după aparenţe. Voi analiza fiecare caz în parte. Mă interesează eficienţa şi priceperea lor. Dacă îşi fac treaba cu seriozitate, nu mă interesează opţiunile lor politice din afara programului de lucru.

- Ce politică intenţionaţi să adoptaţi pentru ca personalul CJ şi cel al instituţiilor subordonate să fie corect salarizat?

- Ca senator, am făcut o interpelare la fostul Guvern pentru amnistia fiscală, iar legea a trecut deja de Parlament, sper ca Băsescu să nu facă iarăşi figuri populiste şi să n-o promulge spre aplicare. Voi avea grijă ca fiecare angajat să fie recompensat după calitatea muncii prestate. În mod special, vreau ca specialiştii care lucrează la elaborarea de proiecte cu fonduri europene să îşi primească sporurile prevăzute de lege, pentru a fi motivaţi să obţină cât mai mulţi bani pentru dezvoltarea Bihorului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
aburit?
Bunicule esti adulmecat de aburii de alcool inca?nimeni nu a deturnat nimic.tu ai deturant doar niste spritzuri azi noapte si acuma ti se amesteca gandurile si grijile ca vei ramane un mahmurit in continuare!Drumuri judetene, aeroportul din Oradea, baraje si alte elemente de infrastructura au fost create sau reconditionate in ultimii 4 ani.vrem ca aceasta dezvoltare a judetului sa continue, nu sa ne transformam intr-un judet viticol sau intr-unul agricol pe malt si hamei!nu-l suport pe Popa,afara cu usl-istii!
Postat 04 Iunie 2012, 11:37 de Felicia
vreti monopol Selina si in judet brutelor??
Spurcatilor vreti sa faceti monopol Selina si in judet? nu va ajunge v-ati transformat intr-un concern constructor pe municipiul Oradea prin produrile, giratiile si restu cacaturilor care le-ati facut? acuma vreti sa * si de la judet? Lumea s-a trezit si s-a saturat de niste brute ca voi!!
Postat 04 Iunie 2012, 11:32 de Tiberius
comunistilor!!!!!
Tovarase oare simti fioru ca vei pierde presedentia CJ Bihor?? Ai umplut satele cu afise cu fata ta de puscarias, ai chemat forte divine iar acuma vii cu minciune de astea puerile?? Intelege batrane ca bihorul respira aer pdlist!!! Domnul Tirle va fi invigatorul, el va conduce CJ Bihor, el este singurul care poate face ceva in judetul asta. Doar nu om lasa conducerea CJ pe mana unui incompetent peste care au trecut anii, un comunist corupt care nu a facut nimic in viata asta!!! Succes domnule Tirle!!!
Postat 04 Iunie 2012, 11:29 de Ivan
For USL Bihor: Good luck and Go ahead! (II)
I. Cornel Popa: "Banii pentru Aeroport, deturnaţi de Guvernul PDL" 1. Un angajament necesar şi care trebuie transpus obligatoriu în realitate: Să nu mai faceţi/ciubucăriţi ca ei (PDL&UDMR)!
Postat 03 Iunie 2012, 14:18 de stefan
nulitati
pentru aducere aminte ,cand taricescu il avea ministru transporturilor pe orban la auostrada bombonel toti romani au fost dati afara si au adus turcaleti pe salarii exorbitante cca.8000 de euro tinand cont ca turcaleti nu stiau s-a scrie s-au s-a citeasca dl.popa dadea din colt in colt atunci FACEA LOBI PENTRU TURCALETI ,tot orban =popa au vorbit o zi intreaga la televiziunile romane si europene cand au incercat langa metro proiectul centuri oradene de 40 000 000 euro au umplut campul cu baraci si utilaje iar a doua zi au disparut tot decorul pnl utilaje +baraci astea nu se uita si sant niste mizilicuri tot un mega proiect demarat de popa cornel a fost marcarea gropilor in bihor cu spray portocaliu (cred ca pe fonduri europene ) ASTEA DA REALIZARI IN BIHOR .usl pnl, daca bani care iat-i bagat in benere si alte idiotenii puteati face drumul pana la BINS pe 4 benzi.PAREREA MEA.
Postat 03 Iunie 2012, 11:24 de un bihorean
For USL Bihor: Good luck and Go ahead!
I. ”Cheia dezvoltării - locurile de muncă” 1. Cheia stabilităţii într-un loc de muncă: o retribuţie decentă, funcţie de munca depusă. Locurile de muncă prost plătite, la salariu minim, este o soluţie puţin viabilă şi antiproductivă. 2. O măsură necesară: ridicarea salariului minim pe economie la 1,000 lei. Este o măsură care ar duce la creşterea productivităţii muncii, dar şi a consumului. Câţi dintre bravii politicienii bihoreni şi numiţii lor politici, ar lucra pe linie/la bandă, la actualul salariu minim pe economie?
Postat 03 Iunie 2012, 10:37 de stefan
:))
sper sa nu'l votati:))
Postat 02 Iunie 2012, 23:56 de www
pleaca din judet
unu+inca unul+unul mai mic=PARTIDUL STICLA DE FIER(usl)
Postat 02 Iunie 2012, 07:32 de vasile
minteneee mintene frumos
uitel pe CAPO DI TUTTI CAPPI visand la ziua in care oficial va fi presedinte al consiliului judetean savurandusi victoria doar cu tarie si cu multaa tarie ca doar dupa atatea minciuni si atacuri penibile in aceasta campanie merita sa se sarbatoreasca cu multa tarie
Postat 02 Iunie 2012, 07:31 de nicoale
Popa
Deocamdata cred ca Popa ar fi alegerea buna. Imi aduc aminte cand a facut lobby pentru autostrada Transilvania. Cred ca se va tine de cuvant.
Postat 01 Iunie 2012, 19:31 de Observer
HAI LA CONFRUNTARE TELEVIZATA
DE CE NU ARE CURAJUL SA MEARGA INTR=O CONFRUNTARE TELEVIZATA?
Postat 01 Iunie 2012, 18:36 de fellix
v-ati auzit vreodata?
V-am vazut la dezbatere la televizor ...oare cine v-ar putea vota sincer????
Postat 01 Iunie 2012, 18:19 de spectator
si proiectele dvs. care ar fi?
Tot am vazut ca aveti o gramada de proiecte in colaborare cu toata lumea! dar dumneavoastra ce veti face mai concret? Cred ca nu sunteti in stare sa faceti nimic!!!!
Postat 01 Iunie 2012, 18:16 de Gyula
esti un mincinos
Sa nu credeti acest personaj controversat si mincinos....
Postat 01 Iunie 2012, 18:14 de Teodora
mai poti?
Bai betivule, mai poti sa minti mult lumea????? Nu mai manipulati cetatenii!!! Cine esti tu sa iesi sa vorbesti de ce s-a facut la CJ in ultimii ani? Un NIMENI!!!! Ai stat ca un trantor si ai furat ani intregi si vii sa vorbesti acuma?
Postat 01 Iunie 2012, 18:10 de oradean
De data asta
De data asta merg pe mana lu Popa, dar numai de dragul lui Bolojan, ca Tarle prea l-a incurcat, de cele mai multe ori intentionat si in sens negativ. Pacat. Avea potential Tarle, dar s-a stricat acum la sf, cu trecerea la PDL si declaratiile de 2 lei care le-a facut.
Postat 01 Iunie 2012, 17:10 de Karoly
Haite de HIENE = USL si PDL
HAHAAAAHAHAH..la articolul despre Tarle sun numai comentarii de la USL iar la cel a lui Popa numai PDL. HAHAHAH...mai bine merg pe mana ungurilor ca de voi 2 haite de hiene ne-am dat cu totii seama in atatia si atatia ani!!!!!!!!!
Postat 01 Iunie 2012, 17:05 de ORADEA
CINE MINTE????????
dragi concetateni, comentariile dvs sunt contradictorii....eu sunt in deruta...pe care sa-l votez?
Postat 01 Iunie 2012, 17:04 de CORNELICA
cornelus
daca si vicepresedintii pe acre si-i doreste vor fi la fel de seriosi ca popa, atunci mai bine plecam cu totii din bihor. oricum, daca asta junge sef peste judet, sintem ca si morti
Postat 01 Iunie 2012, 16:29 de cornelus
de 1 iunie copilul popa spune lucruri trasnite
asta are minte de infant numai prostii vorbeste...sau incearca sa vorbeasca ca mai mult mormaie ...vai si amar daca o sa ajunga alcoolicu asta sa conduca judetul...jenant ca pnl are asa oameni
Postat 01 Iunie 2012, 16:06 de raducuuuu
,,,
asta ii candidatl din partea usl-ului? :)) se duce naibii munca lui Tarle cum se duce naibii si judetul.
Postat 01 Iunie 2012, 16:02 de daniel
bagam un det si iar un articol
cine ia scris raspunsurile astea ca nu era el in stare. cine il cunoaste stie la ce ma refer!
Postat 01 Iunie 2012, 15:56 de giani
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON