La doar o lună după ce a detonat o bombă nucleară, Coreea de Nord a lansat duminică dimineaţă o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune, în ciuda opoziţiei venite din partea comunităţii internaţionale.
"Racheta Kwangmyongsong a decolat de la Centrul Spaţial Sohae din regiunea Cholsan, provincia Phyongan de Nord la ora 9:00 ( 2:30, ora României), pe data de 7 februarie 2016. Satelitul a intrat pe orbita actuală la ora 9:09 ( 2:39, ora României, la 9 minute şi 46 de secunde de la decolare", a fost anunţul televiziunii de stat sud-coreene, citată de Digi24.ro.
Lansarea a stârnit imediat reacţii din partea Statelor Unite, Japonia, Coreea de Sud şi China, care condamnă evenimentul. Consiliul de Securitate al ONU se va reuni duminică de urgenţă, la cererea oficialilor de la Washington, Seul şi Tokyo.
Oficialii de la Tokyo şi Seul susţin că acţiunea Coreei de Nord nu este altceva decât testarea aceleiaşi tehnologii folosite pentru rachete nucleare. "Este absolut inacceptabil că au lansat această rachetă. Să lansezi o rachetă după ce ai făcut un test nuclear este împotriva rezoluţiei ONU", a reclamat premierul Japoniei, Shinzo Abe.
"Lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord reprezintă încă o acţiune menită să provoace şi să destabilizeze. Programul nuclear şi de rachete al Coreei de Nord reprezintă un pericol serios la adresa intereselor noastre, inclusiv la adresa securităţii unora dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri. Acţiunile necugetate trebuie să aibă consecinţe serioase", a declarat Susan Rice, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Barack Obama.
Racheta lansată duminică, numită Unha, adică Galaxie în coreeană, are o rază de acţiune estimată la 10.000 de kilometri, ceea ce înseamnă că poate ajunge pe coasta de Vest a Statelor Unite. Digi 24 mai arată că Phenianul nu are voie să facă teste balistice, acestea fiind interzise de sancţiunile internaţionale.
Lansarea rachetei vine la o lună după ce Coreea de Nord a realizat testul nuclear cu numărul patru. Oficialii comunişti spuneau atunci că a fost detonată o bombă cu hidrogen.
"Dacă Coreea de Nord continuă să ameninţe pacea, atunci se va ajunge la un război care se va rezolva foarte repede. La fel ca şi în alte războaie din acestea în care intervenţia nu e pentru a cuceri un teritoriu, ci pentru a schimba politica unui lider care e în afara tendinţei mondiale, după război vor apărea adevăratele probleme. Aşa că nimeni nu vrea să se încurce cu asemenea probleme. Şi atunci suntem la nivelul retoricii, în speranţa că sancţiunile economice vor sărăci şi mai mult ţara. Ajungem la concluzia că lansarea acestui satelit înseamnă înfometarea a un milion de oameni şi în condiţiile astea, vor avea şi ei o limită", a subliniat expertul în securitate Hari Bucur, pentru Digi24.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.