URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iunie 2023, 18:50

Tragedie la scăldat: Un băiețel a murit înecat în Crișul Negru, în Tinca (FOTO/VIDEO)

Tragedie la scăldat: Un băiețel a murit înecat în Crișul Negru, în Tinca (FOTO/VIDEO) Foto: ISU Crișana
Tragedie la scăldat: Un băiețel a murit înecat în Crișul Negru, în Tinca (FOTO/VIDEO) Foto: ISU Crișana
Tragedie la scăldat: Un băiețel a murit înecat în Crișul Negru, în Tinca (FOTO/VIDEO) Foto: ISU Crișana
Tragedie la scăldat: Un băiețel a murit înecat în Crișul Negru, în Tinca (FOTO/VIDEO) Foto: ISU Crișana
Tragedie la scăldat: Un băiețel a murit înecat în Crișul Negru, în Tinca (FOTO/VIDEO) Foto: ISU Crișana
Tragedie la scăldat: Un băiețel a murit înecat în Crișul Negru, în Tinca (FOTO/VIDEO) Foto: ISU Crișana
Tragedie la scăldat: Un băiețel a murit înecat în Crișul Negru, în Tinca (FOTO/VIDEO) Foto: ISU Crișana
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai multe echipaje de pompieri au pornit, joi după amiază, în căutarea unui băiețel de 10 ani dispărut în apele Crișului Negru, în zona străzii Câmpului din localitatea bihoreană Tinca. Inclusiv elicopterul SMURD survolează zona pentru a-l găsi.

”La ora 17.20, o apelantă a numărului unic 112, sesiza Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana“ al județului Bihor cu privire la faptul că un copil a fost văzut plutind în apele Crișului Negru, pe raza localității Tinca”, a anunțat purtătoarea de cuvânt a ISU, locotenent colonel Camelia Roșca.

Potrivit acesteia, echipajele de căutare - salvare acționează, la ora publicării acestei știri, cu 6 bărci pentru găsirea băiatului, în vârstă de 10 ani, iar elicopterul SMURD survolează zona.

„De asemenea, au fost contactați reprezentanții SalvaDrone pentru a asigura sprijin în misiunea de căutare a copilului, cu ajutorul dronelor”, a mai spus Roșca.

Aceasta a mai precizat că la locul indicat prin 112 de au fost mobilizate 8 echipaje de pompieri militari, dintre care 6 de căutare-salvare de la înec din cadrul Gărzii de Pompieri Tinca, Detașamentului de Pompieri Salonta și Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, un echipaj de pompieri scafandri și un echipaj de pompieri paramedici, precum și echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, alături de elicopterul SMURD.

UPDATE: Băiețelul a murit la scăldat

ISU anunță că băiatul nu a mai putut fi salvat. 

El a fost găsit de scafandri în adâncurile Crișului Negru.

„În jurul orei 19.30, după aproximativ două ore de căutări, copilul a fost găsit de scafandri, la o adâncime de circa 2.50 - 3 metri, însă din nefericire, băiatul nu a mai putut fi salvat, medicul prezent la fața locului declarând decesul acestuia”, a transmis lt. col. Camelia Roșca.

Băiatul era la scăldat în momentul în care a dispărut în Criș.

Foto/Video: ISU Crișana

Fiți cu băgare de seamă!

În context, pompierii atrag atenția, că, în pofida numeroaselor semnale de alarmă, anual, în perioda sezonului cald, la nivelul județului Bihor se produc tragedii “la scăldat”, victimele acestor nenorociri fiind, în multe cazuri, minore. 

„Tragem, din nou, un semnal de alarmă referitor la pericolul pe care îl implică ignorarea măsurilor specifice de prevenire a înecului, adresându-vă rugămintea de a supraveghea în permanență copiii aflați în apă sau în proximitatea acesteia, de a vă scălda și de a le permite copiilor să se scalde doar în locuri special amenajate pentru înot. De asemenea, vă recomandăm să nu intrați în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare și să evitați scăldatul solitar sau pe timp de noapte”, transmit pompierii.


Vezi mai jos celelalte sfaturi transmise de ISU:

Protejaţi viaţa copiilor dumneavoastră!

Potrivit reprezentanților Asociaţiei Profesionale a Salvamarilor din România: „o persoană care nu ştie înota şi care se află în apă peste înălţimea ei se va îneca nu în câteva minute, ci în maximum câteva zeci de secunde, iar după cinci minute petrecute sub apă, şansele de supravieţuire scad vertiginos”.

În scopul prevenirii unor astfel de evenimente nefericite, pompierii militari bihoreni recomandă părinților, bunicilor și tutorilor minorilor, respectarea următoarelor măsuri:

- Nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici ori în cadă;

- Urmăriţi continuu, comportarea copiilor în apă şi nu vă întoarceţi nici măcar o clipă cu spatele la aceştia pentru că cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature, chiar dacă ştiu să înoate;

- Echipamentele speciale pentru siguranţa înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea vor fi utilizate  de către copii sub atenta supraveghere a unui adult;

- Împrejmuirea piscinei personale cu un gard poate preveni accidente nedorite în rândul minorilor;

- Purtarea vestelor de salvare de către copii este o metoda eficientă de prevenire a unor astfel de  accidente;

- Explicaţi-le adolescenţilor pericolul la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate (râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante ori în locurile în care s-au produs anterior incidente: barajul de la Tileagd,  canalul colector de la Boiu, apele Crişului Repede, Crişului Negru, Lacul Sântion etc.), iar în cazul ieşirilor acestora „la scăldat” cu prietenii, stabiliţi de comun acord, o periodicitate şi o modalitate de contact.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pacat.
Si inca un lucru. In filme victimele inecului urla si se zbat inainte sa se scufunde. In realitate arareori victimele mai apuca sa faca zgomot asa ca trebuie sa fim cu bagare de seama la ce se intampla in jur cand suntem in orice apa unde mai sunt oameni.
Postat 09 Iunie 2023, 09:24 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON