URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
29 Martie 2023, 20:56

Copiii şi mărgelele: Câţiva elevi ucraineni creează figurine şi accesorii din mărgele la un atelier din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În fiecare zi de marți, timp de o oră şi jumătate, câţiva zeci de copii ucraineni, care au ajuns în Oradea împreună cu părinţii ori cu rudele lor după izbucnirea războiului din Ucraina, participă la un atelier în care creează accesorii şi figurine din mărgele de sticlă.

Voluntară la Caritas

Cursul a fost realizat la ideea refugiatei Ana Kubarova, originară din oraşul Herson, localitate care s-a aflat sub ocuparea ruşilor luni de zile anul trecut. "Am părăsit orașul în luna decembrie, printr-un convoi umanitar. Am ajuns în Bucureşti, iar apoi am ştiut că voi veni direct în Oradea, unde locuieşte o prietenă de-a mea, Ana Zaporojan (n.r. creatoare de bijuterii handmade)", a povestit refugiata.

Prietena din Oradea i-a căutat cazare și a ajutat-o să ia legătura cu Asociaţia Caritas Eparhial, sub care funcţionează Centrul de Informare şi Consiliere pentru Refugiaţi Oradea (CICRO). La sediul centrului, aflat pe strada Dr. Ioan Cantacuzino nr. 56, ucraineni de toate vârstele beneficiază de consiliere psihologică şi consiliere pentru obţinerea unor documente, precum permisul de şedere.

Din toamna anului trecut acolo s-a deschis şi un centru de tip after school unde copiii refugiaţilor participă la cursuri de dezvoltare a creativităţii, de limba română, engleză ori IT.

"Am vrut să fiu voluntară de la început şi le-am propus celor de la asociaţie să organizez cursuri de creat accesorii şi figurine din mărgele, care ajută copiii să îşi dezvolte imaginaţia, concentrarea şi atenţia la detalii. Aveam deja experienţa cursurilor predate la mai multe şcoli de Herson. Știam că asta îi va ajuta să mai uite de traumele prin care au trecut până au ajuns aici, într-o țară sigură", a mai povestit Ana Kubarova (în foto alături de copii).

Crocodili, iepurași şi pisici

Ideea sa a fost acceptată de conducerea Asociaţiei Caritas Eparhial şi, de câteva săptămâni, elevii de clasele primare şi gimnaziale participă la atelierul cu mărgele. Cursurile se ţin în fiecare marţi, de la ora 13. O oră şi jumătate este alocată elevilor din clasele gimnaziale, apoi vine rândul celor din clasele primare. 

BIHOREANUL a vizitat centrul, marţi, când micuţii din clasele I-IV înşirau pe aţa de pescuit mărgele multicolore de sticlă.

Între ei s-a aflat şi Irina Perciuc, o fetiţă originară din Kiev de numai 6 ani. "Până acum am făcut trei brăţări şi un crocodil. Îmi place să vin mereu aici pentru că îmi fac singură decoraţiuni. Iubesc acest oraş şi mă bucur că am venit aici cu mama", i-a spus, în ucraineană, Irina (foto) reporterului BIHOREANULUI, cu ajutorul Svetlanei, profesoara ei de limba română.

În aceeaşi sală se afla şi Aliona Duzhnikova, de 8 ani, care își folosea îndemânarea să creeze tot felul de animăluţe, inclusiv o pisică şi un crocodil. "Mi-am făcut mulţi prieteni aici şi îmi place să creez decoraţiuni. Vreau să vin mereu la atelier, aici mă joc, mă simt în siguranţă", a spus fetiţa, tot în ucraineană.

La atelier participă şi băieţi, între ei numărându-se fraţii Daniel (12 ani) şi Yri Antohi (11 ani). Ei au locuit într-un sat din zona Odesa, aproape de granița cu Republica Moldova, motiv pentru care știu multe cuvinte în limba română. "Faţă de prietenii mei eu am făcut şi o rățușcă. Apoi am făcut şi două brăţări, pe care le voi dărui mămicii şi surorii mele când ajung acasă, aici în oraș", a povestit Yri.

În următoarele săptămâni micuţii vor învăţa să realizeze lucrări şi mai complexe, inclusiv bonsai, corăbii, păpuşi ori bucheţele de flori făcute din sute de mărgele minuscule, cu diametrul de 1 sau 2 milimetri. 


Acest material a fost realizat cu ajutorul unei burse în cadrul proiectului "Educaţia media – instrument pentru creşterea abilităţilor de participare civică a adolescenţilor (faza 2) – Sprijinirea comunităţilor pentru a fi mai bine protejate de infodemie", implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în parteneriat cu UNICEF. Opiniile exprimate în acest articol aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia UNICEF.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON