URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
28 Martie 2023, 10:31

Copaci și stâlpi de telefonie, doborâți de vijelie în Bihor. În Oradea au fost mai multe intervenții ale pompierilor

Copaci și stâlpi de telefonie, doborâți de vijelie în Bihor. În Oradea au fost mai multe intervenții ale pompierilor (foto: arhivă ISU Crișana)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pompierii bihoreni au intervenit în noaptea de luni spre marți după ce mai mulți copaci au fost doborâți de vijelie, la fel și doi stâlpi de telefonie, în Oradea, Șinteu și Viișoara. De asemenea, vântul a desprins o bucată de tablă de pe acoperișul unei clădiri de pe strada Independenței din centrul Oradiei.

„Pompierii Detașamentelor 1 și 2 Oradea au acționat în municipiu, pe strada Zidarilor, pentru înlăturarea unui copac căzut pe un autoturism și pe carosabil, pe strada Mierlei, pentru degajarea unei bucăți de tablă desprinse de vântul puternic de pe acoperișul unei clădiri, pe strada Independenței, pentru îndepărtarea bucăților de sticlă spartă din ferestrele unei clădiri, care prezentau pericol pentru trecători, respectiv pe strada Sofiei, pentru îndepărtarea unui copac prăbușit pe carosabil”, a transmis marți lt. col. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana.

Echipajele Detașamentului de Pompieri Marghita au acționat în Viișoara, pentru degajarea a doi stâlpi de telefonie, iar pompierii Stației Aleșd au intervenit în Șinteu, unde au înlăturat un arbore doborât de vântul puternic pe carosabil.

ISU Crișana amintește că județul Bihor se află până în data de 28 martie, la ora 23, sub incidența unei atenționări meteorologice de cod galben de vânt puternic (zonele de deal și câmpie), respectiv a unei avertizări de cod portocaliu de viscol în zona de munte.

„În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor recomandă cetățenilor ca, pe timpul manifestării acestor fenomene meteorologice, să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt”, se arată în comunicatul pompierilor. 

Bihorenilor le este recomandat totodată să îndepărteze copacii sau ramurile uscate și să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care, pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.

„Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate. Nu în ultimul rând, recomandăm cetățenilor să anunțe imediat autoritățile, prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile”, se precizează în informarea ISU Crișana.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON