URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
01 Martie 2016, 17:59

Copaci mari pentru Oradea: Primăria pregăteşte plantările de primăvară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cum primăvara pare nerăbdătoare să vină, Primăria pregăteşte plantările de sezon. Până la finalul lunii aprilie, în oraş vor fi plantaţi 188 de copaci, fiecare de minimum 4 metri înălţime. Ei vor da oxigen mai mult şi umbră mult mai repede decât puieţii, dar au dezavantajul că sunt, evident, mai scumpi. Fondurile alocate de Primărie pentru plantări - 196.976 de lei - ajung doar pentru 188 de bucăţi.

Copacii vor trebui să aibă circumferinţa de minimum 26 cm la înălţimea de un metru de la sol, iar coroana formată pe măcar o treime din înălţime. De asemenea, ei vor trebui livraţi cu baloţi de pământ intact şi de o mărime corespunzătoare dimensiunii arborelui.

Cei mai mulţi dintre cei 188 copaci - mai precis 88 - vor fi platani. În oraş se vor mai sădi 20 de pruni negri, 19 arţari Crimson King şi 10 din soiul Flamingo, 13 scoruşi de munte şi câte 10 salcâmi japonezi, tei şi păducei. În fine, lista de plantări a Primăriei mai cuprinde şase peri ornamentali şi doi frasini. Copacii vor fi plantaţi în parcuri şi diferite zone verzi din oraş, dar şi de-a lungul unor străzi.

Licitaţia este în curs de adjudecare, iar firma care o va câştiga va trebui să ofere o garanţie de doi ani pentru fiecare puiet. De asemenea, tot timp de doi ani va uda şi va întreţine copacii plantaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
referendum
faceti referendum!
Postat 02 Martie 2016, 16:07 de pcr
citeste pana la capat
@Citizen: "Cum primăvara pare nerăbdătoare să vină, Primăria pregăteşte plantările de sezon. Până la finalul lunii aprilie, în oraş vor fi plantaţi 188 de copaci, fiecare de minimum 4 metri înălţime. Ei vor da oxigen mai mult şi umbră mult mai repede decât puieţii, dar au dezavantajul că sunt, evident, mai scumpi." "Licitaţia este în curs de adjudecare, iar firma care o va câştiga va trebui să ofere o garanţie de doi ani pentru fiecare puiet. De asemenea, tot timp de doi ani va uda şi va întreţine copacii plantaţi." Poate acum ai inteles si tu motivul pentru care e posibil sa fie mai scumpi ;) Se planteaza copaci mai mari ca sa nu asteptam inca cativa ani pana vor creste si firma care de la care se vor cumpara ii va uda si ii va intretine timp de 2 ani, lucruri care costa.
Postat 02 Martie 2016, 15:12 de hateretards
Scump.Un pic.
196.976 de lei pentru 188 copaci....??? Asta inseamna 1048 RON /copac. Cam scump.
Postat 02 Martie 2016, 13:55 de Citizen
etno?
Pioneza, ce mama naibii fumezi??
Postat 02 Martie 2016, 13:12 de hateretards
Abureli...
In 2015 s-au taiat aproape 700 de arbori, acum se planteaza 188! Motivul: nu sunt bani!!! Nu sunt bani pt. ca firmele de casa nu se implica, ,,nu li se merita". Dar si daca s-ar implica... de-abia te-ai strecura prin oras, ai zice ca esti in jungla... in cativa ani ti-ar trebui maceta sa razbesti.
Postat 02 Martie 2016, 06:16 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON