URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 22 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 10 mai 2024, Președintele României a promulgat un proiect de lege inițiat în 2023 de doi celebri parlamentari (Ion-Marcel Ciolacu și Nicolae-Ionel Ciucă), prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală, în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2012, 12:24

Cooperativa lu' tata: Şeful Consumcoop Salonta, dat pe mâna Poliţiei pentru delapidare şi abuz

Cooperativa lu' tata: Şeful Consumcoop Salonta, dat pe mâna Poliţiei pentru delapidare şi abuz AFACERI ÎN FAMILIE. Notarul Ioan Giurgincă şi topograful Cristian Marişcaş, patronul firmei Top Cris SRL, sunt vecini în acelaşi imobil, iar spaţiile închiriate de la Consumcoop au acelaşi nivel de finisaj şi aceeaşi destinaţie. Doar chiriile percepute celor doi de şeful cooperativei diferă: în timp ce notarul e taxat cu 1.850 lei pe lună, fiul lui "dom
Cooperativa lu' tata: Şeful Consumcoop Salonta, dat pe mâna Poliţiei pentru delapidare şi abuz FANE CONTRA. Propus a doua oară pentru excluderea din rândul membrilor Consumcoop, din cauza reclamaţiilor făcute împotriva preşedintelui Gheorghe Marişcaş, Ştefan Cătană (foto) nici nu se gândeşte să se dea dus. "El fură iar eu ar trebui să tac şi să plec? Nici gând! M-am judecat într-un rând cu el, mă mai judec o dată. Vom vedea care pe care!", spune el
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandal cu denunţuri şi şantaj la Consumcoop Salonta, societate cooperatistă profilată pe comerţ şi închirieri de spaţii imobiliare!

Preşedintele Gheorghe Marişcaş a fost dat pe mâna Poliţiei pentru delapidare şi abuz în serviciu de unul dintre membrii Consiliului de Administraţie, Ştefan Cătană, care îl acuză de cheltuirea nejustificată a peste 200.000 de lei din banii cooperatorilor, pe majorări de salarii, premii şi achiziţii fictive. Prins la înghesuială, Marişcaş a trecut la şantaj. I-a dat termen reclamantului ca în două săptămâni să-şi retragă plângerea, altfel îl exclude din cooperativă.

"Casa" băncilor

Consumcoop Salonta e una din cooperativele profitabile din judeţ. Deţinătoare a peste 14 spaţii comerciale în centrul oraşului, în care funcţionează sucursale bancare, birouri notariale şi magazine proprii, societatea a avut în 2010 o cifră de afaceri de peste 700.000 lei şi un profit de 90.000 lei. Din care, însă, la sfârşitul anului, pentru cei 17 membri cooperatori au rămas doar... 10.000 lei pentru dividende.

"E o sumă infimă, deci era normal să intru la bănuieli. Am cerut să mi se spună pe ce s-au dus banii. Răspuns n-am primit, deşi ca membru în Consiliul de Administraţie aveam dreptul să văd toate registrele. După o săptămână am fost exclus din cooperativă. Şi eu, şi soţia, şi mama. Motivul invocat era că suntem incompatibili, deoarece soţia mea avea o firmă care, cică, făcea concurenţă neloială cooperativei. O firmă care, în realitate, nu mai funcţiona de doi ani!", povesteşte Cătană.

Expertiza cu belele

Revoltat, omul a atacat în instanţă decizia Adunării Generale (AG) şi, în paralel, a depus o plângere penală împotriva preşedintelui Consumcoop, pentru delapidare şi abuz în serviciu. La sfârşitul anului trecut, Cătană a câştigat procesul civil, instanţa anulând dispoziţia prin care era exclus din cooperativă. Ancheta penală este, însă, în derulare. "Cercetările s-au prelungit pentru că s-a făcut o expertiză contabilă. Am primit şi noi concluziile, care au confirmat toate suspiciunile mele", spune Cătană.

Potrivit documentului, în perioada 2005-2010, Gheorghe Marişcaş şi contabila Violeta Negruţ şi-au votat unul altuia majorarea salariilor, şi-au acordat sporuri de vechime şi prime lunare, unele cât încă un salariu, în sumă totală de peste 140.000 lei. "Societatea nu a putut face dovada convocării tuturor membrilor Consiliului de Administraţie pentru perioada supusă expertizei, la şedinţe participând doar preşedintele şi contabila", se arată în expertiză.

Totodată, potrivit scriptelor, Marişcaş i-a închiriat fiului său un spaţiu la un tarif de trei ori sub preţul pieţei, prejudiciind cooperativa cu aproape 30.000 lei, şi a plătit 5.000 lei pe combustibilul şi reparaţiile necesare "unui mijloc de transport care nu este evidenţiat ca existând în patrimoniul societăţii". Alte 100.000 lei s-au dus pentru aşa-zise reparaţii curente şi întreţinerea sediului, un spaţiu cu două încăperi şi o toaletă, plus, în medie, 5.000 lei pe lemne în fiecare an, enorm pentru unica sobă de teracotă care încălzeşte locul nu mai mare decât o garsonieră.

Şantaj pe faţă

Strâns cu uşa şi pus sub învinuire, Marişcaş a pregătit o nouă excludere a lui Cătană săptămâna trecută, pentru următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie, programată în aprilie. "Zilele trecute, mi-a cerut să-mi retrag plângerea penală, că dacă nu, plec. Şi că pot să-l dau din nou în judecată, că nu-l interesează, că oricum nu pe banii lui se judecă, ci pe ai cooperativei. E şantaj curat! Da' nu cedez. Îi fac o nouă plângere", spune bărbatul, care a adus ca dovadă înregistrările unor discuţii purtate de el şi soţia sa cu Marişcaş chiar la sediul Cooperaţiei. În timpul discuţiilor, în mai multe rânduri chiar, Marişcaş condiţionează fără jenă rămânerea lui Cătană în societate cu retragerea plângerii penale depuse de acesta împotriva lui:

"Marişcaş: Lumea nu te vrea. (...) Trebuia să-ţi retragi plângerea, să-ţi tragi coarnele şi după aia toate erau bine. Nu ţi-ai tras nimic.
Cătană Florica: Exact, dacă-şi retrăgea plângerea, se întâmpla la fel.
Marişcaş: Două săptămâni, şi nu se întâmpla la fel (...) sută la mie că nu se întâmpla!
Cătană Florica: Atunci ne vrea lumea, dacă îşi retrage plângerea?
Marişcaş: Eram eu de partea voastră, şi alţii, şi alţii, era altceva..."

Reclamagiu

Interpelat de BIHOREANUL, preşedintele Consumcoop, Gheorghe Marişcaş, susţine că toate acuzele nu sunt decât invenţiile unui reclamagiu. "Întrebaţi lumea, e o minciună totul. Şi declaraţiile lui Cătană, şi expertiza cerută de Poliţie", zice bărbatul, pretinzând că sumele care îi sunt imputate sunt "aberaţii": "A pus expertul ăla de la el cât a vrut. Mie nu mi s-au cerut acte, nimic. O să cer contraexpertiză şi o să vedeţi că e aşa cum spun eu, iar Cătană îi doar un reclamagiu".

Marişcaş recunoaşte că a cerut din nou excluderea celui care-i stă ca un ghimpe în coastă, dar zice că nu ca răzbunare, ci "pe lege". "Soţia lui are o firmă, Rycmetal SRL, şi asta îi face pe amândoi incompatibili cu statutul de cooperator", spune preşedintele deşi, după cum a verificat şi BIHOREANUL, societatea respectivă nu le mai aparţine celor doi de anul trecut. Asta puţin contează, însă, la fel cum n-are importanţă nici că mai sunt şi alţi membri cooperatori aflaţi în situaţii similare, acţionari la alte societăţi comerciale, fie personal, fie prin rude apropiate. "Eu nu ştiu să fie şi alţii, că n-am verificat", spune Marişcaş. Păi şi normal, din moment ce respectivii nu-i pun beţe-n roate, ci "cooperează"...


CONCURENŢĂ
În două luntri

BIHOREANUL a descoperit cel puţin doi membri cooperatori ai Consumcoop Salonta care încalcă Legea 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea Cooperaţiei, lege ce le interzice cooperatorilor să fie acţionari sau asociaţi, personal sau prin intermediul rudelor de până la gradul III, în firme cu acelaşi obiect de activitate ca al Consumcoop.

Cel mai flagrant caz este al Anei Foltuţ, membru cooperator şi cenzor, care deţine părţi sociale în SC Cont Sal SRL, în plus fiind atât ea, cât şi soţul şi ginerele membri ai unei societăţi concurente, Salcoop Salonta.

Un alt cooperator cu firmă proprie este Florica Buda, unic asociat la SC Giulian Construct, al cărei soţ, Ioan Buda, este preşedinte la Cooperativa de Consum Avram Iancu, societate concurentă şi cu acelaşi obiect de activitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
maria
IN COOP CONSUM SALONTA SE FACE EVAZIUNE IN FIECARE UNITATE CU SPRIJINUL PRESEDINTELUI , SE VINDE MARFA LA NEGRU ,NU SE DAU BONURI FISCALE . DE EX. LA UNITEATEA DE ELECTRICE GESTIONARA BUMBA MARIA VINDE MARFA PE FIRMA EI ,,SC BUMSTAL SRL ,,CARE ARE PUNCT DE LUCRU FALS INREGISTRAT LA ORC ( PUNCTUL DE LUCRU FIIND UNDEVA PE CENTURA ORADEA O BOXA INCHIRIATA PT. DEPOZITARE DE SCULE :)) ) .
Postat 10 Octombrie 2013, 14:11 de bumba
multi au fost ...putini vor ramane
Actualul presedinte Mariscas impreuna cu contabila Negrut vor sa scape de cat mai multi membrii cooperatori pentru a se face stapani pe averea cooperativei .
Postat 10 Aprilie 2012, 11:04 de gigi
si cati au mai fost...........
cearta este pentru bani!. Baza materiala a Cooperativei care le aduce azi venituri a fost realizata si din contributia miilor de membri cooperatori care au fost \"uitati\" de cei care azi se cearta.
Postat 09 Aprilie 2012, 16:39 de mondragon
cine sunt sunt membrii cooperatori
.........stiati ca? ...din cca 9000 de membrii cooperatori cu parti sociale varsate pana in anul 1990, odata cu reorganizarea, \"onor\" conducerea actuala a uitat sa-i intrebe pe 98 % daca se retrag sau raman in Cooperativa. -au fost destui care au facut ceva pentru cooperativa si nici macar nu au fost inttrebati de actuala si in acelasi timp vechea conducere. Si asta e pacat! ...........in viata totul se plateste.(mai devreme sau mai tarziu!)
Postat 09 Aprilie 2012, 16:33 de potek
englezu
futui mama lui de fomist.....
Postat 30 Martie 2012, 18:24 de gabriel agoston
englezu
dai o cafa cind vin acasa......
Postat 30 Martie 2012, 18:19 de gabriel agoston
mr
nu te lasa catana!!!!!!!!!!pe banii tai fraierul ala face "burta" mare......englezu!!!!! hahahahahahahahahaha
Postat 30 Martie 2012, 18:18 de gabriel agoston
TE ASTEPT GHITUS!
MARISCAS GHEORGHE? UN BETIV SEMIANALFABET,FOST MACELAR CARE A AJUNS PRESEDINTE LA COOPERATIVA SALONTA COMPORTANDU-SE CA SI CUM ACEASTA AR FI MOSTENIRE DE FAMILIE
Postat 25 Martie 2012, 21:02 de Bals
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5756 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON