URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2021, 13:05

Contractul sau taxa! La Sălard, taxă anuală de 600 lei pentru localnicii care nu au contract pentru deșeuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a-i determina pe cetăţeni să încheie un contract de salubritate, o primărie din Bihor a introdus o taxă specială de salubritate. De la începutul anului 2021, în comuna Sălard, cu votul unanim al celor 13 consilieri, a intrat în vigoare o taxă de mediu pentru proprietarii care nu au încheiat un contract pentru colectarea deşeurilor cu RER Vest. "Ne dorim o comună curată", a explicat primarul Nagy Miklos.

Cuantumul taxei anuale este de 600 lei, ceea ce înseamnă că, defalcată pe luni, e de două ori mai mare decât serviciul prestat de RER Vest. "În medie, costul facturii de salubritate este de 25 lei. Taxa înseamnă un cost de 50 lei pe lună, adică dublu, pentru că am vrut să-i determinăm pe oameni să încheie contracte", a declarat Nagy.

Singurii scutiţi de plata taxei sunt bătrânii singuri, de peste 75 de ani. "Restul cetăţenilor, obligatoriu, ori au contract, ori plătesc taxa, pentru că gunoaie sigur produc. Dacă ne arată că au făcut contract, le anulăm taxa", a mai spus primarul.

Din cele aproximativ 2.000 de gospodării din comună, 1.300 au un contract încheiat cu RER Vest. După anunţarea taxei speciale, câteva zeci de cetăţeni au anunţat că preferă să plătească facturi de salubritate, aşa că reprezentanţii RER vor fi prezenţi în primăria comunei, în zilele de 28 şi 29 ianuarie, pentru a le încheia contracte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De la 100 lei anual de gospodărie, cât era până acum ...
... noua abordare selectivă a ridicat prețul la 300 lei/an/casă !?! Normal că locuitorii din Sălard s-au întrebat de ce s-a triplat prețul, la 300% ... că doar e vorba de aceeași cantitate de gunoi, iar prin selectare chiar mai puțin !?! Atunci ce s-a gândit acest primar, deștept ca bâta de dat în gard și după câini ... să-i pedepsească cu 600% la tarif pe recalcitranți. O clipă nu s-a gândit primarul de la Sălard că, în lipsa unui contract, RER nu va ridica niciun deșeu acolo unde se frează o astfel de situație. O clipă nu s-a gândit primarul să negocieze, în numele alegătorilor săi, o tarifare logică și cinstită cu operatorul !?! I-a trecut doar o urmă ușoară de retard prin minte, să încaseze 600 lei de fiecare familie de gospodari, cărora nici nu li se va ridica gunoiul de fapt ... și care vor procesa singuri, în curte, tot fe vor produce ca deșeu !?! Când vezi câtă noninteligență se adună la nivelul unor edili, cu asemenea cazuri și abordări prostești ... te întrebi dacă nu cumva ar trebui, la alegeri, să fie primiți numai cei "vacinați" un un minim de 100 la nivelul IQ !?! Asta ... cu condiția ca partidele să poată produce asemenea specimene rare de ființe umane, că altfel va trebui schimbat primarul (spre exemplu) pe bază de concurs !?!
Postat 15 Ianuarie 2021, 11:45 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON