URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 August 2020, 09:07

Consiliul Local pune la bătaie un milion de euro pentru atragerea de curse pe Aeroportul Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a aprobat vineri, cu unanimitate de voturi o schemă locală de ajutor de stat în valoare de un milion de euro pentru atragerea pe Aeroportul Oradea a unuia sau mai multor operatori care să crească conectivitatea aeriană a zonei.

Ajutor de la Primărie

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, companiile aeriene care vor opera la Oradea vor fi selectate de reprezentanţii Aeroportului în următoarele 45 de zile.

În procesul de selecţie aceştia vor lua în calcul numărul de destinaţii propuse pentru a fi operate, numărul de zboruri şi de destinaţii pe săptămână şi numărul de pasageri care va fi generat în termen de un an.

Ajutorul, în valoare de un milion de euro, dar nu mai mult de 800.000 euro pentru un operator, va fi acoperit din fondul de rezervă al bugetului local şi se va acorda direct beneficiarilor.

După cum BIHOREANUL a mai scris, schema de ajutor de stat a fost avizată de Comisia Europeană la sfârşitul lunii iulie, în baza unei decizii din 26 martie 2020 menită să sprijine companiile aeriene afectate de pandemia de COVID-19.

Din banii pentru spitale

Schema de ajutor de stat menită să atragă la Oradea măcar un operator low-cost care să asigure zboruri externe a fost aprobată cu unanimitate de voturi, dar nu fără comentarii. Având în vedere apropierea campaniei electorale, consilierii locali au devenit mai vocali.

Liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa, a întrebat cum va putea susţine municipalitatea schema de ajutor de stat dacă banii din fondul de rezervă al oraşului au fost deja împrumutaţi spitalelor orădene pentru a face faţă pandemiei de COVID-19. "Să înţeleg că unul dintre spitalele orădene a rambursat bugetului local parte din bani?", a întrebat Liviu Sabău.

Primarul Ilie Bolojan i-a răspuns sec. "Să înţelegeţi că s-a câştigat un proiect european, care la data alocării banilor către spitale nu aveam garanţia că va fi câştigat. Dacă cheltuielile făcute cu achiziţia de dotări pentru Unitatea de Primiri Urgenţe se decontează din bani europeni, aceşti bani ne rămân la dispoziţie", a răspuns primarul.

Ajutorul de stat oferit operatorilor care îşi vor relua sau deschide zborurile de pe aeroportul orădean va fi suportat din bugetul local şi va fi plătit în două tranşe cel târziu până la 31 martie 2021.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
deci pana la urma tot plateste UE cheltuielile spitalelor cu corona
farama de adevar
Postat 19 August 2020, 01:05 de unu
Conform legislației europene ...
... subvenționarea agenților economici este interzisă în lipsa unui regulament pe domeniul vizat și un sistem financiar aprobat la nivel guvernamental (MT+AMT) și apoi de către cel european (DGT+CE) !?! Abia aștept să-i văd pe liberalii municipalității orădene, bâlbâindu-se pe subiect, când vor începe să bată la "înaltele porți".
Postat 16 August 2020, 12:08 de CrisDumi
Mediul de afaceri?
A consultat cineva din primarie, vreun reprezentant ai multinationalelor, din parcul industrial de exemplu, pe acest subiect? (se stie ca majoritatea au management strain + specialisti adusi de afara periodic sau care sunt permanent in aceste fabrici). Una e sa asiguram curse low cost valorilor care merg "afara" la produs sau capsunarilor si alta e sa gandim aceste curse in functie de cei care aduc "plusvaloare" in acest oras.
Postat 16 August 2020, 08:43 de oradeanbihor
Trebuie luat in calcul
De unde provin investitori din Oradea-judet , care sunt cele mai bune legături, interesul Orădenilor și bihorenilor, dar și județele limitrofe pt destinații ( pot sa spun că pe Londra din Debrecen 60-80% sunt Români din care 50% bihoreni, din restul de 50% care sunt din județele limitrofe, 30% ar veni pe Oradea ). Potențialii investitori. Mi-aș dori că Oradea sa se transforme într-un aeroport de escală, dar asta presupune o investiție de ce-l puțin 700 milioane euro.
Postat 15 August 2020, 23:58 de Sandu2100
curse spre FR, GER, UK si SPA - urgent
trebuie curse spre Lyon, Memmingen, UK si Spania la alegere/vot orasele mai solicitate din ultimele 2 tari. urgent.
Postat 15 August 2020, 23:20 de roger
....
Stimate doame/domni. Stirea e veche. S-a mai anuntat pe site. (si dumneavoastra faceti referire) S-a schimbat ceva? Ca nu gasesc nimic nou, doar o repetare. Se poate sa avem informatii mai detaliate? Un copy-paste + 2/3 cuvinte in plus nu cred ca e stire. Ex: daca s-au contactat conpanii aeriene, care, eventuale raspunsuri din partea caestora? O abordare de genul acesta poate duce la transparenta, o concurenta corecta si o atentie la banu' european.
Postat 15 August 2020, 20:38 de Christa
Model de bune practici
Oradea are o aplicatie unde cetatenii pot face sesizari,reclamatii:Oradea City Report.Mai deunazi un cetatean a facut o propunere:"Ar fi posibil ca primaria,sau ADP sa monteze in fiecare parc din oras cate un dozator cu gel dezinfectant,bineinteles reincarcat periodic,zilnic.? Copiii interactioneaza fara oprelisti iar multe parcuri nu au nici macar o cismea,o tasnitoare,un robinet,o chiuveta... Multumim domnului primar,in el e speranta ca ar putea rezolva aceasta mica problema de igiena publica si securitate biologica." Dupa vreo saptamina,vine si raspunsul:"Respinsa - oradea city report este o aplicatie pentru a sesiza disfuctionalitatile retelelor publice existente pe raza municipiului oradea. pentru alte probleme (investitii, protectia mediului, constructii, sugestii, propuneri,etc), va rugam sa trimiteti cerere scrisa sau electronica pe www.oradea.ro / e-petitii, primarie@oradea.ro. multumim pentru intelegere!".Asa se explica de ce nu sunt bani pentru spalari stradale,dezinfectii,dezinsectii,deratizari.Banii se duc pe avioane...
Postat 15 August 2020, 13:09 de excalibur
Un milion de euroi șpagă pentru operatori low-cost !?!
Consiliul local ar putea, pe acest principiu, să cumpere pe banii ăștia niște bilete la Loto și la Noroc. Că e mai sigur pe termen mediu și lung. O să vină unul sau doi operatori și o să ia banii, după care peste doi-trei ani va fi iar gol aeroportul !?! Dacă vor fi clienți se va zbura cu ei, dar dacă nu ... înseamnă că te joci cu banii și nervii orădenilor, care nu au mare lucru de oferit operatorilor.
Postat 15 August 2020, 12:31 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON