Consiliul Local a aprobat vineri, cu unanimitate de voturi o schemă locală de ajutor de stat în valoare de un milion de euro pentru atragerea pe Aeroportul Oradea a unuia sau mai multor operatori care să crească conectivitatea aeriană a zonei.
Ajutor de la Primărie
Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, companiile aeriene care vor opera la Oradea vor fi selectate de reprezentanţii Aeroportului în următoarele 45 de zile.
În procesul de selecţie aceştia vor lua în calcul numărul de destinaţii propuse pentru a fi operate, numărul de zboruri şi de destinaţii pe săptămână şi numărul de pasageri care va fi generat în termen de un an.
Ajutorul, în valoare de un milion de euro, dar nu mai mult de 800.000 euro pentru un operator, va fi acoperit din fondul de rezervă al bugetului local şi se va acorda direct beneficiarilor.
După cum BIHOREANUL a mai scris, schema de ajutor de stat a fost avizată de Comisia Europeană la sfârşitul lunii iulie, în baza unei decizii din 26 martie 2020 menită să sprijine companiile aeriene afectate de pandemia de COVID-19.
Din banii pentru spitale
Schema de ajutor de stat menită să atragă la Oradea măcar un operator low-cost care să asigure zboruri externe a fost aprobată cu unanimitate de voturi, dar nu fără comentarii. Având în vedere apropierea campaniei electorale, consilierii locali au devenit mai vocali.
Liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa, a întrebat cum va putea susţine municipalitatea schema de ajutor de stat dacă banii din fondul de rezervă al oraşului au fost deja împrumutaţi spitalelor orădene pentru a face faţă pandemiei de COVID-19. "Să înţeleg că unul dintre spitalele orădene a rambursat bugetului local parte din bani?", a întrebat Liviu Sabău.
Primarul Ilie Bolojan i-a răspuns sec. "Să înţelegeţi că s-a câştigat un proiect european, care la data alocării banilor către spitale nu aveam garanţia că va fi câştigat. Dacă cheltuielile făcute cu achiziţia de dotări pentru Unitatea de Primiri Urgenţe se decontează din bani europeni, aceşti bani ne rămân la dispoziţie", a răspuns primarul.
Ajutorul de stat oferit operatorilor care îşi vor relua sau deschide zborurile de pe aeroportul orădean va fi suportat din bugetul local şi va fi plătit în două tranşe cel târziu până la 31 martie 2021.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.