URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 22 OCTOMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Un eveniment unic în viaţă, care ar fi trebuit să rămână pe veci în memoria tinerilor căsătoriţi, s-a transformat într-un coşmar. Mi-am imaginat cum trebuie să fi gândit protagoniştii nunţii de pomină care s-a lăsat cu percheziţii la fostul comisar şef Eugen Boc şi cu Covid la nora acestuia.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Obsesia asta a multora, că presa face și desface lucruri la modul absolut, mi-a amintit de o întâmplare relatată cândva de Ilie Bolojan, care nu văd de ce n-ar fi cunoscută acum de toată lumea. S-a întâmplat, acum câțiva ani, ca primarul Oradiei să fie convocat la o discuție de șefii Consiliului Județean, Pasztor Sandor și Ioan Mang, pentru a discuta, cu ziarul BIHOREANUL pe masă, anumite articole...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu ştiu ce şanse rămân, după ultima decizie a Curții Constituționale, ca alegerile legislative să fie la termen, aşa încât actualii parlamentari să nu-şi depăşească mandatele constituţionale. Deşi, potrivit Constituţiei, prelungirea acestora e posibilă doar în anumite condiţii (stare de război, de calamitate, de urgenţă) care, slavă Domnului, nu există, CCR a ajutat din nou PSD, dornic ca scrutinul, cu orice preţ, să aibă loc cât mai târziu.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Alegerile interne în PNL Bihor au murit, s-a votat fără comentarii lista impusă de șefu'. Desființarea competiției interne într-un partid poate fi catalogată drept aroganță bazată pe putere și, adeseori, este primul pas către pierzanie. Nu comentez lista lui Bolojan și nici competențele membrilor ei, care sunt convins că se vor descurca în Parlament, ci doar moartea unui principiu simplu, însă esențial, care stătea cândva la baza funcționării partidelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre rezultatul alegerilor locale?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul administrativ prevede ce drepturi și ce obligații au consilierii locali și județeni, primarul, viceprimarul și președintele consiliului județean. Iată care sunt acestea...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt meningita leptospirotică, sindromul hepatorenal, manifestări hemoragice limitate sau grave şi insuficienţa renală.
10 Iunie 2020, 13:41

Colacul de salvare: Primăria Oradea pregătește o schemă de ajutor de stat pentru industria ospitalității

Colacul de salvare: Primăria Oradea pregătește o schemă de ajutor de stat pentru industria ospitalității VREMURI GRELE. În prima săptămână de la redeschiderea teraselor, vânzările au fost dezastruoase. "Vindem cam 30% faţă de cea mai proastă zi de până acum. Limitarea la patru a persoanelor care pot sta la o masă este o greşeală. Dacă două cupluri vor să iasă în oraş sunt obligate să îşi lase copiii acasă, iar dacă vrei să ieşi cu prietenii trebuie să alegi cu care", spune proprietarul unei terase din zona centrală
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hotelurile, restaurantele şi cafenelele au fost închise la jumătatea lunii martie, încă din primul articol al primei Ordonanţe Militare. Pierderile acumulate de atunci sunt atât de mari încât relaxarea restricţiilor anunţă o criză fără precedent.

"Ştim prin ce trece sectorul HoReCa. Lucrăm la o schemă de ajutor de stat. Primele măsuri vor fi supuse săptămâna aceasta aprobării Consiliului Local", promite primarul Ilie Bolojan.

"Oradea nu va face excepţie..."

"Staţi acasă!". Îndemnul preşedintelui Klaus Iohannis, întărit prin ordonanţe militare succesive, a tras obloanele peste tot ce înseamnă HoReCa, adică hoteluri, cafenele şi restaurante. După două luni şi jumătate de aşteptare, pe 1 iunie, în ciuda ploilor abundente, terasele din centrul oraşului au fost pline de orădeni.

"A fost plin, dar nu îmi fac iluzii. Mă aştept ca numărul clienţilor să scadă. Oamenii ori că nu vor mai avea joburi, ori că vor rămâne fără ajutorul de şomaj, ceva cred că va fi. Bucureştiul, Clujul, Timişoara se plâng deja de lipsă de clienţi, Oradea nu va face excepţie", spune managerul localului Ristretto din Piaţa Unirii, Linda Şereş.

Dacă terasele centrale, din Piaţa Unirii, Republicii ori Vasile Alecsandri erau încă pline, la periferie se pregătea criza. "În prima zi a mai fost lume, apoi clienţii s-au rărit. Lucrăm la 30% - 40% din capacitate", spune Paul Pantea, administratorul localului Cireşica.

Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât vânzările au scăzut, pe fondul reducerii numărului de mese pentru păstrarea distanţei sociale şi a limitării la patru a numărului de comeseni, în schimb cheltuielile au crescut odată cu obligativitatea achiziţiei de dezinfectanţi, măşti şi mănuşi pentru angajaţii teraselor....

"Lumea se teme"

managerul hotelului Ramada, Romeo IonescuHotelierii o duc şi mai greu. Deşi majoritatea şi-au reluat activitatea în a doua jumătate a lunii mai, turiştii nu se prea înghesuie. "Lumea se teme să circule, aquapark-ul de care întrebau majoritatea turiştilor este închis, firmele din parcurile industriale nu şi-au dat încă drumul, ca să vină delegaţii... Până acum, încasările sunt la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar luna iunie se anunţă slabă", spune managerul hotelului Ramada, Romeo Ionescu (foto).

Un studiu al Organizaţiei Mondiale a Turismului confirmă prăbuşirea fără precedent a industriei de profil. Spre exemplu, dacă prima epidemie SARS din 2004 a provocat o diminuare cu 0,4% a turismului internaţional, iar criza economică din 2009 a generat o reducere de 4%, măsurile de izolare impuse de pandemia Covid-19 au dus la o scădere de 30%!

În Oradea, după ce numărul turiştilor a crescut în ianuarie cu 31%, la 16.597 de vizitatori faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în martie, odată cu impunerea restricţiilor de circulaţie, cazările au scăzut cu 90%. Hotelierii locali estimează pierderi de peste 70% faţă de prima jumătate a anului trecut şi nu cred într-o relansare accelerată a industriei de profil. "Revenirea va fi lentă şi va dura cel puţin doi ani", estimează un specialist.

Schema cu ajutorul

primarul Ilie Bolojan Pentru a sprijini sectorul HoReCa, primarul Ilie Bolojan (foto) ia în calcul implementarea unei scheme de ajutor de stat. Consiliul Local a însărcinat conducerea Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) să caute soluţii pentru sprijinirea industriei ospitalităţii. "Primele măsuri vor fi supuse aprobării în şedinţa extraordinară din această săptămână", spune edilul.

Numit pompos "schemă de ajutor de stat", pachetul va cuprinde facilităţi oferite tot din plan local care trebuie însă aprobate la nivel de UE. "Schema are un furnizor - autoritate publică, şi un beneficiar - agent economic. Între ei se naşte o relaţie financiară, de scutire de la plata unor taxe ori a altor sume datorate autorităţii sau, dimpotrivă, de sume plătite de autoritate agentului cu titlu de subvenţii. Acestea trebuie aprobate de Comisia Europeană, pentru că pot distorsiona piaţa liberă", explică directorul economic al municipalităţii orădene, Eduard Florea.

Pariul pe turism

Cunoscut ca având "arici la buzunar", primarul Bolojan nu agreează scutirea operatorilor de impozitele pe clădiri. Cum şi Primăria duce lipsă de bani, edilul ar accepta cel mult decalarea primului termen de plată din 30 iunie până la sfârşitul anului.

Măsura este de înţeles. După mai bine de două luni în care nu a încasat niciun leu, Ramada, spre exemplu, va avea dificultăţi să plătească în următoarele două săptămâni impozite de circa 60.000 euro, iar DoubleTree by Hilton sume de încă o dată pe atât.

directorul APTOR, Mihai Jurca Neoficial, edilul şi-ar dori o schemă care să implice mai mult atragerea de turişti decât acordarea de facilităţi fiscale. "Turiştii cazaţi la Oradea mai mult de 48 de ore ar putea beneficia de gratuităţi pe transportul în comun al OTL, intrări gratuite la muzee ori grădina zoologică şi altele", spune directorul APTOR, Mihai Jurca (foto).

Se caută operator!

Jurca a refuzat să dezvăluie, deocamdată, schema de ajutor de stat care va fi prezentată Consiliului Local. BIHOREANUL a aflat, însă, că aceasta va viza inclusiv atragerea unui operator aerian, pe cât posibil low-cost, care să aducă turiştii la Oradea.

Anul trecut în oraş au venit doar 236.793 turişti faţă de 250.395 în 2018, când Oradea avea zboruri internaţionale, deci ţinta este clară: o "punte" aeriană ar încuraja inclusiv turismul de business, crescând atractivitatea oraşului în ochii investitorilor şi ajutând firmele.

În plus, hotelierii îşi mai doresc, printre altele, lansarea unei campanii naţionale de promovare a oraşului ca destinaţie turistică de city-break şi chiar de creştere a perioadei de şedere a turiştilor în zonă, prin punerea în valoare a potenţialului zonei montane ori a staţiunii Băile Felix. Creşterea numărului de turişti şi a perioadei de şedere ar crea beneficii în lanţ, pentru că ar însemna mai mulţi clienţi pentru localuri, magazine, taximetrişti, producători de alimente şi altele.

Pachetul de măsuri nu va crea neapărat noi locuri de muncă, dar măcar va încerca salvarea celor deja existente. Ceea ce nu e puţin...


"Cum nicăieri în ţară nu se organizează evenimente, Oradea ar putea atrage turişti mai uşor. Atuurile sunt multe: oraşul are o arhitectură unică, obiective turistice, restaurante de calitate şi a demonstrat că poate lupta cu Covid-19, astfel că turiştii vor fi în siguranţă"

Mihai Jurca


MĂCAR SĂ NU PIARDĂ!
Băile Felix, revenire timidă

 directorul complexului President, Dumitru FecheteO eventuală schemă de ajutor de stat va ajuta nu doar Oradea, ci şi localităţile învecinate. Săptămâna trecută, în staţiunea Băile Felix, cu o capacitate de 7.000 de locuri de cazare, abia dacă erau 40 de turişti. "Oamenii ar veni, dar nu câtă vreme piscinele sunt închise. Nu poţi face turism balnear fără apă", spune directorul complexului President, Dumitru Fechete (foto).

În cele două luni şi jumătate de suspendare a activităţii, complexul a avut pierderi de circa 3 milioane lei. Gaura creşte în fiecare zi, în condiţiile în care nici redeschiderea ştrandurilor, promisă pentru 15 iunie, nu este o garanţie că situaţia va reveni la normal. "Revenirea se va face timid. Turismul nu este o maşină, să-i dai cheie şi să pornească", spune Fechete, precizând că anul acesta hotelierii încearcă nu să facă profit, ci să îşi limiteze pierderile.

La rândul său, conducerea SCT Felix a rechemat pentru săptămâna aceasta o parte a personalului din şomaj tehnic. "Dacă reuşim să deschidem pe 15 iunie, vom avea un grad de ocupare de circa 30%. Vom lucra tot pe pierderi, dar măcar vor fi mai mici", spune directorul SCT Felix, Florian Serac. Vestea bună este că 80% dintre clienţi şi-au reprogramat sejurul şi nu au renunţat la vacanţă. Deci premisele unei reveniri există...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
...
Mai ales cei legați la primărie, gen Popa la Lords sau Gramar Sas la Bridge.
Postat 10 Iunie 2020, 17:58 de oradeaveche
sorin
se deschid piscinele din 15 ce ati pierdut ? din 15 iunie incepe sezonul an de an. Iar anii precedenti va laudati cu grad maxim de ocupare unde s banii ca investitii nu prea sunt . de evaziunea fiscala nici nu mai pomenim. Fechete asta zicea la ineputul pandemiei ca nu ar trebui inchis President atata vreme cat nu sunt cazuri de Covid in Romania. Cica nu Vor hotelierii sa faca profit !!!
Postat 10 Iunie 2020, 15:20 de oradea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1135 RON
  • 1 EUR = 4.8737 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON