URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2014, 18:59

Consiliul Local a aprobat finalizarea podului Dragoş Vodă prin negociere directă cu Construcţii Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deliberativul local a hotărât marţi finalizarea lucrărilor la podul Dragoş Vodă prin negociere directă cu firma Construcţii Bihor.

Decizia a fost luată în opoziţia grupului de consilieri UDMR, care au votat "împotrivă", în vreme ce reprezentanţii PDL au preferat să se abţină de la vot pentru a nu exista discuţii că au promovat interesele preşedintelui filialei Bihor, Gavrilă Ghilea, acţionarul majoritar al Construcţii Bihor.

Consilierul Ritli Laszlo a atras atenţia că atribuirea directă a lucrării depăşeşte cadrul legal al Ordonanţei 34 din 2006 privind achiziţiile publice, care prevede că achiziţiile de bunuri ori servicii se fac prin diferite forme de licitaţie sau negocieri cu mai mulţi candidaţi.

"Propunerea mea este să alegeţi o altă procedură, care să permită o concurenţă reală, şi să ne permită cea mai bună ofertă tehnică şi de preţ", a cerut Ritli.

În replică, primarul Ilie Bolojan a spus că negocierea directă cu firma Construcţii Bihor, care a construit deja jumătate din pod, se impune atât din raţiuni care ţin de garanţia construcţiei cât şi pentru a garanta un preţ cât mai mic.

"Noi avem acum un tablier metalic pe care l-am preluat şi care trebuie montat într-o anumită poziţie pe structura existentă, peste care se pune apoi armătura şi se toarnă beton pentru a obţine o structură rigidă. În cazul în care, lucrând cu doi constructori, la final lucrarea va fi necorespunzătoare, va fi foarte greu să stabilim a cui este răspunderea", a spus primarul.

Bolojan a mai spus că negocierile pe marginea costurilor lucrărilor se vor purta la preţurile plătite în 2011 la construirea podului Sovata. "Nici într-un caz nu ne va costa mai mult betonul ca la podul Sovata. Dacă nu vom cădea de acord prin negociere la aceste tarife, facem licitaţie şi gata. Am prefera însă această formulă pentru a economisi timp faţă de organizarea unei licitaţiii", a spus edilul.

Potrivit expertizelor comandate de municipalitate, valoarea lucrărilor rămase de executat este de circa 1,3 milioane euro, inclusiv TVA. Noul pod va avea două benzi de circulaţie, pe o lungime de 81,45 metri liniari şi lăţime de 12,65 metri liniari, cu trotuare pe ambele părţi, cu lăţimea de 1,5 metri fiecare. Partea carosabilă se extinde pe o lăţime de 7,80 metri.

"Să fie preţul cel mai mic!"

Tot marţi, a fost adoptat şi proiectul de hotărâre privind concesionarea unei suprafeţe de 10.000 metri pătraţi de teren unei firme dispuse să construiască în strada Ceyrat un aşezământ destinat persoanelor vârstnice cu nevoi speciale şi cazuri care necesită îngrijiri speciale, paliative şi Alzeimer.

Potrivit proiectului de hotărâre, câştigătorul licitaţiei, care va porni de la un preţ de 6 euro pe metru pătrat, va trebui să se oblige să pună la dispoziţia municipalităţii 10 locuri din cele circa 70 prevăzute, la care tariful să fie de 50% faţă de cel aplicat celorlalţi pacienţi.

"Decât să cerem 10 locuri la jumătate de preţ, mai repede să facem un punctaj şi să punctăm în plus pe cei care cer cel mai mic preţ. Licitaţiile aşa se fac", a cerut consilierul Eric Huszar. Alesul şi-a argumentat poziţia afirmând că aşa municipalitatea va ajuta nu doar cele zece persoane desemnate de ASCO ci toţi orădenii care au nevoie de serviciile unui astfel de spital.

În replică, viceprimarul Ovidiu Mureşan a spus că municipalitatea se confruntă cu un val de solicitări din partea unor persoane cu nevoi speciale pe care nu are cum le ajuta. "Nu avem în momentul de faţă nici un fel de soluţii pentru persoanele cu nevoi speciale. E bine să păstrăm această clauză pentru că ne-ar permite să găsim soluţii rapide la probleme disperate", a spus viceprimarul.

În final, după discuţii prelungite, hotărârea a fost adoptată la limită, tot cu 18 voturi din partea grupului PNL şi PSD, în opoziţie cu democrat liberalii, care au votat împotrivă, şi udemeriştii, care au preferat de această dată să se abţină de la vot.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
bun
Ghilea sivem...esti pe lista....celor care vor urma...crede-ma...bolovanu ...cireasa de pe tort....
Postat 30 Aprilie 2014, 15:32 de zita
Hahaha
Ghilea a primit lucrarea!!!!
Postat 30 Aprilie 2014, 08:13 de gheorghe@sandor
Cum aruncam noi banii !
La ce mai tinem armata asta de procurori?! Diicot, dna, parchet de pe langa judecatorie, tribunal, curte de apel, inalta curte.... Pe mine m-a haituit primaria pt. cativa lei, oricum, sub o suta si pe directorii din primarie, in frunte cu biraul ii ,,iarta" de 500.000 de euro! Nu bine au ,,terminat" cu podul macho ca a venit amenda! Au evoluat, de la 500.000 la 33 de milioane! Zilnic auzim/citim/vedem cum ne fura pe fata! Si nimeni nu iese in strada! Un popor de oi va fi condus de lupi...
Postat 30 Aprilie 2014, 06:14 de ionel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON