URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2024, 15:45

Consiliul Județean Bihor se laudă cu o nouă premieră pentru România: achiziții centralizate de produse pentru toate instituțiile subordonate

Consiliul Județean Bihor se laudă cu o nouă premieră pentru România: achiziții centralizate de produse pentru toate instituțiile subordonate foto generic, sursa cleankasa.eu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Administrația județeană din Bihor a anunțat, joi, că a „lansat primele licitații din România derulate prin Unitatea Centralizată de Achiziții Publice (UCA)”, fiind vorba despre produse pentru toate cele 20 de instituții care funcționează în subordinea sa, în scopul de a obține prețuri cât mai mici. Primele licitații vizează achiziția de produse de birotică și pentru curățenie, în valoare estimată de maximum 12,7 milioane lei.

O primă licitație vizează achiziționarea de produse/articole de papetărie și birotică, valoarea estimată a acestora fiind cuprinsă între 4,215 milioane lei și 4,680 milioane lei, iar termenul pentru depunerea ofertelor este până la 9 aprilie 2024.

A doua licitație este împărțită în două loturi, unul pentru „produse de îngrijire și curățare a clădirilor/facilităților, inclusiv articole igienico-sanitare din hârtie, de uz general”, iar celălalt pentru „produse de îngrijire și curățare a clădirilor/facilităților de uz general care conțin substanțe biocide”, valoarea totală estimată fiind cuprinsă între 7,260 și 8,087 milioane lei. Termenul pentru depunerea ofertelor este 10 aprilie 2024.

Produsele se achiziționează pentru CJ Bihor și 20 de instituții subordonate, precizează administrația județeană.

„Principalul avantaj al acestor achiziții centralizate este că vom economisi bani pentru funcționarea aparatului propriu și a instituțiilor subordonate. Astfel, banul public va fi cheltuit eficient și vom uniformiza și standardiza achizițiile. Bunurile care asigură funcționarea zilnică a instituțiilor sunt achiziționate la o calitate și la prețuri mai bune’’, a transmis Călin Gal, vicepreședinte al CJ Bihor.

Compartimentul UCA funcționează în cadrul CJ Bihor din 27 iulie 2023 și are un angajat, fiind înființat printr-o colaborare dintre administrația județeană și Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice, cu scopul de a derula proceduri de licitații pentru autoritatea județeană și instituțiile subordonate acesteia.

Avantajele funcționării UCA sunt reducerea cheltuielilor generate de achizițiile publice, profesionalizarea personalului implicat în derularea achizițiilor, reducerea riscului de fraudare a procesului de achiziție publică prin diminuarea riscurilor și a fenomenului de corupție, acces facil pentru toți operatorii economici interesați de participarea la astfel de proceduri de achiziție, asigurarea unor servicii de calitate pentru obținerea unor contracte avantajoase din punct de vedere economic și calitativ pentru autoritățile contractante, îmbunătățirea capacității administrative și creșterea gradului de transparență în derularea procedurilor de achiziții.

De notat că și alte consilii județene din România au inițiat înființarea unor unități de achiziții centralizate, dar până acum nu au demarat astfel de proceduri.

Pe de altă parte, deși președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a arătat că în UCA sunt așteptate să adere și primării din județ pentru achiziția de bunuri ce sunt folosite în comun de administrația județeană și cele locale, deocamdată nicio primărie nu și-a manifestat dorința în acest sens.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
KP aka mama Omida
Iar minti ca de obicei
Postat 23 Februarie 2024, 17:11 de Sandu2100
Când a ajuns primar Bolojan la Oradea, în 2008 ...
... primul lucru pe care l-a făcut a fost să desființeze UAP, UMP și UIP. În ordine ... Unitatea pentru Achiziții Publice, Unitatea pentru Managementul Proiectelor și Unitatea pentru Implementarea Proiectelor. Motivele reale au ținut de faptul că deciziile se luau în colectiv, cu profesioniști, iar primarul nu putea singur și de capul lui să aranjeze licitațiile și fondurile de investiții. Așa că, piesa din insectarul lui Coldea și al lui Kovesi, numită Bolojan este nu numai de o rară ipocrizie ci și lipsit de caracter ... pentru că unitatea asta, care nu-i nicio premieră de fapt pe nicăieri, este doar o copie amețită a celei de care s-a scăpat în urmă cu aproape 16 ani la municipiu, unde valoarea licitațiilor este de principiu de 10x mai mare decât la județ.
Postat 23 Februarie 2024, 06:52 de KP
E veche...
... si-i zice colectarea centralizata a parandaratului!
Postat 22 Februarie 2024, 16:35 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON