URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Decembrie 2018, 18:30

Consiliul Judeţean a împărţit 7,4 milioane lei primarilor din Bihor. Avrigeanu acuză că edilii PNL au fost "săriţi"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii judeţeni ai puterii, adică cei ai PSD, UDMR şi ALDE, au votat, luni, într-o şedinţă extraordinară împărţirea a 7.427.000 lei către primăriile din judeţ. E vorba de sume încasate suplimentar din impozitul pe venit pe 2018.

Proiectul în sine a ajuns în faţa consilierilor judeţeni abia în ziua votului, iar Ionel Avrigeanu, liderul opoziţiei, a subliniat că mai multe primării PNL, în jur de 15, fie nu au primit niciun leu, fie au primit doar câte 1.000 lei pentru aderarea la asociaţii de dezvoltare pentru introducerea gazului.

"Sunt 9-10 primării PNL care nu au primit niciun ban şi alte 5-6 care au primit doar 1.000 lei pentru aderarea la ADI-uri pentru reţelele de gaz. Este o situaţie anormală. Aştept un act de responsabilitate în special din partea PSD şi ALDE, ca să aibă grijă de tot judeţul, nu doar de o anumită parte", a spus PNL-istul.

Drept răspuns, Ioan Mang n-a negat că banii s-au împărţit politic, ci a spus că împărţirea "e aşa cum ne-aţi obişnuit în cei opt ani în care aţi condus judeţul", referindu-se la mandatele anterioare cu preşedinte PNL în fruntea Consiliului Judeţean.

Un alt consilier PNL, Alin Peti, i-a reproşat lui Ioan Mang că, în urmă cu câteva luni, tot într-o şedinţă a promis că va lua în calcul şi oraşele Beiuş şi Ştei la o viitoare împărţire de bani către primării, dar n-a făcut-o. Potrivit proiectului aprobat luni, Beiuşul primeşte 35.000 lei pentru programe de dezvoltare, pe când oraşul Ştei nu are alocat nicun ban.

De asemenea, la noua împărţire cea mai mare sumă a primit-o oraşul Săcueni, 550.000 lei, cu primar UDMR, urmat de Nucet (primar PSD), cu 248.000 lei, şi comuna Borod cu 269.000 lei (primar PSD). Sume mari au primit şi Boianu Mare, Sălard, Sînmartin (câte 200.000 lei), respectiv Valea lui Mihai (182.000 lei).

La polul opus, comune PNL precum Tulca, Căbeşti, Cefa, Derna, Girişu de Criş, Pomezeu, precum şi comuna Sîniob, cu primar independent, au primit doar 1.000 de lei şi aceia pentru "aderare/constituire ADI reţea furnizare gaz".

Pe de altă parte, în aceeaşi şedinţă, consilierii puterii au votat amânarea unui proiect de abrogare a mai multor imobile din inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al Judeţului Bihor. E vorba de imobile aparţinând Spitalului Judeţean, care au trecut în proprietatea oraşului, deci a Primăriei Oradea, încă din 2010, însă n-au fost "şterse" din inventarul Judeţului.

Consilierii puterii au hotărât să amâne proiectul pe şedinţa ordinară, urmând să includă modificările într-un proiect mai mare de actualizare a inventarului domeniului public al Judeţului Bihor, pe care liberalii îl blochează – fiind unul de patrimoniu – de mai multă vreme. Cum Primăria Oradea, condusă de un liberal, a fost cea care a cerut "ştergerea" Spitalului Judeţean de pe inventarul judeţului, liderii CJ speră să-i constrângă astfel pe consilierii PNL să voteze în întregime noul inventar.

Citeşte şi: Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au "premiat" primarii: "Banii se împart prin vot politic" (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Cate poduri sau construit in județ în ultimii 10 ani??
Postat 11 Decembrie 2018, 22:59 de Sandu1206
Perfect exprimat ...
... "săriți". Doar că timpul la prezent e mai potrivit ... pentru că ei nu "au fost", ci "sunt" !?!
Postat 11 Decembrie 2018, 10:25 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON