URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2011, 13:10

Consiliul Judeţean a hotărât: face referendum, pentru ca bihorenii să se pronunţe asupra desfiinţării sau menţinerii judeţului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Membrii Consiliului Judeţean Bihor au adoptat, vineri, o hotărâre referitoare la organizarea unui referendum prin care locuitorii judeţului să se pronunţe cu privire la menţinerea sau desfiinţarea judeţului Bihor.

Potrivit hotărârii adoptate, organizarea şi desfăşurarea Referendumului a fost aprobată în principiu, iar "data Referendumului se va stabili printr-o hotărâre ulterioară, în funcţie de evoluţia proiectului privind reorganizarea administrativ-teritorială". Întrebarea la care locuitorii judeţului vor fi chemaţi să răspundă, în eventualitatea desfăşurării lui, este "Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale Judeţul Bihor?", variantele de răspuns fiind "Nu" şi "Da".

De asemenea, hotărârea adoptată vineri prevede că sumele necesare organizării şi desfăşurării Referendumului "vor fi suportate din bugetul judeţului Bihor, după rectificarea, printr-o Hotărâre a Consiliului Judeţean, a bugetului acestuia".

Hotărârea privind aprobarea în principiu a organizării şi desfăşurării Referendumului a fost susţinută atât de conducerea CJ Bihor, formată dintr-un preşedinte şi un vicepreşedinte liberali, plus un vicepreşedinte reprezentând UDMR, cât şi de doi parlamentari ai USL prezenţi la reuniunea Consiliului. Senatorul PSD Ioan Mang a declarat înaintea votării că "Referendumul este o măsură care se impune obligatoriu, potrivit legii", iar deputatul PNL Octavian Bot a cerut consilierilor judeţeni să voteze "în conformitate cu interesele judeţului Bihor şi ale locuitorilor acestuia".

Vicepreşedintele CJ Alexandru Kiss a explicat că prin hotărârea supusă aprobării "se pregăteşte Referendumul", dar cel mai probabil organizarea şi desfăşurarea propriu-zisă a acestuia nu va fi necesară, întrucât UDMR preferă să iasă de la guvernare decât să accepte varianta de reorganizare propusă de preşedintele Traian Băsescu şi de PDL. "Vom face acest Referendum doar dacă va fi cazul. Dar vă rog să aveţi încredere în UDMR că va face să nu fie cazul, că UDMR este gata chiar să iasă de la guvernare decât să accepte această reorganizare".

De asemenea, preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, a declarat că principala justificare a reorganizării administrativ-teritoriale, aşa cum a fost prezentată de şeful statului şi de liderii PDL, este falsă. "Am spus şi repet că nu judeţele sunt obstacolul în accesarea fondurilor europene, ci cele peste 50 de agenţii guvernamentale şi ministerele care blochează proiectele elaborate la nivel local", a spus preşedintele CJ Bihor.

Cei patru consilieri judeţeni ai PDL care au participat la reuniunea CJ de vineri au încercat să propună un amendament, promiţând că dacă acesta va fi însuşit vor vota şi ei pentru Referendum. "Ne-am gândit să votăm pentru acest Referendum, dar cu amendamentul ca cheltuielile de organizare şi desfăşurare să fie suportate în parte egală de cele patru partide reprezentate în Consiliul Judeţean", a spus liderul grupului consilierilor PDL, referindu-se la cele patru formaţiuni, adică a sa, PNL, PSD şi UDMR.

În replică la această propunere, reprezentanţii PNL, PSD şi UDMR au arătat că ea este nelegală, dar că au luat în calcul varianta ca persoanele implicate în organizarea şi desfăşurarea Referendumului să nu fie remunerate, ci să lucreze ca voluntari. "Eu cred că maghiarii din Bihor, cu simţul civic pe care ştiţi că îl au, o să lucreze din voluntariat", a spus liderul grupului UDMR, Szabo Odon.

El a fost completat de vicepreşedintele CJ Dumitru Voloşeniuc, care a afirmat că sumele necesare remunerării personalului implicat în organizarea şi desfăşurarea Referendumului ar fi de circa 800.000 lei, dar această cheltuială poate fi evitată: "Putem găsi şi noi voluntari, aşa încât să nu cheltuim din bugetul judeţului aceşti bani", a spus Voloşeniuc.
Hotărârea privind aprobarea Referendumului a fost adoptată cu 22 de voturi pentru, ale reprzentanţilor PNL, PSD şi UDMR, contra acesteia votând doar cei patru consilieri judeţeni ai PDL prezenţi la şedinţa CJ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
asta da competitie
Pe acelaşi principiu pe care preşedintele Băsescu a oferit UDMR statut special pentru judeţele Harghita şi Covasna - acestea urmînd să nu fie cuprinse în procesul de regionalizare şi să rămînă de sine stătătoare -, vicepreşedintele PNL Cluj, deputatul Horea Uioreanu solicită acelaşi statut special şi pentru judeţele Cluj şi Alba. „Traian Băsescu a anunţat oferta «maximală» făcută UDMR în cadrul consultărilor de la Cotroceni. Această ofertă cuprinde formarea a opt judeţe mari şi acordarea unui statut special judeţelor Harghita şi Covasna, care trebuie să rămînă aşa cum sînt. În acest context, îi cer preşedintelui Traian Băsescu să acorde un statut special şi judeţelor Alba şi Cluj, dat fiind faptul că Alba Iulia a fost capitală, iar Cluj-Napoca este considerat acum capitală a Transilvaniei. Ca urmare, mi se pare potrivit să cer un statut special pentru judeţele Alba şi Cluj, chiar dacă ele nu au format niciodată o regiune, dar cred că istoria ne dă dreptul să beneficiem de un statut special. Apulum şi Napoca au fost municipii importante şi pentru romani, şi pentru stăpînirea habsburgică, ele sînt şi acum considerate de români ca fiind capitale de suflet. În cazul în care ideea lui Traian Băsescu se va transforma în proiect de lege, voi depune un amendament în sensul dobîndirii de statut special pentru aceste două judeţe”, arată Uioreanu. Totodată, acesta subliniază lipsa de consecvenţă a preşedintelui Traian Băsescu, făcînd referire la faptul că, timp de aproape şase ani, şeful statului a susţinut faptul că va exista tot atîta autonomie la Odorheiu Secuiesc cîtă la Tulcea şi Caracal. „Declaraţiile de miercuri denotă fie inconsecvenţă, fie dorinţa disperată de a menţine în viaţă un guvern care mai este dorit de doar 15% dintre români! Prin atitudine şi declaraţii, şeful statului demonstrează că nu este deloc interesat de reforma administrativă a ţării, el vrea doar să revină în atenţia mass-media şi a românilor. Or, în condiţiile în care nu are propuneri constructive, viabile pentru modernizarea statului şi pentru ieşirea din criză, domnia sa aruncă pe piaţă idei şi propuneri imposibile”, consideră liberalul clujean, adăugînd: „Traian Băsescu are o singură dorinţă, aceea de a-l menţine pe Emil Boc în fruntea unui guvern, indiferent de componenţă, pentru a-şi asigura liniştea. Şi cum în acest moment păstrarea actualului premier depinde de UDMR, e de aşteptat ca PD, adică preşedintele Traian Băsescu, să facă concesie după concesie maghiarilor. Fără a acuza UDMR de faptul că încearcă acum ceea ce a promis comunităţii maghiare de 20 de ani, adică autonomie teritorială, trebuie să constat că limitele democraţiei şi ale drepturilor minorităţilor sînt depăşite”, precizează Uioreanu.
Postat 24 Iunie 2011, 18:18 de dan oradeanul
politicianism ieftin fratzilor si confratzilor
s/auaflat si ei in treaba .... nasol moment, cinsim si super/ieftin politicianism. Citesc si ei sondajele, si hop pe subiect. Asta ce referendum o mai fi ??!! si daca va fi 70, 99, 101% ca NU, ce se intapla ?! daca Parlamentul ar legifera noua structura peste 2 zile .... Curtea de conturi sa vina peste voi, si fiecare individual sa platiti daca orice banutz ajunge afara din CJB pentru ... un sondaj. Interesant ca Udemere , nimik, nimik nu se implica pt referendumu` de biharia.... prietenii stiu de ce... Da, da , lasa sa se desfasoare spiritul civic ....
Postat 24 Iunie 2011, 17:00 de Rogerius
votez: DA
DA, DA, DA asta am primit asta va dam, ma doare undeva ca TREMURA ghilea, mang sau altii tradatori locali sa simtiti si voi biciul altora:)) Doamne ajuta! Trebuie schimbat ceva si sitemul, tot trebuie schimbat.Ca nu mai primiti voi felia de asta ne doare pe noi capul:))) vai, mai trebuie sa va nasteti inca de 10 ori.
Postat 24 Iunie 2011, 16:12 de mia
votez: DA
DA pentru desfintarea actualei conduceri chiar cu riscul de a pierde judetul pentru ca asa continuat nu se mai poate, nu avem NIMIC decat DISCRIMINARI pe criteri de nespotism politic, DA hotarat.sa tremure canea pe voi cat mai multe asemenea decizii importante, nu faci politica esti tratat ca o carpa in societate, nu ai drepturi.Nici voi sa nu le mai aveti :))) se intoarce roata pentru totii, unguri au mai multe drepturi, si bine fac.
Postat 24 Iunie 2011, 16:07 de mia
Atentionare!
Modificarea Constitutiei si reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei sunt necesitati legitime care nu trebuiesc lasate la indemana unei minti bolnave si a unor interese strict electorale.
Postat 24 Iunie 2011, 14:39 de safe
Pentru Oradea!
Va invit sa lecturati si diversele articole referitoare la reorganizarea teritoriala si modul in care aceasta ar afecta Bihorul pe care le-am scris. ****
Postat 24 Iunie 2011, 14:19 de Pentru Oradea
sint curios ce iese
ca ramine sau nu in forma actuala,deciziile se vor lua in cadrul zonei de dezvoltare N-V ,prin reorganizare cel mai mult pierde UDMR dar si noi pt ca majoritatea fondurilor vor merge probabil la Cluj iar ce ramine se va da la restul,ar fi ceva daca se desfinteaza ministerul dezvoltarii si in locul lui sa fie doar o comisie guvernamentala care sa verifice felul in care se fac investitiile in zonele de dezvoltare,altfel tot baronii hotarasc
Postat 24 Iunie 2011, 14:10 de luky
apropo
@oradean: nu compara merele cu perele. Nu poti campara 2 univestirati cu 5-6 judete. In primul rand, acele universitati sunt ambele in timisoara. In schimb, in cazul judetelor absorbite, cele mai mari orase ale lor ar pierde statutul de resedinta de judet. Ti-ai pus problema ce s-ar intampla la Oradea, de exemplu, cu disponibilizatii din cele n-shpe mii de deconcentrate care ar dispare? Pentru ca, din pacate, nu am auzit nici o contra-propunere serioasa sa pdleului care sa rezolve aceasta problema. e usor sa zica basescu ca munca e principala sursa de bunastare, cand statul nu ca nu ofera de lucru, dar nici macar nu ofera conditii atractive potentialor investitori. Deci motivele nu sunt chiar puerile. nu sunt fanul angajatilor la stat, ba mai mult, eu lucrez la privat si stiu cat de greu iti gasesti un loc de munca, si chiar de aceea sunt constient ca daca maine ar fi desfintate zeci de institutii in Oradea, cei ramasi pe drumuri ar avea foarte putine sanse de angajare. Organizarea trebuie facuta, e clar, dar nu peste noapte.
Postat 24 Iunie 2011, 14:02 de unu
oradean
stau si ma intreb, cine se teme de reorganizare? ieri universitatea de medicina timisoara si universitatea politehnica timisoara s-au unit conform noii legi a educatiei. nu le-a fost frica. sunt vizionari. aici cineva se teme. iar motivele sunt puerile. pacat.
Postat 24 Iunie 2011, 13:51 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON