URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
06 Noiembrie 2018, 16:10

Consiliul Judeţean a cerut bani de la Stat pentru reabilitarea fostei Policlinici Mari şi a hanului "Arborele Verde"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a anunţat, marţi, că zilele trecute au fost depuse spre evaluare la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale proiectele de reabilitare a clădirii fostei Policlinici Mari de pe strada Republicii nr. 35 şi a fostului han "Arborele Verde", clădire care găzduieşte sala Arcadia. Cele două proiecte sunt în valoare de peste 32 milioane lei.

Sediu şi… muzeu

Pásztor a afirmat că cele două proiecte au fost depuse spre finanţare în cadrul Programului de investiţii în domeniul culturii, aprobat prin OUG 76/2018. În cadrul acestuia, s-a aprobat alocarea către Ministerul Culturii a unor credite de angajament în valoare de 4,5 miliarde lei pentru perioada 2019-2026.

Banii pot fi folosiţi inclusiv pentru "realizarea de lucrări de intervenţie, reabilitare şi/sau modernizare, consolidare, restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice". De asemenea, se pot finanţa şi lucrări de reabilitare a unor obiective culturale cum ar fi biblioteci, muzee şi instituţii de spectacole sau concerte.

Potrivit şefului CJ, proiectul privind Policlinica Mare este în valoare de 21.638.434 lei cu TVA şi presupune reabilitarea completă a imobilului. Acesta va deveni apoi sediul administrativ pentru Consiliul Judeţean şi pentru Prefectură. "La etajul superior va fi un mic muzeu al istoriei judeţului, care îi va da şi componenta culturală", a spus Pásztor (foto).

După cum se ştie, clădirea fostei Policlinici Mari, aflată în paragină, a fost câştigată în instanţă de Consiliul Judeţean la finalul lui 2016, însă de atunci şefii CJ Bihor nu au găsit soluţii să o reabiliteze. Iniţial, au vrut să o vândă cu scopul să fie transformată în hotel de 5 stele sau centru comercial de lux. Ulterior, s-au răzgândit şi consilierii judeţeni au votat să devină sediu administrativ al judeţului.

Strategie la anu’

Proiectul privind Hanul "Arborele Verde", una dintre puţinele clădiri rămase nereabilitate pe strada Vasile Alecsandri, a mai fost depus pentru finanţare pe fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, însă nu a fost aprobat. Proiectul depus acum la Ministerul Culturii este în valoare de 10.397.674 lei cu TVA.

În aceeaşi conferinţă de presă, Pásztor Sándor a spus că a înfiinţat un comitet de iniţiativă care să discute punctele principale ale unei Strategii pe Cultură a judeţului Bihor, având în vedere că la ora actuală un astfel de document nu există nici la nivelul judeţului şi nici la nivelul Oradiei. Din comitet fac parte Mircea Jacan, şeful CJCPCT Bihor, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Meleg Vilmos, directorul Filarmonicii, Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură şi de Peter I. Zoltan, expert în patrimoniul cultural construit.

Anul viitor – a precizat şeful CJ – va fi licitată elaborarea unei strategii culturale detaliate pentru judeţul Bihor valabilă pe 10 ani.

Pásztor a subliniat că este nevoie de o astfel de strategie şi de organizarea mai multor evenimente atractive în Oradea, dar şi în alte zone ale judeţului, căci acestea pot atrage turişti. Şeful CJ a mai spus că Timişoara va fi capitală culturală europeană în 2021 şi este posibil ca Debreţinul să obţină acelaşi titlu în 2023, iar că judeţul Bihor va încerca să se "conecteze" la evenimentele derulate în cele două "capitale".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
he, he, he!
Stati calmi, niciun leu nu se da de la buget pana nu se bate in cuie CAT si la CINE se intoarce! Si mai ales CINE raspunde de ,,retur"! E valabil indiferent ca e vorba de cea mai prapadita primarie sau cel mai bogat cj! Aici e o situatie mai speciala. Uitati-va cine conduce ministerul culturii, vorbesc de ministru, de secretarii de stat...
Postat 08 Noiembrie 2018, 09:04 de pinonel
!!!
@Alcor: Hai că îți spun eu exact cum e...Două palome triste/Spărgeau nuci pe prispe...Cu ce? Și acum vine partea ta....ce fain e să ne completăm!
Postat 06 Noiembrie 2018, 17:58 de unom
Cu cu ru cu cu... Canta cucu bata-l vina...
Bani vin, insa, sunt sifonati de ONG-urile de casa.
Postat 06 Noiembrie 2018, 17:20 de Alcor
!!!
Parca și Primarul Universului vrea bani de la M.C. pentru Colegiul Mihai Eminescu...
Postat 06 Noiembrie 2018, 16:58 de unom
In zadar
Unii fac pe barba lor, altii cer sa le dea altii. Cine se bazeaza pe banii de la Bucuresti e ori prost ori naiv. Oricum amarasteanul asta nu e bagat in seamna nicaieri pe unde merge sa "negocieze".
Postat 06 Noiembrie 2018, 16:35 de alexcuce
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON