URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2018, 16:10

Consiliul Judeţean a cerut bani de la Stat pentru reabilitarea fostei Policlinici Mari şi a hanului "Arborele Verde"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a anunţat, marţi, că zilele trecute au fost depuse spre evaluare la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale proiectele de reabilitare a clădirii fostei Policlinici Mari de pe strada Republicii nr. 35 şi a fostului han "Arborele Verde", clădire care găzduieşte sala Arcadia. Cele două proiecte sunt în valoare de peste 32 milioane lei.

Sediu şi… muzeu

Pásztor a afirmat că cele două proiecte au fost depuse spre finanţare în cadrul Programului de investiţii în domeniul culturii, aprobat prin OUG 76/2018. În cadrul acestuia, s-a aprobat alocarea către Ministerul Culturii a unor credite de angajament în valoare de 4,5 miliarde lei pentru perioada 2019-2026.

Banii pot fi folosiţi inclusiv pentru "realizarea de lucrări de intervenţie, reabilitare şi/sau modernizare, consolidare, restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice". De asemenea, se pot finanţa şi lucrări de reabilitare a unor obiective culturale cum ar fi biblioteci, muzee şi instituţii de spectacole sau concerte.

Potrivit şefului CJ, proiectul privind Policlinica Mare este în valoare de 21.638.434 lei cu TVA şi presupune reabilitarea completă a imobilului. Acesta va deveni apoi sediul administrativ pentru Consiliul Judeţean şi pentru Prefectură. "La etajul superior va fi un mic muzeu al istoriei judeţului, care îi va da şi componenta culturală", a spus Pásztor (foto).

După cum se ştie, clădirea fostei Policlinici Mari, aflată în paragină, a fost câştigată în instanţă de Consiliul Judeţean la finalul lui 2016, însă de atunci şefii CJ Bihor nu au găsit soluţii să o reabiliteze. Iniţial, au vrut să o vândă cu scopul să fie transformată în hotel de 5 stele sau centru comercial de lux. Ulterior, s-au răzgândit şi consilierii judeţeni au votat să devină sediu administrativ al judeţului.

Strategie la anu’

Proiectul privind Hanul "Arborele Verde", una dintre puţinele clădiri rămase nereabilitate pe strada Vasile Alecsandri, a mai fost depus pentru finanţare pe fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, însă nu a fost aprobat. Proiectul depus acum la Ministerul Culturii este în valoare de 10.397.674 lei cu TVA.

În aceeaşi conferinţă de presă, Pásztor Sándor a spus că a înfiinţat un comitet de iniţiativă care să discute punctele principale ale unei Strategii pe Cultură a judeţului Bihor, având în vedere că la ora actuală un astfel de document nu există nici la nivelul judeţului şi nici la nivelul Oradiei. Din comitet fac parte Mircea Jacan, şeful CJCPCT Bihor, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Meleg Vilmos, directorul Filarmonicii, Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură şi de Peter I. Zoltan, expert în patrimoniul cultural construit.

Anul viitor – a precizat şeful CJ – va fi licitată elaborarea unei strategii culturale detaliate pentru judeţul Bihor valabilă pe 10 ani.

Pásztor a subliniat că este nevoie de o astfel de strategie şi de organizarea mai multor evenimente atractive în Oradea, dar şi în alte zone ale judeţului, căci acestea pot atrage turişti. Şeful CJ a mai spus că Timişoara va fi capitală culturală europeană în 2021 şi este posibil ca Debreţinul să obţină acelaşi titlu în 2023, iar că judeţul Bihor va încerca să se "conecteze" la evenimentele derulate în cele două "capitale".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
he, he, he!
Stati calmi, niciun leu nu se da de la buget pana nu se bate in cuie CAT si la CINE se intoarce! Si mai ales CINE raspunde de ,,retur"! E valabil indiferent ca e vorba de cea mai prapadita primarie sau cel mai bogat cj! Aici e o situatie mai speciala. Uitati-va cine conduce ministerul culturii, vorbesc de ministru, de secretarii de stat...
Postat 08 Noiembrie 2018, 09:04 de pinonel
!!!
@Alcor: Hai că îți spun eu exact cum e...Două palome triste/Spărgeau nuci pe prispe...Cu ce? Și acum vine partea ta....ce fain e să ne completăm!
Postat 06 Noiembrie 2018, 17:58 de unom
Cu cu ru cu cu... Canta cucu bata-l vina...
Bani vin, insa, sunt sifonati de ONG-urile de casa.
Postat 06 Noiembrie 2018, 17:20 de Alcor
!!!
Parca și Primarul Universului vrea bani de la M.C. pentru Colegiul Mihai Eminescu...
Postat 06 Noiembrie 2018, 16:58 de unom
In zadar
Unii fac pe barba lor, altii cer sa le dea altii. Cine se bazeaza pe banii de la Bucuresti e ori prost ori naiv. Oricum amarasteanul asta nu e bagat in seamna nicaieri pe unde merge sa "negocieze".
Postat 06 Noiembrie 2018, 16:35 de alexcuce
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON