URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Mai 2022, 19:06

Consilierul local Adrian Madar a cerut Tribunalului anularea Hotărârii cu tarifele de salubritate din Oradea. Ce acuză PSD-istul

Consilierul local Adrian Madar a dat în judecată Consiliul Local Oradea. PSD-istul a cerut Tribunalului Bihor anularea Hotărârii de Consiliu Local 888 din 2020 prin care s-au stabilit tarifele de salubritate.

"Îşi pune greşit o marjă de profit!"

Social-democratul a contestat dreptul RER Vest de a-şi pune marjă de profit şi asupra tarifelor de depozitare a deşeurilor la groapa de gunoi, măsură prin care - susține Madar - ar câștiga în plus circa 200.000 euro pe an.

"Am făcut acţiune pe contencios cu privire la modul în care se calculează tarifele de salubritate. Am spus că operatorul din Oradea îşi pune greşit o marjă de profit peste tariful de depozitare şi am ajuns în situaţia să mă judec cu Primăria pentru oraş", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul grupului PSD din Consiliul Local Oradea, Adrian Madar.

Social-democratul a declarat că, înainte de a apela la instanţă, a trimis o adresă tuturor primăriilor din reşedinţele de judeţ din România, pentru a vedea dacă în alte oraşe operatorii de salubritate îşi pun o marjă de profit atât pe serviciile de colectare şi transport, cât şi pe cele de depozitare a deşeurilor.

"Înainte de a deschide acest proces, m-am consultat cu avocaţii cu care colaborez şi am decis să facem o cercetare. Poate noi greşim. Poate că citim legea stricto-senso, nu ştim. Am trimis tuturor administraţiilor din România o adresă ca să îi întrebăm: «Cum procedaţi?»", a povestit Madar.

La noi, ca la nimenea...

Potrivit consilierului local, din răspunsurile primite, în cazurile similare Oradiei, unde serviciul de salubritate este gestionat de un operator pe partea de colectare şi transport şi alt operator pe partea de depozitare, firma care strânge gunoaiele nu îşi pune marjă de profit pe activitatea de depozitare. "Majoritatea administraţiilor lucrează cum cred că ar trebui să lucrăm şi noi", a spus Madar.

Consilierul local a exemplificat cu răspunsul Primăriei Deva, condusă, la fel ca în Oradea, de reprezentanţi ai PNL (foto jos).

"Operatorul economic care prestează serviciul de salubritate (precolectare, colectare şi transport), în al cărui tarif se integrează cheltuiala cu depozitarea, nu aplică marja proprie de profit asupra cheltuielilor cu depozitarea", se menţionează în răspunsul Primăriei Deva.

Având în vedere rezultatele sondajului, consilierul local PSD este convins că va avea câştig de cauză în instanţă, cu condiţia ca procesul să se judece pe fond şi nu pe chichiţe avocăţeşti. "Primăria încearcă să folosească acelaşi tertip ca şi cu creşele şi să invoce că nu am calitatea - ca şi consilier - să contest o hotărâre de Consiliu Local (n.r. pentru că ar fi direct afectat)", a spus PSD-istul.

Un proces amânat

De altfel, după cum BIHOREANUL a mai scris, Adrian Madar a ameninţat că va da Consiliul Local Oradea în judecată încă de la adoptarea HCL 888 din 2020 privind tarifele de salubritate.

La acea dată, primarul Florin Birta a declarat că nemulţumirea lui Madar este nejustificată, pentru că tarifele RER Vest au fost aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), care a găsit ca fiind corect modul de calcul a acestora.

În plus, prevederea a existat şi în vechiul contract de salubritate al Oradiei, fără ca acest lucru să fie sancţionat de Curtea de Conturi în cadrul controalelor făcute. La acea dată primarul Florin Birta l-a acuzat pe Madar că face "declaraţii politicianiste" şi a afirma că acesta "este liber să atace în instanţă orice doreşte şi se va stabili cine are dreptate".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Nu credeam s-o spun, dar il regret pe ghilea!
Cand era prefect, el pdl, birtinezul pnl. A dat gavrila liber juristilor din prefectura, care in paranteza fie spus erau cu cateva clase peste gasca lui borbei eugenia. A iesit un macel, din zece hcl atacate in instanta de prefectura trecea una, maxim doua! Ce vremuri....
Postat 03 Mai 2022, 15:50 de pinonel
RER VEST SA
[ https://www.listafirme.ro/rer-vest-sa-8309690/ ]
Postat 03 Mai 2022, 12:09 de excalibur
Tarife mari = servicii bune
Dupa ce au marit tarifele oradenilor de la bloc , de la 12 lei la 18 lei, DECAT 50% , adica 18x12=216 lei/an/persoana , observam ca profitul operatorului licentiat pe 8 ani inainte, scade . De la 7 milioane lei in 2017, 4mil in 2018, 3.7 mil in 2019, la un dezamagitor 1.3 milioane lei in 2020 . Nimeni nu gindeste pentru tine, oradene!
Postat 03 Mai 2022, 12:09 de excalibur
Vrem schimbarea!
Oradenii sunt tot mai saraci, iar Primaria Oradea tot mai bogata. Masinaria de vot a PNL-ului isi face treaba, in timp ce oradenii traiesc din ce in ce mai greu. Nu sunt fan PSD, dar dl Madar e singurul care reprezinta interesele cetatenilor si a demonstrat-o de mai multe ori. Daca va candida in 2024 de primar are votul meu garantat!
Postat 03 Mai 2022, 11:24 de bihooorel
Re: CalinWn
Cazul de care ai amintit, în care apare Kira Melinda a fost respins la recurs nu pentru lipsa calității procesuale, ci pentru că niște juriști "isteți" ai biroului consilierilor locali, nu lucrează pentru angajatorul CL Oradea ci pentru interesele secretarului acestuia, care e "creația" edililor liberali. Asta este una dintre anomaliile L215, neclară d.p.v. al ierarhizării funcției secretarului, care are o triplă subordonare de fapt, în practică (consiliul, primarul și prefectul). Kira Melinda a fost mințită de secretarul CL că are timp 30 de zile de la adoptarea hotărârii, pentru a depune acțiunea la fond. Dar nu-i așa, pentru că termenul procedural ține atât de inițierea hotărârii respective, cât și de adoptarea devenită executorie odată cu actul de validare emis de Instituția Prefectului. Nu toți consilierii știu ce prevede legea pe contencios, neclară de altfel. Iar cum spuneam înainte, ei sunt pur și simplu mințiți pe procedură de către secretarul și biroul Consiliului Local.
Postat 03 Mai 2022, 11:07 de KP
Tertipul.
Din pacate tertipul a functionat in cazul creselor. In goana dupa fonduri a primariei, dorinta de a se impune cu orice pret, chiar impotriva propriilor cetateni, juristii primariei s-au folosit de calitatea non procesuala a Kirei Melinda, care castigase in prima instanta. Intrebarea e, ce rol mai are un consilier local? Evident, doar de a aproba tacit.
Postat 03 Mai 2022, 04:36 de CalinWn
Nu sunt deloc fan Madar
Mai ales dupa ce a amenintat oradenii cu santajul pe termoficare.. dar sa fim obiectivi totusi si sa dam cezarului ce e al cezarului, sa recuboastem adevarul: dpdv moral, as zice ca are dreptate si ii urez succes, dar nu cum se asteapta el. In justitie eu as vedea posibil ca regulamentul sa ramana in picioare, nu se face Deptatea pe sondaje de opinie cu ce au facut alte primarii, ci pe lege. Insa sper ca Birta sa plece urechea si sa se elimine adaosul dupa cum cere Madar, nu de frica legala, ci de dragul de a reprezenta cel mai bine interesele localnicilor
Postat 02 Mai 2022, 21:59 de unu
Faptul că PMO invocă lipsa calității procesuale a unui consilier local ...
... nu arată faptul că se încearcă un "tertip" de a fi respinsă acțiunea în contencios administrativ. Asta arată pur și simplu nivelul precar de inteligență și pregătire profesională a juriștilor din primărie, dar mai ales a secretarului CL Oradea care e una bucată "varză" la capitolul științe juridice și la ce prevede Legea 215 cu modificările și actualizările de până acum.
Postat 02 Mai 2022, 20:18 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON