URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2021, 16:47

Să se reducă! Fostul consilier local UDMR Kirei Melinda a câştigat, în primă instanță, procesul intentat Consiliului Local Oradea pe tema contribuţiei părinţilor pentru întreţinerea copiilor în creşă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul consilier local Kirei Melinda a câştigat, în primă instanţă, procesul intentat în vara anului trecut Consiliului Local Oradea pe tema majorării la 1.908 lei a costului mediu lunar cu întreţinerea unui copil în creşele orădene în anul şcolar 2020 – 2021.

"Dispune anularea hotărârii!"

Fostul lider al grupului UDMR din Consiliul Local a transmis BIHOREANULUI că, prin Hotărârea de Consiliu Local 522 din 2020, părinţii celor aproximativ 400 de copii din creşele orădene au fost obligaţi să plătească o cotă parte de 20% dintr-o sumă de două ori mai mare decât în Cluj Napoca, unde salariile sunt mai mari, şi de patru ori mai mare decât suma stabilită legal la 484,68 lei pe lună.

Concret, în loc să plătească circa 381 lei lunar pentru întreţinerea unui copil la creşă, părinţii ar fi trebuit să achite doar 96 lei pe lună.

"După un an şi patru luni, secţia a III-a Contencios Administrativ şi Fiscal în Hotărârea 762/2021 din 4 octombrie 2021 mi-a dat dreptate în totalitate. Dispune anularea hotărârii iniţiale. Obligă Consiliul Local Oradea să emită o nouă hotărâre pentru anul şcolar 2020 - 2021 în sensul celor solicitate de mine şi stabilită de Raportul de expertiză financiar - contabilă, precum şi achitarea contravalorii expertizei contabile în sumă de 1.233,6 lei", a transmis Kirei.

Să plătească din buzunarul propriu!

Aceasta a mai afirmat că, "dacă Hotărârea rămâne definitivă (Primăria poate face recurs în 15 zile, dar în lumina expertizei fără echivoc, ar fi doar tragere de timp), părinţii copiilor care au frecventat creşa pot cere restituirea diferenței. Părinții copiilor care acum sunt înscriși în creșe pot solicita recalcularea contribuției pentru anul școlar 2021-2022, care s-a stabilit la fel de greșit pe modelul anilor anteriori", a mai adăugat ea.

Fostul consilier local a acuzat încă de anul trecut Primăria că a umflat valoarea costului mediu lunar cu întreţinerea unui copil în creşă pentru că a luat în calcul nu doar costurile cu hrana micuţilor, ci şi cheltuielile de personal.

Având în vedere că fostul primar Ilie Bolojan şi actual primar Florin Birta au susţinut tot timpul că suma aprobată de Consiliul Local este corectă, Kirei Melinda cere acum ca aceştia să plătească din propriul buzunar costurile expertizei care a dovedit contrariul.

"Ar fi just ca domnii Ilie Bolojan şi Florin Birta să plătească costul expertizei, 1.233,66 lei din propriile indemnizaţii, nu din banii publici", a cerut Kirei.

Victoria consilierei locale în primă instanţă este, însă, tardivă, de vreme ce în şedinţa din luna iulie 2021, la propunerea municipalităţii, Consiliul Local a aprobat din nou majorarea costului mediu lunar cu întreţinerea unui copil în creşă în anul şcolar 2021 – 2022 de la 1.908 lei la 1.929 lei şi implicit a contribuţiei părinţilor de la 381 lei la 385,8 lei.

Hotărâre care pentru a fi declarată ilegală ar trebui atacată la rândul său...

Urmează recurs...

Viceprimarul Arina Moş, care a condus Administraţia Socială Comunitară Oradea, iar în prezent coordonează Direcţia de Asistenţă Socială Oradea care administrează creşele orădene, a declarat pentru BIHOREANUL că nu a luat încă la cunoştinţă despre faptul că municipalitatea a pierdut în instanţă procesul intentat de fostul consilier Kirei Melinda.

"Dacă sentinţa nu este definitivă, vom urma procedura şi o vom ataca cu recurs, dacă este definitivă ne vom conforma ei", a spus Moş.

Viceprimarul a susţinut în continuare că banii plătiţi de părinţi cu titlu de contribuţie "abia dacă reuşesc să acopere costurile cu masa, pentru că meniul făcut de medic pentru copiii de creşă este variat, astfel încât aceştia să beneficieze de toate vitaminele şi minerale necesare pentru o bună dezvoltare".

Arina Moş a mai spus că părinţii plătesc cei 18 lei pe zi doar pentru perioada în care micuţii merg la creşă, nu şi în zilele în care rămân acasă, iar suma de plată pe zi se reduce la jumătate dacă părinţii au doi copii de creşă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu reducerea a fost subiectul, ci încadrarea contribuției în baremul anual național.
Insistența celor mai tembele viețuitoare din România, care oricum nu bate media inteligenței omnivorilor de pe planetă, de a arăta că suma "impusă" e benefică pentru bugetul local, este de "noaptea minții". Kirei Melinda este de departe o persoană cerebrală, cu capul pe umeri și țiglele pe casă. PNL Bihor și "echipa Birta" ținută în viață în mod artificial, dusă "cu pluta" rău de tot. Cum să ceri pentru creșă aproape 200 lei lunar pentru un copil? Nu vezi că în țări în care se gândește cu creierul, nu cu fundul ca la noi, cre#a este gratuită sau aproape de un minim simbolic, pentru a susține natalitatea și continuitatea acelui popor? Numai în Ungaria vecină dacă e să ne uităm, vedem că la fiecare copil intervine Statul, care nu numai că acoperă financiar creșa, grădinița și o parte din școală, dar chiar subvenționează părinții în fel și chip.
Postat 05 Octombrie 2021, 17:14 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON