URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iulie 2021, 15:31

Tarifele de salubritate din Oradea, contestate în instanţă de opoziţia PSD

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătorii vor trebui să decidă dacă facturile de salubritate plătite de orădeni sunt sau nu corecte.

Consilierul local PSD Adrian Madar a anunţat că va ataca în instanţă Hotărârea Consiliului Local 888/2020, prin care s-au aprobat tarifele practicate de RER Vest în Oradea, convins că acestea nu au fost corect fundamentate.

Primăria "insensibilă"

"În cursul acestei săptămâni voi depune plângerea prealabilă premergătoare acţiunii în contencios împotriva Primăriei Oradea, pentru anularea HCL 888/2020, referitoare la aprobarea tarifelor de salubritate din municipiu. Am semnalat şi în şedinţele de Consiliu Local, dar Primăria este insensibilă la aceste sesizări ale mele. Nu văd altă posibilitate să fac Primăria să recunoască că a greşit faţă de cetăţeni şi faţă de cei cărora le-a cerut votul", a declarat Madar luni, într-o conferinţă de presă.

Acesta este convins că tariful de salubritate aplicat orădenilor este majorat nejustificat, prin faptul că, pe lângă costurile de colectare şi transport al deşeurilor, respectiv taxa de depozitare la depozitul Eco Bihor, RER Vest aplică şi un adaos de 10% din această din urmă taxă. "Dacă operatorul de salubritate plăteşte 100 lei pentru o anumită cantitate de deşeuri pe care o depozitează la Eco Bihor, cetăţeanul plăteşte 110 lei, cu 10% mai mult. Acest procent, din punctul meu de vedere, este încasat ilegal. Vreau să vă spun că am consultat contractul de salubritate existent în Sectorul 1 Bucureşti, nici măcar acolo Primăria nu permite operatorului de salubritate să încaseze o marjă peste costuri. În Oradea este permis să îşi pună marja de profit", a mai spus PSD-istul.

"Declaraţii politicianiste"

Madar a mai pus pe tapet această nemulţumire în ultimele luni, iar în şedinţele de CL, reprezentanţii Primăriei, în frunte cu edilul Florin Birta, i-au răspuns că nemulţumirea sa nu este justificată, pe motiv că Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), care stabileşte inclusiv modul de tarifare în sectorul salubrităţii, le permite operatorilor să includă în tarif aceste sume, ba chiar că la fel s-a procedat şi în vechiul contract de salubritate al Oradiei, iar niciodată Curtea de Conturi n-a depistat vreo neregulă.

Acum, primarul Florin Birta susţine că Madar are declaraţii politicianiste. "Nu ştiu ce calcule a făcut domnul Madar, e liber să atace în instanţă orice doreşte, şi se va stabili cine are dreptate. Dar dacă nu va avea dânsul dreptate, ar fi bine să înceteze cu aceste declaraţii politicianiste, care nu fac bine nimănui", a declarat Birta, luni, pentru BIHOREANUL

Exerciţiu de imagine

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, Madar a acuzat că PNL, prin prefectul Dumitru Ţiplea, proaspăt secretar general al organizaţiei, face un exerciţiu de imagine, impunând tuturor primăriilor din judeţ să transmită online şedinţele de consiliu local.

PSD-istul a făcut acuzaţia în contextul în care în Oradea consilierii locali social-democraţi au cerut asta încă de anul trecut, iar răspunsul pe care l-au primit a fost că legea nu prevede o obligaţie în acest sens.

"După şase luni, PNL se metamorfozează şi dintr-o dată devine obligatoriu pentru toate comunele şi oraşele să transmită online şedinţele de CL. Este un exerciţiu de imagine şi aş semnala ipocrizia legată de termenul de conformare, din august. De ce august? Oradea nu dispune de infrastructura necesară pentru a respecta această condiţie şi probabil că la sfârşitul acestei luni Primăria va fi capabilă să respecte această cerinţă. Când Oradea poate, devine obligatorie pentru toate primăriile din Bihor", a mai spus Madar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Oradea e problema? Dar Bihorul în rest e bine?
Nu la RER și la PMO sunt problemele. PSD e paralel cu subiectul. Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) este un program (proiect) al Consiliului județean Bihor, care e gestionat de structura acestuia cu numele ECO Bihor. Acolo s-au "negociat" tarifele, nu la primăria orădeană. Iar în județ, unde nu-i RER ci AVE, tarifele sunt fixe în mediul rural, fără legătură cu numărul și cantitatea de deșeuri colectate de către operator. Bașca faptul că sunt săptămâni când nici nu se ridică gunoiul menajer, dar tariful se încasează integral, lună de lună. Acolo, la țară trebuie contestat, nu în municipiul Oradea unde colectarea se face la număr de ridicări și volum. Iar vinovatul este doar CJ Bihor, care habar nu are vum ar trebui să funcționeze SMID.
Postat 20 Iulie 2021, 10:22 de KP
Asaltul liberal al Oradiei
Oradea este luata cu asalt, nu de ieri de azi, de citiva ani. Este asaltata de niste mega-gospodari,girati de electorii oradeni,cu mandat,care vor sa ne bage civilizatia cu forta,pe git. Desigur,mai sunt oradeni trogloditi,reluctanti la schimbari,reticenti la elanul gospodaresc al team-ului primar & votul exclusiv al reprezentantilor pnl. Pina acum ,au reusit cele mai mari tarfe la transport in comun si gigacaloria in top10,taxe,suprataxe si desigur aquapark-ul. Toate aceste binefaceri vin la pachet cu multe procese, ale oradenilor recalcitranti. [ https://adevarul.ro/locale/oradea/topul-primariilor-cele-mai-multe-procese-oradea-locul-ll-bucuresti-1_5cf3b430445219c57e5a2ef3/index.html ]. Pentru a reduce costurile,propunem administratiei o metoda eficienta,verificata,cu rezultate garantate : [ https://ro.wikipedia.org/wiki/Deport%C4%83rile_%C3%AEn_B%C4%83r%C4%83gan ]
Postat 19 Iulie 2021, 16:23 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON