URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2021, 20:30

Primăriile din Bihor, obligate de Prefectură să transmită online ședințele consiliilor locale și să arboreze drapelul național

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Dumitru Țiplea avertizează primăriile din Bihor că au obligația transmiterii online a ședințelor consiliilor locale pentru a crește gradul de transparență decizională.

Potrivit unui comunicat dat publicității marți de Prefectura Bihor, această instituție a trimis tuturor primăriilor o circulară în acest sens, demersul având la bază sesizări vizând funcționarea consiliilor locale, de la redactarea deficitară a documentelor supuse dezbaterilor până la asigurarea transparenței desfășurării reuniunilor și a solemnității acestora.

Alegătorii trebuie să știe

„Aspectele de nerespectare a legii vizează în special modul în care se desfășoară ședințele de consiliu local - fără a se asigura rigurozitatea redactării materialelor de ședință, a minutelor proceselor-verbale, a hotărârilor adoptate, precum şi fără a asigura transparența activității consilierilor locali în timpul ședințelor de consiliu, a ședințelor comisiilor de specialitate etc”, precizează comunicatul Prefecturii.

Conform circularei către primării, „alegătorii trebuie să cunoască modul în care sunt utilizate în concordanță cu intereselor lor atât resursele locale, cât și cele bugetare alocate de autorităţile centrale în scopul funcţionării administraţiei”.

În informare sunt enumerate și explicate o parte din reglementările legale privind desfășurarea ședințelor de consiliu local, care arată că ședinţele sunt publice, cei interesaţi trebuie să aibă acces la procesele-verbale, proiectele de hotărâri, hotărârile, precum şi la instrumentele de prezentare şi de motivare a acestora. De asemenea, cetăţenii cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială (UAT) respectivă trebuie să aibă posibilitatea de a asista la şedinţele consiliului local şi de a le urmări pe internet, iar la lucrările consiliului local pot asista şi lua cuvântul, fără drept de vot, inclusiv orice persoane interesate.

Platforme la alegere

Prefectura a atenționat primăriile, de asemenea, că „este obligatoriu ca în Regulamentele de organizare și funcționare a consiliilor locale să fie reglementat că ședințele acestora să fie transmise public, pe internet, sau prin orice alte modalități care să vină în sprijinul cetățenilor care doresc să asiste la lucrările ședințelor”, dar și că „pentru ca prevederile legii și ale regulamentului propriu să poată fi aplicate, primăriile sunt obligate să asigure funcționalitatea paginilor oficiale de internet”.

În transmiterea live a ședințelor, Prefectura recomandă utilizarea aplicațiilor de social media sau de streaming (de tipul Facebook, Zoom etc.), pentru a fi ușor accesibile cetățenilor interesați.

Circulara transmisă primăriilor mai precizează că primarii şi secretarii generali vor fi responsabili cu implementarea cât mai urgentă a aspectelor sesizate și că, începând cu luna august, Prefectura va monitoriza modul în care se asigură transmiterea ședințelor consiliilor locale. 

Cu Imn și drapelul național

Pe de altă parte, circulara subliniază și necesitatea solemnității ședințelor de consiliu local, prin respectarea însemnelor naționale (intonarea Imnului de stat la începutul acestora și arborarea drapelului national), precum și conducerea activității de către președintele de ședință (nu de către primari, de pildă), pentru ca acestea să se desfășoare în condiții decente și de legalitate.

Acest aspect a fost luat în considerare de Prefectură în condițiile în care în multe primării ale localităților din nordul județului, cu edili UDMR, drapelul național nu era arborat și Imnul de stat nu era intonat la începutul ședințelor consiliilor locale.

Menținerea deficiențelor sesizate va avea drept consecință inițierea, potrivit legii, a demersurilor privind aplicarea de sancțiuni disciplinare față de persoanele responsabile.

“Trebuie să asigurăm accesul cetățenilor la lucrările ședințelor și posiblitatea ca aceștia să fie informați prin mijloace moderme și accesibile cu privire la deciziile luate. Vom proceda la verificarea amplă a modului în care aleșii locali își respectă obligațiile legale şi responsabilitățile care le revin față de cetățenii pe care îi reprezintă în consiliul local. Este unul din cele mai importante aspecte în reforma administrativă pe care o pun în aplicare pas cu pas de la începutul mandatului”, a transmis prefectul Dumitru Țiplea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Multe obligații pe lege, de care nu țin cont aleșii.
Cum ar fi ca primarii să-și vadă de lungul nasului, să priceapă ce-i democrația și separarea puterilor? Le-ar mai scădea adrelanina și le-ar crește responsabilitatea. Primarii nu sunt obișnuiți cu normalitatea, iar unii dintre ei cred că le sunt subordonate consiliile locale și chiar le conduc de parcă aleșii ar fi de umplutură doar.
Postat 14 Iulie 2021, 06:33 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON