URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2009, 14:44

Consilierul judeţean PDL Avrigeanu a insinuat că şeful Aeroportului a pus în pericol viaţa preşedintelui Băsescu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reuniunea de marţi a Consiliului Judeţean se anunţa una fără surprize, iar parţial desfăşurarea ei a şi dovedit că politicienii locali din acest for nu aveau motive să se ia la harţă, aprobând aproape toate proiectele cu unanimitate de voturi.

Ionel contra

O excepţie a fost discutarea proiectului de organigramă a Aeroportului Oradea, faţă de care grupul consilierilor PDL a ridicat obiecţiuni. Consilierul Ionel Avrigeanu, liderul grupului democrat-liberal din CJ, şi-a făcut cunoscută împotrivirea faţă de proiectul înaintat de conducerea Consiliului pe baza propunerii conducerii Aeroportului, ridicând două întrebări. Prima - de ce reprezentantul PDL în Consiliul de Administraţie al Aeroportului, Marian Filip, nu a fost convocat la şedinţa acestui organism, în condiţiile în care înlocuirea respectivului PDL-ist ar fi nulă ca urmare a faptului că Prefectura ar fi atacat în contencios administrativ o precedentă hotărâre a CJ prin care PDL-istul era înlocuit cu directoarea economică a Consiliului?

 Şi doi - de ce, dacă în informările profesionale către Autoritatea Aeronautică Civilă comandantul Aeroportului, Gheorghe Pasc, a raportat că la Oradea nu pot ateriza decât aeronave până la greutatea maximă de 20 de tone, la vizita din septembrie a lui Traian Băsescu a fost autorizată, totuşi, aterizarea aeronavei prezidenţiale, care are 40 de tone? "Poate ar trebui ca pe fir să intre şi alte structuri ale statului, în acest caz…", a sugerat consilierul judeţean că acest lucru ar ţine de competenţa SRI şi SPP.

E pe invers

La interpelarea PDL-istului a fost necesar ca două persoane să-l lămurească.

În ce priveşte aşa-zisa discriminare a reprezentantului PDL din Consiliul de Administraţie al Aeroportului, secretarul Consiliului Judeţean, Aurel Demian, a informat că, în realitate, înlocuirea acestuia este perfect legală, hotărârea în baza căruia PDL-istul Marian Filip a fost înlocuit din Consiliul de Administraţie nefiind atacată în contencios de prefectul Gavrilă Ghilea. "Conform legii, după adoptarea Hotărârii, am trimis actul la Prefectură, care avea la dispoziţie cinci zile pentru a da viza controlului de legalitate sau pentru a nu o da, caz în care trebuia să ni se ceară modificarea Hotărârii", a explicat secretarul judeţului. Demian a mai spus că prefectul Ghilea "nu ne-a comunicat nici că dă viza de nelegalitate, nici că apreciază nelegală Hotărârea. Astfel, Hotărârea este perfect valabilă, şi nu este atacată în contencios administrativ".

În ce priveşte insinuarea că Băsescu ar fi fost lăsat să aterizeze pe un aeroport nesigur, care i-ar fi pus viaţa în pericol, lucrurile au fost lămurite de comandantul Aeroportului, Gheorghe Pasc. Acesta a afirmat că a transmis, într-adevăr, Autorităţii Aeronautice Civile o informare conform căreia, în baza expertizării tehnice a pistei, la Oradea nu pot ateriza decât aeronavele de cel mult 20 de tone, însă a adăugat că acelaşi raport de informare conţine şi precizarea că "ocazional, pot ateriza aeronave mai grele, dar nu mai mult de patru ori pe lună", astfel că aeronava prezidenţială ar fi fost pusă în pericol abia dacă depăşea această limită de frecvenţă a aterizărilor la Oradea.

"Nu s-a pus în pericol viaţa lui Băsescu, staţi liniştiţi", a conchis, mai în glumă, mai în serios, şi consilierul PSD Mihai Bar, după care Avrigeanu n-a mai spus nimic.

În cele din urmă, la propunerea vicepreşedintelui CJ Alexandru Kiss, discutarea organigramei Aeroportului a fost amânată pentru următoarea reuniune a Consiliului, în ciuda eforturilor comandantului Gheorghe Pasc de a lămuri cât de importantă era aprobarea acesteia. "Am achiziţionat o autopompieră, dar nu avem personal de deservire. O s-o băgăm în conservare până o să aproaţi o organigramă…", a spus Pasc, nemulţumit de turnura discuţiilor şi ineficienţa rezultatului lor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON