URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2011, 14:45

Consilierii judeţeni, invitaţi să se implice în "retrocedarea secolului"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La un an după ce Judecătoria Aleşd a decis retrocedarea a 62.000 de hectare de pădure către urmaşii boierului bucureştean Gheorghe Mateescu, pe raza comunelor bihorene Auşeu, Măgeşti, Vadu Crişului şi Şuncuiuş, a determinat-o pe Lucia Varga, deputat şi fost secretar de stat la Ministerul Mediului, să se implice în ceea ce numeşte "încercarea de a preveni un posibil viitor dezastru ecologic", prin tăierea acestor păduri de către viitorii proprietari.

"Am trimis documentaţia din proces la jurişti ai Parlamentului, care în urma analizei au constatat că este vorba despre un dosar foarte complex şi că trebuie asigurată asistenţă juridică specializată primăriilor celor patru comune, care nu au personal specializat în asemenea probleme", a declarat deputatul PNL Lucia Varga într-o conferinţă de presă desfăşurată joi.

De asemenea, Varga a spus că a cerut şi Consiliului Judeţean Bihor să se implice în acest proces. "Am luat legătura cu domnul preşedinte Radu Ţîrle, ca să vedem cum putem interveni în proces, dar este necesar un vot al consilierilor judeţeni în acest sens", a spus deputatul liberal, adăugând că are convingerea că aleşii bihorenilor vor aproba un proiect de Hotărâre a CJ care, cel mai probabil, le va fi supus votului în următoarea şedinţă, marţea viitoare. "Procedura sugerată de juriştii Parlamentului este ca primăriile să solicite Consiliului Judeţean să le acorde asistenţă juridică", a mai explicat Varga.

În ciuda trecutelor diferende cu prefectul Gavrilă Ghilea, deputatul liberal a afirmat că este încrezătoare şi în bunele intenţii ale Prefecturii în această chestiune, astfel încât această instituţie să apere interesele celor patru comunităţi locale din judeţ. "Am convingerea, şi semnale, că şi Prefectura s-a implicat în acest demers", a spus Lucia Varga.

Aceasta şi-a motivat interesul pentru procesul în urma căruia Judecătoria Aleşd a decis retrocedarea celor 62.000 de hectare de pădure atât prin faptul că cele patru comune aflate în litigiu cu urmaşii boierului Mateescu fac parte din colegiul unde a fost aleasă că deputat, cât şi prin preocuparea de a păstra această pădure nedefrişată, în condiţiile în care posibilii viitori proprietari ar fi interesaţi să exploateze masa lemnoasă la scară mare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
chiar asa?
CSM chiar nu are nimic de spus in cazul unor decizii aberante ale instantelor de judecata?cred ca fiecare interpreteaza legea cum doreste sau cum ii dicteaza interesul,cind vor fi pusi la plata cei incapabili sau de ce nu,chiar destituiti?CSM-ul ar trebui sa se autosesizeze pina cind nu e prea tirziu sau sa lase pe altii daca nu siint capabli
Postat 27 Mai 2011, 13:14 de luky
nedefrisarea padurilor este ff importanta
tot ma intreb si Padurea se imbolnaveste cati banii aloca statul pentru a le conserva, NIMIC dar ironie cine suporta costurile privind bolile care se trnsmit in aer, deci noi putem muri deoarece avem doar tehnocrati nicidecum specialisti in silvicultura, agricultura, cine sunt acesti consilieri? cum ati organizat din fiecare specialitatea cati voteza ce cauta un constructor, sau cadru didactic la vot, deci vedeti cum se destrama o cauza din cauza influentei politice nicidecum a unei decizi responsabile:)) deci nu aveti stategie, nu aveti piloni de baza care dezvolta o societatea, azi totii votam inconstienti fara pregatire, asta este sunt CONSILIER deci pot fi linistit si un criminal care premediteaza cat de curat vom respira, asta trebuie sa intelegeti premeditata putem dezvolta o boala cine raspunde? care consilier nepregatit in domeniu? trebuie schimbata legislatia sa intelegem ca nu putem fi doar martori la anumite fapte suntem si raspunzatori pentru crime in masa, genocid social .
Postat 27 Mai 2011, 09:24 de radu
Cris si Varga tot un floc
Halal articol, dezlinat si informind despre ce nu stie plebea, dar nici Cris. Cine este Mateescu, cine sunt urmasii, cine sunt casele de avocatura din spatele lor? Si asa mai departe, ca sa avem o imagine completa. In rest, daca Mateescu e propietar atunci sa ramina ceea ce rezulta ca a produs familia lui. Si daca se emite o hotarire de consiliu judetean, care este treaba? Tot instantele decid.
Postat 26 Mai 2011, 19:59 de Zeze
Curiozitate.
Ar fi interesant sa cunoastem numele judecatorilor care dat o asemenea hotarare motivatia o intuim.
Postat 26 Mai 2011, 16:17 de safe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON