URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2021, 10:10

Consecinţele pandemiei pe piaţa muncii din Bihor: În 2020, s-au plătit indemnizaţii de şomaj tehnic pentru 50.000 de persoane

Consecinţele pandemiei pe piaţa muncii din Bihor: În 2020, s-au plătit indemnizaţii de şomaj tehnic pentru 50.000 de persoane Sectorul Horeca a fost cel mai afectat de restricţiile anti-Covid (foto: arhivă)

Din cauza pandemiei de Covid-19 şi a restricţiilor impuse pentru prevenirea răspândirii virusului, anul 2020 a fost unul complicat pentru piaţa muncii.

Judeţ în şomaj

Datele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, instituţia care a făcut plăţile pentru măsurile active adoptate de Guvern, arată că, în total, s-au plătit anul trecut indemnizaţii de şomaj tehnic cât pentru jumătate din populaţia judeţului. Mai precis, s-au plătit  243.925 de indemnizaţii de şomaj tehnic, în valoare de 126.532.965 de lei, solicitate de 11.776 de angajatori.

"Vorbim de aproape 50.000 de persoane beneficiare, care în medie au fost în şomaj tehnic trei luni. Unii au beneficiat de această măsură de sprijin o lună, alţii o perioadă mai lungă, chiar de şase luni", a declarat directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba, joi, pentru BIHOREANUL. Solicitările şi plăţile indemnizaţiilor s-au făcut lunar.

Bihorenii care au fost în şomaj tehnic au primit 75% din salariul de bază şi au rămas la dispoziţia angajatorilor.

Telemuncă şi "kuzarbeit"

De asemenea, alte peste 70 de milioane de lei au fost plătite către părinţii care au stat acasă cu copiii, din cauza şcolii online, şi către salariaţii reangajaţi, după relaxarea restricţiilor. Mai precis, 3.076.000 milioane lei au costat salariile celor 4.170 de părinţi forţaţi să rămână acasă, respectiv 68,2 milioane lei sprijinul de 41,5% pentru cei 62.645 de bihoreni reangajaţi.

AJOFM Bihor a mai plătit, anul trecut, 1,5 milioane lei pentru cei 625 de bihoreni, angajaţi la 50 de companii, care au lucrat în regim de telemuncă în timpul perioadei stării de urgenţă, respectiv 2,7 milioane lei pentru cei 3.527 de angajaţi cu timp redus de muncă (kuzarbeit).

Pe lângă toate acestea, AJOFM Bihor a mai plătit anul trecut indemnizaţii de şomaj pentru 36.207 persoane, în valoare totală de 18.361.110 lei.

Ce se caută pe piaţa muncii

Potrivit lui Békési, anul 2021 a început cu 5.833 bihoreni în căutarea unui loc de muncă, dintre care 3.293 sunt şomeri indemnizaţi. Rata şomajului în judeţ este de 2,2%

Vestea bună este că sunt şi multe companii care fac angajări. În această săptămână, în judeţ sunt anunţate 676 locuri de muncă vacante, dintre care 620 în companii şi instituţii din Oradea. 

Pentru bihorenii cu studii superioare, sunt disponibile 127 de job-uri, multe dintre ele fiind în firmele din parcurile industriale din oraş.

Alte 384 de locuri de muncă sunt pentru persoanele cu studii medii sau absolvente de şcoli profesionale, căutându-se confecţioneri îmbrăcăminte, electricieni, frezori, instalatori ori mecanici auto. De asemenea, continuă criza de personal din transporturi, mai multe firme fiind dispuse să angajeze zeci de şoferi profesionişti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Din banii celor care au muncit !
Super !! Din banii celor care au muncit ! Bravo mai !!!
Postat 08 Ianuarie 2021, 13:12 de BlackDot
Banii nu au ajuns la "beneficiari" ...
... ci la americani, la schimb cu niște armanent care nu le mai folosea !?! Din cauza "pandemiei" și carantinelor de pe glob, americanii nu au mai putut da "lovituri de stat" pe la alții ... așa că, au avut nevoie de bani ca să dea una la ei acasă !?!
Postat 08 Ianuarie 2021, 12:39 de CrisDumi
Minciuni gogonate ...
...
Postat 08 Ianuarie 2021, 12:34 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON