URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Ianuarie 2021, 10:10

Consecinţele pandemiei pe piaţa muncii din Bihor: În 2020, s-au plătit indemnizaţii de şomaj tehnic pentru 50.000 de persoane

Consecinţele pandemiei pe piaţa muncii din Bihor: În 2020, s-au plătit indemnizaţii de şomaj tehnic pentru 50.000 de persoane Sectorul Horeca a fost cel mai afectat de restricţiile anti-Covid (foto: arhivă)

Din cauza pandemiei de Covid-19 şi a restricţiilor impuse pentru prevenirea răspândirii virusului, anul 2020 a fost unul complicat pentru piaţa muncii.

Judeţ în şomaj

Datele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, instituţia care a făcut plăţile pentru măsurile active adoptate de Guvern, arată că, în total, s-au plătit anul trecut indemnizaţii de şomaj tehnic cât pentru jumătate din populaţia judeţului. Mai precis, s-au plătit  243.925 de indemnizaţii de şomaj tehnic, în valoare de 126.532.965 de lei, solicitate de 11.776 de angajatori.

"Vorbim de aproape 50.000 de persoane beneficiare, care în medie au fost în şomaj tehnic trei luni. Unii au beneficiat de această măsură de sprijin o lună, alţii o perioadă mai lungă, chiar de şase luni", a declarat directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba, joi, pentru BIHOREANUL. Solicitările şi plăţile indemnizaţiilor s-au făcut lunar.

Bihorenii care au fost în şomaj tehnic au primit 75% din salariul de bază şi au rămas la dispoziţia angajatorilor.

Telemuncă şi "kuzarbeit"

De asemenea, alte peste 70 de milioane de lei au fost plătite către părinţii care au stat acasă cu copiii, din cauza şcolii online, şi către salariaţii reangajaţi, după relaxarea restricţiilor. Mai precis, 3.076.000 milioane lei au costat salariile celor 4.170 de părinţi forţaţi să rămână acasă, respectiv 68,2 milioane lei sprijinul de 41,5% pentru cei 62.645 de bihoreni reangajaţi.

AJOFM Bihor a mai plătit, anul trecut, 1,5 milioane lei pentru cei 625 de bihoreni, angajaţi la 50 de companii, care au lucrat în regim de telemuncă în timpul perioadei stării de urgenţă, respectiv 2,7 milioane lei pentru cei 3.527 de angajaţi cu timp redus de muncă (kuzarbeit).

Pe lângă toate acestea, AJOFM Bihor a mai plătit anul trecut indemnizaţii de şomaj pentru 36.207 persoane, în valoare totală de 18.361.110 lei.

Ce se caută pe piaţa muncii

Potrivit lui Békési, anul 2021 a început cu 5.833 bihoreni în căutarea unui loc de muncă, dintre care 3.293 sunt şomeri indemnizaţi. Rata şomajului în judeţ este de 2,2%

Vestea bună este că sunt şi multe companii care fac angajări. În această săptămână, în judeţ sunt anunţate 676 locuri de muncă vacante, dintre care 620 în companii şi instituţii din Oradea. 

Pentru bihorenii cu studii superioare, sunt disponibile 127 de job-uri, multe dintre ele fiind în firmele din parcurile industriale din oraş.

Alte 384 de locuri de muncă sunt pentru persoanele cu studii medii sau absolvente de şcoli profesionale, căutându-se confecţioneri îmbrăcăminte, electricieni, frezori, instalatori ori mecanici auto. De asemenea, continuă criza de personal din transporturi, mai multe firme fiind dispuse să angajeze zeci de şoferi profesionişti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Din banii celor care au muncit !
Super !! Din banii celor care au muncit ! Bravo mai !!!
Postat 08 Ianuarie 2021, 13:12 de BlackDot
Banii nu au ajuns la "beneficiari" ...
... ci la americani, la schimb cu niște armanent care nu le mai folosea !?! Din cauza "pandemiei" și carantinelor de pe glob, americanii nu au mai putut da "lovituri de stat" pe la alții ... așa că, au avut nevoie de bani ca să dea una la ei acasă !?!
Postat 08 Ianuarie 2021, 12:39 de CrisDumi
Minciuni gogonate ...
...
Postat 08 Ianuarie 2021, 12:34 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON