Angajaţii Teatrului Regina Maria susţin în continuare că sunt nedreptăţiţi în ceea ce priveşte nivelul de salarizare, iar primul vinovat pentru acest lucru ar fi managerul Daniel Vulcu. Alături de comparimentele de specialitate din cadrul Teatrului, Vulcu n-ar fi prevăzut în bugetul anual egalizarea salariilor actorilor cu cele de la Filarmonică, aşa cum prevede o lege din 2016.
Actori la protest
După cum BIHOREANUL a scris, peste 20 de artişti ai Teatrului Regina Maria, între care şi angajaţi ai Trupei Arcadia şi Ansamblului Artistic Profesionist Crişana au protestat, miercurea trecută, pe treptele instituţiei spunând că sunt discriminaţi şi că au salarii mult mai mici decât cele de la Filarmonică, în ciuda unui OUG din 2016 care arată că artiştii care aparţin aceluiaşi ordonator de credite vor primi salarii egalizate la cel mai mare nivel existent.
Drept răspuns, Consiliul Judeţean – împotriva căruia şi-au îndreptat actorii nemulţumirile – a transmis un comunicat de presă în care a arătat că, de fapt, în medie diferenţele salariale între Teatrul Regina Maria şi Filarmonica de Stat ar fi de circa 1,1% cu excepţia salariilor primite de concert-maeştri, şefi partidă şi dirijori, ale căror remuneraţie ar fi mai mare deoarece, într-o perioadă, aceste posturi ar fi fost considerate posturi de conducere.
Discrepanţe mari
Câţiva dintre angajaţii Teatrului Regina Maria au chemat, marţi, reprezentanţii presei la o întâlnire în care au contestat argumentele Consiliului Judeţean şi au arătat că în textul mai multor legi în vigoare actorii, artiştii instrumentişti, dirijorii, şefii de partidă şi concert-maeştri sunt incluşi în aceeaşi categorie şi trebuie plătiţi la fel, la nivelul celui mai mare salariu.
În discuţia cu reprezentanţii presei, actorii Andrian Locovei, Elvira Rîmbu, Şerban Borda şi Ciprian Toie reprezentantul sindicatului Ansamblului Crişana au spus că egalizarea trebuia prevăzută în proiectul de buget înaintat de Teatrul Regina Maria către Consiliul Judeţean, lucru care nu s-a întâmplat.
Aceştia au precizat de data aceasta că vinovat pentru situaţie managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu. Totodată, aceştia au mai spus că şi Consiliul Judeţean putea să intervină pentru a reglementa situaţia. "Sunt supărată şi pe managementul Teatrului şi pe Consiliul Judeţean şi pe ţara în care se poate întâmpla aşa ceva", a spus Elvira Rîmbu.
În plus, aceştia au arătat că diferenţele între salarii nu sunt de 1%, cum susţine CJ Bihor. Ciprian Toie a arătat că un actor gradul 1 A şi gradaţie 5 are un salariu de bază de 4.625 lei, în timp ce un şef de partidă de la Filarmonică, ce are gradul 1 (inferior gradului 1 A), are un salariu de bază de 6.044 lei.
Nu sunt bani!
Artiştii – care au spus că-şi reprezintă şi colegii, întrucât cu toţii îşi doresc majorarea salariilor – sunt decişi să acţioneze Teatrul Regina Maria în instanţă pe această temă.
Contactat de BIHOREANUL pe această temă, managerul Daniel Vulcu a spus că mărirea nu s-a putut face din lipsă de bani şi că, de fapt, decizia de egalizare trebuia să o facă ordonatorul principal de credite, mai precis Consiliul Judeţean Bihor şi nu managementul Teatrului Regina Maria.
"Bugetul de anul acesta nu acoperă nici salariile actuale decât până în luna octombrie. Pentru noiembrie şi decembrie trebuie asigurat prin rectificare bugetară. (…) Nu aveam eu cum să cuprind egalizarea salariilor în proiectul de buget, nici nu aveam cum să cunosc salariile de la Filarmonică, unde până de curând nici nu exista gradul 1A, ci doar 1. Egalizarea se putea face prin voinţa ordonatorului principal de credite", a arătat Vulcu.
În ciuda declaraţiilor managerului, Consiliul Judeţean Bihor a arătat că de fapt acesta este dator să aplice legile privind salarizarea. Cu alte cuvinte, responsabilitatea este pasată între cele două instituţii. În aceste condiţii, situaţia ar putea fi întâi lămurită şi apoi reglementată doar în instanţă.
Citeşte şi:
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.