URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2021, 20:31

Condamnați la faliment: Eliminarea voucherelor de vacanță a declanșat un val de anulări de rezervări în Bihor

Condamnați la faliment: Eliminarea voucherelor de vacanță a declanșat un val de anulări de rezervări în Bihor SOLUŢII DISPERATE. Angajaţii din HoReCa au ieşit săptămâna trecută în stradă. "Am ajuns în situaţia absurdă ca salariaţii din privat să ceară Guvernului acordarea tichetelor de vacanţă pentru bugetarii mult mai bine plătiţi. Asta este: dacă ei nu călătoresc, noi n-avem ce lucra", spune managerul unui local
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Necazurile unesc oamenii. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, operatorii din industria ospitalităţii au lăsat concurenţa deoparte şi au ieşit în stradă, săptămâna trecută, pentru a cere Guvernului sprijinul promis: păstrarea voucherelor de vacanţă şi compensaţii financiare reprezentând 20% din pierderile produse de închiderea localurilor pe timpul pandemiei.

"Efectiv nu mai avem ce disponibilizări să facem. Deja lucrăm cu 70% din personal", spune directorul SC Turism Felix, Florian Serac. Apelul hotelierilor a fost, însă, zadarnic.

Măsuri de austeritate

Criza provocată de pandemie şi-a arătat faţa la creionarea bugetului de stat pe anul în curs. Joia trecută, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede, printre altele, menţinerea punctului de pensie la 1.442 lei, eliminarea unor sporuri acordate bugetarilor şi a voucherelor de vacanţă, în valoare de 1.420 lei/an, precum şi înlocuirea gratuităţii de transport acordate studenţilor cu o reducere de tarife cu 50%. "Voucherele de vacanţă care ar fi trebuit să fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor", a promis premierul Florin Cîţu.

directorul complexului President din Băile Felix, Dumitru FecheteAnunţul a fost un duş rece pentru operatorii din turism, care conveniseră cu Guvernul păstrarea voucherelor pentru a stimula consumul. "Guvernul a tratat tichetele de vacanţă ca pe o facilitate acordată bugetarilor, în loc să le vadă ca pe un sprijin dat industriei ospitalităţii", reclamă directorul complexului President din Băile Felix, Dumitru Fechete (foto). Potrivit acestuia, cele 1,7 miliarde lei, cât ar fi costat voucherele, s-ar fi întors la buget din impozitele plătite de hotelieri, de producătorii de alimente, de furnizorii de materiale şi servicii. Aşa, s-ar putea să meargă pe plata ajutoarelor de şomaj...

"Sună şi anulează"

Efectele eliminării voucherelor de vacanţă s-au şi făcut deja simţite. "Mulţi turişti ne sună şi îşi anulează rezervarea", spune Dumitru Fechete. Scăderea numărului de clienţi, şi aşa împuţinaţi de restricţiile impuse industriei, de la interzicerea funcţionării bazinelor interioare şi a saunelor până la limitarea numărului de persoane la mese, va afecta direct veniturile hotelierilor. "La cum se arată lucrurile, mi-e teamă că ne vom confrunta cu un an mai slab decât 2020".

Directorul SCT Felix, Florian Serac,Directorul SCT Felix, Florian Serac, e şi mai vehement. "Anul trecut veniturile noastre au fost cu 45% mai mici decât în 2019. Acum, având în vedere eliminarea tichetelor şi restricţiile de circulaţie impuse, mă aştept ca anul acesta veniturile să scadă cu încă 20%. Plănuiam să recuperăm pierderile înregistrate anul trecut din încasările pe anul acesta, dar aşa nu avem nicio şansă", adaugă Serac.

Ungaria a făcut-o

Din cei 174.000 salariaţi bihoreni, circa 7.000 lucrau la începutul anului în industria ospitalităţii. În staţiunea din vecinătatea Oradiei era jale. SCT Felix funcţiona cu doar trei hoteluri din zece, iar President, cu unul din cele patru.

directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba"În Băile Felix cam 700 de angajaţi lucrează cu program redus, pentru a nu fi concediaţi", spune directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba (foto). Potrivit acestuia, voucherele de vacanţă ar fi fost o gură de oxigen pentru industria afectată de pandemie. "Ungaria, spre exemplu, şi-a întărit turismul autohton cu astfel de măsuri. Acolo primesc vouchere inclusiv privaţii, pentru că sunt deductibile din impozitele firmelor".

"Mergem în Grecia"

În România, însă, facilităţile au fost anulate săptămâna trecută. Primii afectaţi au fost bugetarii beneficiari de tichete, apoi, "în lanţ", privaţii care le-ar fi încasat.

"Până acum mergeam cu familia pe litoralul românesc. Îmi convenea pentru că plăteam cam 30% din cheltuieli cu vouchere. Acum, după ce s-au scos, vom merge în Grecia. E mai ieftin decât la Marea Neagră", spune un orădean.

Rămasă fără sprijin, industria ospitalităţii din Bihor îşi caută echilibrul, în condiţiile în care bugetarii cu bani îşi vor face concediile în străinătate, cei cu venituri mai mici, acasă, în faţa televizorului, iar angajaţii din privat se vor bucura dacă vor avea unde merge la lucru...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
21 Comentarii
Mergem in Grecia?!
Noi ca natie avem o mare problema. Dam bugetarilor pe care oricum ii platim regeste bonuri de vacanta (la care eu angajat la privat nici nu-mi permit sa visez), care bugetar, din cate citesc in articol, daca nu mai primeste vouchere, merge la Greci (la ce eu iar nici nu visez, fiindca a fost un an greu pentru privati). Bun, acum e randul hotelierilor. Ani la rand au incasat vouchere mai mult sau mai putin legal (marea lor majoritate au facut manarii cu vouchere, aici cred ca nu mai exista indoiala), dar de investit, inafara de cateva excepii, nimeni. La noi hotelierii nu stiu ce e aia investitie, asteapta sa curga banii de la stat, ca doar ei sunt piloni principali ai economiei si trebuiesc sustinuti, dar cand a fost totul bine si frumos si curgeau banii, au investit 0 lei. Pentru ca daca ar fi investit si ar fi pus presiune pe autoratile locale sa dezvolte statiunea (aici ma refer la Felix in principal), lumea nu ar fi preferat sa mearga la Greci sau la Hajdusoboslo, si cel mai probabil veneau strainii la noi cu mult mai multi bani decat au bugetarii din vouchere. Dar de ce sa investim, cand putem face o pancarta si doar doar se indura si de noi cineva sa ne arunce un os. Din pacate (sau din fericire) nu asa se face turismul...
Postat 25 Februarie 2021, 02:13 de marius_ro
La munca, nu la cersit
Mai zeii institutiilor, ia cheltuiti-va banii personali pe vacante si nu mai mulgeti statul din taxele si impozitele noastre. Platim si voi va faceti de cap pe banii nostrii, inutililor! Nu aveti sporuri destule? Hoti care sunteti!
Postat 24 Februarie 2021, 17:25 de franciscb
se
Nu ma lasa singur aici
Postat 24 Februarie 2021, 16:47 de Sandu2100
Poiu
Adevarat
Postat 24 Februarie 2021, 13:01 de Sandu2100
Sandu
Cate au fost cheltuite intern? Cate au fost invartite pentru bani pentru concedii afara? Au fost un alt.fel de a mulge vaca. Daca faci un calcul cat intoarce la stat un bugetar prin taxe si impozite, reduci calculul DOAR la TVA din cumpărături, veniturile impozitate venind tot de la stat. Daca ai un hotel (analogie cu economia tarii) cu 80% pierderi pe luna, cat rezisti, cati bani bagi in el? Am multe cazuri cu vouchere manarite si concedii facute in bulgaria sau alte.locuri, razand de concediile și cei care si le fac in tara. Plus daca voiau sa ajute, sa ajute ori direct afacerile intr-o schema de ajutorare gandita bine, sau privatii, ca aia baga in medie 50-60% din incasari la stat ca impozite si taxe (incasari din privat). Impulsionează mediul privat sa castige statul, nu bugetarii, care oricum sunt cel putin de 2 ori fata de cati ar trebui. Si sunt de treaba cand zic de 2 ori
Postat 24 Februarie 2021, 12:14 de poiu
Poiu
Voucherele au ajutat sistemul privat, de genul patron de hotel care nu a investit nimic bazanduse pe vouchere, si ca bugetarul chair daca , conditiile sunt mizere el tot va veni pt ca e gratis. In conditiile astea nu putem spera la turisti straini, nu ne permitem hoteluri de gen 4seasons, Peninsula, dar macar de genul Holiday Inn, acesti patroni primitori de vouchere au hoteluri cumparate in anii 90, si ultimele investitii facute in anii 80. La inceput de pandemie ei ar fi trebuit sa se gandeasca la renovare, si imbunatatirea serviciilor. Eu nu am fost in Felix de 10 ani pt ca nu am loc de voucheristi, si mai rau unele hoteluri nu accepta cazare sau tratament daca esti din zona , te intreaba vii cu voucher , le spui NU, si nu mai esti bagat in seama
Postat 24 Februarie 2021, 11:58 de Sandu2100
B90
ti-am scris asta pentru ca la articolul anterior ai decis sa ma ataci in continuare, desi din bun simt i-am promis moderatorului ca ma opresc pentru a nu alimenta paranoia. pentru a nu mai o intoarce in stilu-ti caracteristic, despre articolul asta e vorba. tine si smenu pana dai de un maestru, nu tine la infinit sa invarti piesele. eu cu asta am incheiat, din respect pentru mine, n-o sa ma cobor. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/subprefect-sub-asteptari-revolta-in-usr-bihor-fiindca-liderul-dehelean-vrea-sa-si-impuna-preferatul-la-prefectura-161962.html
Postat 24 Februarie 2021, 11:48 de User anonimizat
B90
te inteleg ca ai prins curaj, tupeu mizer ai din nastere, fara fata, fara nume, dar, nimeni nu a avut mai multe conturi suspendate/blocate ca tine, nici macar sandu. uite aici doua conturi, nu mai rasufla sacadat. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/protest-anti-masti-cu-mesaje-controversate-in-oradea-covid-e-o-inselatorie-ma-ofer-sa-stau-48-de-ore-intr-un-salon-cu-bolnavi-159296.html https://m.ebihoreanul.ro/stiri/desteapta-te-romane-imnul-romaniei-rasuna-din-masinile-de-politie-inclusiv-in-oradea-155521.html
Postat 24 Februarie 2021, 11:43 de User anonimizat
Voucherele de vacanta - hotia legala
Nu sunt decat inca un uger de muls de la cat a ramas in tara asta. Voucherele rezolva totul, da-i dreq pe aia din privat, lasa sa contribuie ei la vouchere. Cred ca suntem tara cea mai proasta in care mediul privat se zbate sa sustina capusele din buget. Pana nu erau voucherele, era totusi turism, nu? Pandemia si regulile au scazut turismul, intr-un loc unde haosul e la el acasa. O fi construit la president, sa nu uitam de implicatiile politice, totusi.
Postat 24 Februarie 2021, 11:24 de poiu
voucherele lui peste prajit
voucherele au crescut doar preturile iar lenea va cuprins ca oricum vin bugetarii indiferent de serviciile oferite, acuam e mult mai greu sa deveniti competitivi si sa aduceti turistii angajati in mediul privat car enu av4eau vouchere si din cauza preturilor au plecat afara cand au putut. acuma bugetarii fara vouchere nu mai vin si trebuie sa luptati eptnru fiecare turist, e nasol asa'i ?
Postat 24 Februarie 2021, 11:14 de Traian
B 90=1011010=234=ALCOOR=1234
Eu nu jignesc pe nimeni
Postat 24 Februarie 2021, 10:29 de Sandu2100
Szandu1200 (plus vreo alte 15 conturi blocate pt scandalurile provocate)
De la unul ca tine nu am nici o pretentie sa intelegi. Sunt sigur ca nici tu nu emiti vreo pretentie, de la tine insuti, sa pricepi ceva. Dai din gura ca o moara stricata. Eh, acum roaga-te de excalibur (eruditul, haha) sa-ti traduca ce am scris.
Postat 24 Februarie 2021, 09:06 de B90
Ce faliment?
Adică voi ăștia din Horeca la care timp de 10 ani v au intrat banii cu nemiluita în buzunare va plangeti de faliment? După ce timp de 10 ani ati practicat cele mai ridicate prețuri din turism in comparatie cu alte tari si ati oferit servicii de 2 lei mai aveti tupeu sa latrati. V ati facut toti pensii nu ca e bine sa stai sa fi patron de pensiune ca vin banii!!! Pe principiul asta a mers la voi...dar 10 ani cât ati fost plini de bani ati ieșit în stradă? ...O sa învățați să mai tăiați din prețuri si o sa vedeti ca se poate trăi, dar nu sa va îmbogățiți peste noapte cum ati facut pana acum...
Postat 24 Februarie 2021, 08:13 de Adrian_Preda
S-a rezolvat!
Horeca a gresit adresa.Unde ies ei sa ceara?La primarie in Sinmartin?Pe centru in Oradea? Complet eronat.Adresa corecta este sediul PNL Bihor.Acolo puteau depune o cerere presedintelui pnl bihor,deloc intimplator chiar presedinte al CJ bihor,iar acesta ar fi putut duce personal petitia insusi lui Rares Bogdan,cel care a promis,in cazul cistigarii alegerilor,un nou plan Marshall pentru romania.[Planul Marshall (în engleză: The Marshall Plan, cu numele oficial European Recovery Program (ERP)), a fost primul plan de reconstrucție conceput de către Statele Unite ale Americii și destinat țărilor europene afectate de Al Doilea Război Mondial. El a avut ca scop ajutorul financiar rapid pentru reconstrucția Europei și asigurarea de aliați pentru Statele Unite ale Americii pe continent. ].Eu zic sa nu mai zabovim in mitinguri,banii europeni ne asteapta...
Postat 24 Februarie 2021, 07:59 de excalibur
Pierderi?
Suntem așa prosti sau care e faza... adică îți scade profitul cu câteva procente și se numește pierdere? Prezident din felix și-a mai ridicat o clădire pe 2020 din “pierderi”.
Postat 24 Februarie 2021, 07:24 de ProCivilizatie
B 90=1011010=234=ALCOOR=1234
Un hotel din Felix e la standarde europene, mai încă unul care e aproape. In rest sa scoată bugetarii banile din buzunar, nu plătesc eu pt distracția bugetarului.
Postat 24 Februarie 2021, 01:53 de Sandu2100
Daca vouchere nu e,nimic nu e
Fenicienii au inventat moneda,care de-a lungul secolelor s-a tot perfectionat.Perfectiunea s-a putut atinge doar atunci cind s-au inventat diverse bonuri si vouchere.Stim cu totii ca bonurile de masa(tiparirea lor) baga niste banuti in buzunarele unor bossi din udmr.Voucherele de vacanta ale bugetarilor frizeaza sublimul.Cum dragele de ele sprijina operatorii de turism,industria horeca,bugetul statului pina la urma.Fascinanta ecuatie. Voucherele astea strinse de la aristocratii statului roman se decontau contra 1500 lei/fituica.Adica cineva rascumpara fituica.Cine? Oropsitii neamului,aia pe care i-a trimis iohanis in germania la sere,aia care nu-si permit intr-o viata un concediu la mare,aia pentru care 19% TVA face diferenta intre a avea sau a nu avea.Aka Bugetul statului, care pentru cei putini e muma iar pentru cei multi e ciuma.Nu ne intereseaza consecintele voucherelor atita timp cit ele sunt ACHITATE indirect de noi toti.Mai departe.Nu toate hotelurile/pensiunile aveau contracte cu MT,pentru a deconta vouchere.Tu cu o pensiune cu 5 camere nu erai eligibil,venea bugetarul, primiti vouchere?...nu,ne pare rau...la revedere mergem la prezident,la sct felix.Adica tot aia grasi sa pape din belsug.Mintea romanului a gasit solutia: cei mici au facut un pact cu cei mari,si cel mic lua voucherul de la bugetar cu 1300 in loc de 1500,il pasa la cel mare si primea cash cei 1300, 200 era deverul pestelui.Mult prea departe: bugetarul vrea sa plece in grecia,ca na,e de bonton.Ce poala face cu voucherele olgutei? Tot romania vesela: se intelege cu horeca cea napastuita, care ii ia voucherul cu 1200,adica ii da cash grecului 1200 ad labam,ca lui ii deconteaza RepublicaPopularaRomana 1500.Nimeni nu pierde.Orice subventie creeaza o distorsiune in piata,iar in distorsiunile astea unii vor cistiga pe seama pierderilor altora.Sau,ca sa ma citez, pentru a ma ridica eu,trebuie sa-mi proptesc cizma pe grumazul cuiva...
Postat 23 Februarie 2021, 23:00 de excalibur
Nebunilor (cei aflati la butoane), voi pt cine conduceti ?
Ia cititi aici: "În Băile Felix cam 700 de angajaţi lucrează cu program redus, pentru a nu fi concediaţi", spune directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba (foto). Potrivit acestuia, voucherele de vacanţă ar fi fost o gură de oxigen. "Ungaria, spre exemplu, şi-a întărit turismul autohton cu astfel de măsuri. Acolo primesc vouchere inclusiv privaţii, pentru că sunt deductibile din impozitele firmelor". Iata ca nu o spun doar eu. O spun si specialistii din domeniu. Macar cititi articolul nu vorbiti "a proasta".
Postat 23 Februarie 2021, 22:29 de B90
Romaniaca.
La romani, daca la o "afacere" ,indiferent in ce domeniu, nu au cel putin 400% castig deja din prima luna,inseamna faliment.NU ASA SE FAC AFACERI.
Postat 23 Februarie 2021, 22:26 de Citizen
Vreti sa omorati si turismul ?
O importanta sursa de venit pt serviciile locale este pe cale sa fie pusa la pamant.Concurenta nu poat decat sa-si frece fericita mainile.Majoriatea din hotelurile din Felix au dotari moderne. Pensiunile, toate, arata foarte bine. Turistii lipsec. Voucherele nu sunt o inventie locala. Voucherele exista de multa vreme in tari ca Germania si Franta! Romania, s-a inspirat bine folsind aceste vouchere. Pana sa-ti vina turistii din Germania, Franta, Austria, Italia la Felix se "impiedica" la Aachen, Altenberg, Karlovy Vary, Aflenz, Waltersdorf, etc. Mai, nebunilor, vreti sa puneti cruce Felixului si Bailor 1 Mai ?!?
Postat 23 Februarie 2021, 22:12 de B90
Alo Felixu
Acum e momentul pt renovare, faceti proiecte europene, aduceti gunoiul ala , la standard de produs, si va axati pe pietele externe, dar ce-l mai bine e sa demisionati si vin altii si le fac. Toata valea Jiului se scalda acolo pe banii mei. Felix e destul de cunoscut in Germania, Austria, Israel, Ungaria si astia au CA$$H nu vouchere. No vedeţi amu, daca ati fi fost destepti acum erati Cartier , si erati pregatiti pt turisti nu bugetari .
Postat 23 Februarie 2021, 21:57 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON